Delo (Slovenia)

Sankcije tudi za posrednega solastnika Mercatorja

Zamrznitev premoženja moskovskeg­a podjetja, ki za Sberbank obvladuje delež v hrvaški Fortenovi

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

EU nadaljuje sprejemanj­e sankcij proti Rusiji s ciljem, da čim bolj zviša ceno, ki jo v Moskvi morajo plačati za agresijo na Ukrajino. Tudi novi, že deveti sveženj vključuje tako kaznovanje oseb in subjektov kot omejitve uvoza in izvoza.

Med kaznovane z zamrznitvi­jo premoženja in prepovedjo poti v EU so dodali visoke pripadnike armade, predstavni­ke zasedbenih oblasti, odgovorne za deportacij­o otrok ... Med novimi kaznovanim­i so tudi štirje medijski kanali, banke in podjetje z imenom SBK ART. To je bilo, kot so sporočili iz Zagreba, na seznam vključeno na zahtevo hrvaške vlade. Po pojasnilih EU je podjetje SBK ART povezano s Sberbank in je bilo ustanovlje­no za obvladovan­je več kot 40-odstotnega deleža v skupini Fortenova s sedežem v Zagrebu. V lasti Fortenove je tudi Mercator.

Podjetje SBK ART je pod nadzorom Sberbank ne glede na hlinjen prenos delnic na poslovneža iz Združenih arabskih emiratov, ugotavljaj­o v Bruslju. Med sprejemanj­em sankcij je nastal tudi zaplet v povezavi z izvozom gnojil iz EU. Rusija sicer za svoje propagandn­e namene v svetu, zlasti v

Afriki, pogosto navaja, da so vzrok za energetsko draginjo in prehransko krizo sankcije. EU sankcij, ki bi merile na živila ali gnojila, ni nikoli sprejela. Tako lahko vsaka država kupuje rusko hrano in gnojila. Je pa bilo nekaj težav, ko so ruski izvozniki uporabljal­i infrastruk­turo v EU, denimo pristanišč­a.

Zato potrebujej­o dostop do inančnih virov. Zaplet nastane, če ne morejo do njih, ker je izvoznik na seznamu kaznovanih z zamrznitvi­jo premoženja. V EU so se na koncu odločili za izjemo, ki bo na podlagi nacionalne odločitve omogočila, da bi bili viri v takšnem primeru odmrznjeni.

Pri trgovinski­h omejitvah širijo seznam izdelkov za dvojno rabo s prepovedjo izvoza v Rusijo. To vključuje tehnološke izdelke, kot so motorji za drone, in elektronsk­e dele, ki so bili odkriti na bojišču. Prepovedan­e so naložbe v rudnike, z izjemo nekaj redkih kovin, ki jih potrebuje evropska industrija.

Čeprav se že od začetka ruske agresije razpravlja o prepovedi uvoza ruskih diamantov, takšen ukrep še ni bil sprejet. Po pojasnilih EU se je uvoz v času sankcij že tako močno zmanjšal. Tej prepovedi najbolj nasprotuje Belgija, ki je eno izmed svetovnih središč trgovine z diamanti. V Bruslju vztrajajo pri nadaljevan­ju politike sankcij kot odzivu na rusko agresijo. »Po hrani in lakoti Putin uporablja zimo kot orožje z načrtnim prikrajšan­jem milijonov Ukrajincev za vodo, elektriko in ogrevanje,« je dejal zunanjepol­itični predstavni­k EU Josep Borrell. Tako bo najbrž že kmalu na vrsti tudi deseti sveženj.

42,51 % znaša delež Sberbankin­ega podjetja SBK ART v lastnici Mercatorja, hrvaški Fortenovi

 ?? Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP ?? »Po hrani in lakoti Putin uporablja zimo kot orožje z načrtnim prikrajšan­jem milijonov Ukrajincev za vodo, elektriko in ogrevanje,« ugotavlja Josep Borrell.
Foto Kenzo Tribouilla­rd/AFP »Po hrani in lakoti Putin uporablja zimo kot orožje z načrtnim prikrajšan­jem milijonov Ukrajincev za vodo, elektriko in ogrevanje,« ugotavlja Josep Borrell.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia