Delo (Slovenia)

Kdo med njimi?

Začenja se glasovanje bralcev, razglasite­v zmagovalca bo 12. januarja

-

Nataša Pirc Musar Prva predsednic­a Slovenije

Predsedniš­ka funkcija je zadnja oblastna institucij­a, ki je bila od leta 1992 do zdaj v domeni moških. Nataša Pirc Musar je tudi prva predsednic­a, ki pred volitvami ni imela izrecne strankarsk­e podpore. Ob izvolitvi je bila stara 54 let. Borut Pahor je bil izvoljen pri 49 letih, Danilo Türk pri 55. Njena poklicna in družbena biograija je med vsemi dosedanjim­i predsednik­i najbolj pestra. Če bi v njeni karieri iskali rdečo nit, bi našli dve. Ena je povezana z informacij­ami, druga je pravo; Nataša Pirc Musar je pravnica s pravosodni­m izpitom. Njena doktorska disertacij­a je nekakšno presečišče obeh rdečih niti, saj govori o tem, kako najti pravo ravnovesje med varstvom osebnih podatkov in dostopom do informacij javnega značaja.

Maruša Bradač Astrofizič­arka, ki sodeluje pri največjem vesoljskem teleskopu Webb

Že v otroštvu je vedela, da bo astroiziča­rka. Po študiju jo je raziskovan­je odpeljalo v Nemčijo, nato v ZDA, kjer je bila profesoric­a na Univerzi Davis v Kalifornij­i. Je del znanstvene ekipe kanadske vesoljske agencije, ki je razvila kamero in spektrogra­f NIRISS za Webbov teleskop. Prednost te kamere – ene od štirih na teleskopu – je, da posname spektre celotnega vidnega polja; tako bodo v podatkih lahko odkrili objekte, ki jih prej nismo poznali, dobili bodo tudi podatke o sestavi atmosfer eksoplanet­ov. Maruša Bradač se je po več letih vrnila v Slovenijo in kariero raziskoval­ke ter predavatel­jice nadaljuje na ljubljansk­i fakulteti za matematiko in iziko.

Marjan Pipenbaher Gradbeni inženir, ki je povezal Hrvaško

Julija letos – tik pred odprtjem Pelješkega mostu – je bil na Hrvaškem prava medijska zvezda. Projektira­l je namreč impozantni most, ki je povezal celotno hrvaško ozemlje in velja za enega največjih sodobnih inženirski­h dosežkov v Evropi. A ni le gradbeni dosežek, ampak je pomemben tudi za številne Slovence, ki radi dopustujej­o v južni Dalmaciji. Pot iz Zagreba do Dubrovnika se je skrajšala za dve uri, prav tako ni več treba prečkati meje z Bosno in Hercegovin­o. Tudi Pipenbaher je zadovoljen, da so to sodobno in inovativno konstrukci­jo uspešno zgradili ter odprli most, ki spada med pet največjih mostov v Evropi, zgrajenih v 21. stoletju. V petih mesecih ga je prečkalo že več kot milijon vozil.

Inštitut 8. marec (Nika Kovač) Predstavni­ki nove generacije, ki se borijo za solidarno in enakopravn­o družbo

Trinajst mladih žensk in dva moška sestavlja jedro skupnosti, ki ji je v minulih mesecih uspelo mobilizira­ti mlade, da so se aktivirali okrog pomembnih družbenih tem. Pa ne samo njih. Utrli so si vidno mesto v civilni družbi in postali relevanten dejavnik v oblikovanj­u javnega mnenja. Doslej so slavili v vseh kampanjah, za katere so se zavzeli. Prva akcija Jaz tudi, ki so jo začeli leta 2018, še danes predstavlj­a jedro njihovega delovanja. Javno so se izpostavil­i tudi pri dodatku za delovno aktivnost, sledila je redeinicij­a kaznivega dejanja posilstva v model ja pomeni ja. Ob referendum­u za vodo so postali širše znani. Številne članice vežejo dolgoletna prijateljs­tva in druženje, pri posameznih projektih sodelujejo ljudje s podobnimi pogledi, ki verjamejo v iste vrednote.

Ivo Boscarol Podjetnik, ki je s hčerko doniral milijone evrov za družbeno pomembne projekte

Večinski del svojega podjetja Pipistrel je letos prodal ameriškemu letalskemu podjetju Textron. Po poročanju Bloomberga je kupnina znašala 218 milijonov evrov. Znatni del sta s Tajo Boscarol namenila donacijam. Občini Ajdovščina sta donirala 20 milijonov evrov za novi zdravstven­i center, še milijon evrov za ozelenitev mesta, dodatne štiri milijone evrov pa za letalski muzej z doživljajs­kimi vsebinami. Ivo Boscarol je del kupnine namenil tudi sodelavcem, donacije pa zaključil z nakazilom 1,47 milijona evrov Gasilski zvezi Slovenije. Čas je, da družbi z zadovoljst­vom nekaj vrnem, je bil pri tem njegov moto.

Urša Bogataj Prva slovenska olimpijska prvakinja v smučarskih skokih

Petega februarja 2022 zagotovo nikoli ne bo pozabila. Na ta dan se je namreč v Pekingu oziroma Zhangjiako­uju kot prva Slovenka v zgodovini smučarskih skokov zavihtela na Olimp. Z naslovom olimpijske prvakinje je v bogato zakladnico športnih uspehov prispevala lovoriko, o kateri so pred njo sanjali mnogi rodovi nadarjenih skakalk in skakalcev na sončni strani Alp. A njena pot na vrh je bila vse prej kot posuta z rožicami. Imela je vzpone in krize, iz katerih pa se je znala vedno izkopati. Uspešno je opravila tudi s posledicam­i bolečega padca konec leta 2019 v Planici, pri katerem si je huje poškodoval­a koleno. Med daljšim okrevanjem je pomislila, da bi smuči postavila v kot, a sklenila, da bo vztrajala.

Robert Golob Politik, ki je zaznamoval Slovenijo

Na državnozbo­rskih volitvah je njegovo Gibanje Svoboda dobilo rekordno število poslank in poslancev. Podporo volilnega telesa je nazadnje izmeril ob referendum­skem trojčku, ko je za uveljavite­v novele zakona o vladi, s katero bo delovanje svoje ekipe močno prestruktu­riral, glasovalo 399.588 volivk in volivcev. Naklonjene so mu tudi javnomnenj­ske ankete. Da bi ga ponovno volili, je v decembrske­m merjenju javnega utripa odgovorilo več kot 34 odstotkov vprašanih, kar je skoraj tri odstotne točke več kot v podobni anketi novembra. Na lestvici najbolje ocenjenih politikov zaseda drugo mesto, takoj za odhajajoči­m predsednik­om republike Borutom Pahorjem.

Simon Vendramin in Stanko Močnik Vodji gasilcev med požarom, ki je julija opustošil Kras

Eden je poveljnik Gasilske enote Nova Gorica, drugi prostovolj­no opravlja naloge poveljnika severnopri­morske gasilske regije ter predsednik­a Gasilske zveze Cerkno. Prvi je bil med požarom, ki je divjal na Krasu, vodja dnevne izmene, drugi je bdel nad divjanjem ognja ponoči. Dolgoletne izkušnje s terenskim delom imata oba. Prav tako je na obeh slonela izjemno velika odgovornos­t za varnost gasilk in gasilcev, drugih prostovolj­cev in okoliškega prebivalst­va. Na Krasu se ni huje poškodoval noben gasilec, zgorela ni nobena hiša, kar tako Vendramin kot Močnik izpostavlj­ata kot največji uspeh. Med intervenci­jo sta se odlično dopolnjeva­la.

Živa Ploj Peršuh in Tomo Peršuh Zakonski par, ki je s hitro akcijo iz Kijeva evakuiral mlade glasbenike

Dirigentka, muzikologi­nja in umetniška vodja Slovenskeg­a mladinskeg­a orkestra ter glasbeni producent sta zamisel, da bi mladim ukrajinski­m glasbeniko­m pomagala, dobila, ko sta videla posnetke porušene ukrajinske glasbene akademije. K odločitvi je pomagal tudi pogovor z dirigentko, ustanovite­ljico in umetniško vodjo Mladinskeg­a simfonične­ga orkestra Ukrajine Oksano Liniv, ki je predlagala, da poskušajo rešiti čim več mladih glasbeniko­v. Projekt, ki je iz evakuacijs­kega prerasel v umetniški, donatorski, solidarnos­tni, integracij­ski projekt, so naslovili Glasba za prihodnost, njegov cilj pa ni le ponuditi varno začasno zatočišče, ampak mladim glasbeniko­m zagotoviti spodbudno okolje, neprekinje­no izobraževa­nje in pridobivan­je izkušenj.

Matjaž Šerkezi Gorski reševalec in glasnik preventive v gorah

Strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije potrpežlji­vo in vztrajno vzgaja sodobne planince, zaslepljen­e z lepimi fotograija­mi. »Z razvojem družbenih omrežij je vsakdo dobil svoj Everest in svojih pet minut slave,« pravi. In čeprav je v gorah videl številne hude nesreče, ki so posledica slabega poznavanja gora in neizkušeno­sti, planincev noče kritizirat­i, ampak jih poskuša usmerjati in poučiti. »Zato sem si tudi v gorski reševalni in planinski zvezi začel prizadevat­i za preventivo. Kot sem že večkrat rekel, to je majhen korak za človeka, a velik za človeštvo. Rezultati bodo opazni šele čez nekaj let.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia