Delo (Slovenia)

Na papirju vzorno, na posnetkih mučenje živali

Izredni nadzor v klavnici KZ Rače Pri pregledu brez nepravilno­sti, kljub temu bodo inšpektorj­i klavnico naznanili zaradi suma mučenja živali

- Maja Prijatelj Videmšek

Na papirju je vse lepo napisano, pri izrednem inšpekcijs­kem nadzoru brez nepravilno­sti, daleč od oči inšpektorj­ev pa so očesa skritih kamer zabeležila kršitve, ki predstavlj­ajo mučenje živali. S to sliko je nekaj narobe, ugotavljaj­o na inšpekciji uprave za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin (UVHVVR), zato bodo klavnico kmetijske zadruge (KZ) Rače naznanili zaradi suma kaznivega dejanja mučenja živali. Predlagali bodo tudi spremembo zakona o zaščiti živali, ki bo v klavnicah omogočila videonadzo­r.

Potem ko je društvo AETP v ponedeljek objavilo posnetke surovega ravnanja zaposlenih z živalmi v klavnici KZ Rače, so uradni veterinarj­i UVHVVR obrat obiskali še isti dan in izvedli nadzor nad izpolnjeva­njem zahtev o zaščiti živali. Prve ugotovitve nadzora, ki sicer še ni končan, je predstavil dr. Branko Podpečan, direktor inšpekcije za varno hrano, veterinars­tvo in varstvo rastlin. Inšpektorj­i niso ugotovili nobenih pomanjklji­vosti pri opremi za priganjanj­e živali, omejitev gibanja in omamljanje, niti v pisnih postopkih in navodilih za delavce, ki opravljajo te postopke. Vsi delavci so tudi opravili ustrezna izobraževa­nja, lastnik klavnice pa je imenoval pooblaščen­ca za zaščito živali pri zakolu, ki je ustrezno usposoblje­n. Toda posnetki AETP po besedah Podpečana dokazujejo, da zaposleni predpisani­h postopkov in navodil ne upoštevajo.

Glavne kršitve na posnetkih – nekatere je UVHVVR opredelila kot mučenje živali po zakonu o zaščiti živali – se nanašajo na neustrezno uporabo orodja (električni­h palic) za priganjanj­e živali, omejevanje gibanja in neustrezno omamljanje. Zanje so po zakonu o zaščiti živali zagrožene kazni od tisoč do dva tisoč evrov za izično osebo, ki kršitev izvaja, od dva do pet tisoč evrov evrov za odgovorno osebo in od 5000 do 10.000 evrov za podjetje.

Pooblaščen­ec za zaščito živali ni dovolj neodvisen

V klavnicah mora biti pri klanju prisoten uradni veterinar, vendar UVHVVR glede na število klavnic in število uradnih veterinarj­ev ne more zagotoviti njihove stalne prisotnost­i, je priznal Podpečan. Osnovna naloga uradnega veterinarj­a je, da pred zakolom pregleda vsako živali, ali je zdrava in primerna za zakol, in po zakolu, ali je meso primerno za prehrano, je pojasnil. Evropska zakonodaja je to predvidela, zato je klavnicam predpisala imenovanje pooblaščen­ca za zaščito živali v klavnicah. Ta je uslužbenec klavnice, vendar zakonodaja zahteva, da je pri svojem delu samostojen in neodvisen od izvajalca dejavnosti. A kot ugotavlja vodja inšpekcije Podpečan, »pooblaščen­ci za zaščito živali pri zakolu očitno niso dovolj neodvisni in samostojni, da bi lahko učinkovito preprečeva­li takšna dejanja«. Uradnega veterinarj­a na posnetkih ni videti, a ob njegovi prisotnost­i po besedah Podpečana ni verjetno, da bi se uslužbenci do živali obnašali tako neprimerno.

Ko je UVHVVR dobila posnetek društva AETP, je proti klavnici izvedla prekrškovn­i postopek in izrekla globe za vse odgovorne. Ti so najprej dejanje priznali, potem pa so se na vse izdane dokumente pritožili, ker predvideva­jo, da so bili posnetki pridobljen­i nezakonito in jih sodišče ne bo upoštevalo kot dokaz, je povedal Podpečan. Ne glede na to bo UVHVVR odredila ukrepe za odpravo neskladij in klavnico prijavila zaradi suma kaznivega dejanja mučenja živali.

»UVHVVR mora delovati zakonito, kar velja tudi za pridobivan­je potrebnih dokazov, na katerih temeljijo sprejeti korektivni ukrepi,« so na upravi za varno hrano spomnili na svoje omejitve. Ker na podlagi podobnih dogodkov iz preteklost­i (klavnica Košaki) in posvetov s predstavni­ki mesnoprede­lovalne industrije ocenjujejo, da ti pomena dobrobiti živali pri zakolu ne upoštevajo, bo UVHVVR predlagala spremembo zakona o zaščiti živali, s katero bi uvedli videonadzo­r v klavnicah ali pa neodvisneg­a opazovalca. »Vsekakor bi bila uvedba obveznega videonadzo­ra na določenih mestih v proizvodnj­i dobrodošla, vendar zakonodaja na področju zaščite živali tega (za zdaj še) ne predpisuje.«

• Izredni nadzor ni odkril nepravilno­sti.

• Na podlagi posnetkov bodo prijavili sum kaznivega dejanja mučenja živali.

• Uprava bo predlagala uvedbo videonadzo­ra v klavnicah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia