Delo (Slovenia)

Srbija z nesmiselno zahtevo Natu ne bo ustavila kosovske policije

Zahodni Balkan Aretacija nekdanjega srbskega pripadnika kosovske policije je razburila Beograd, ki bo podal zahtevo za vrnitev svojih varnostnih sil na sever Kosova

- Novica Mihajlović

Četrtkova aretacija še enega od srbskih policistov, ki so pred kratkim izstopili iz kosovske policije, je še poglobila nezaupanje kosovskih Srbov do oblasti v Prištini. Skoraj sočasno je vlada v Beogradu sklenila, da bo od Natove misije na Kosovu (Kfor) zahtevala, naj ji omogoči napotitev do tisoč pripadniko­v srbskih varnostnih sil na sever Kosova.

Besedilo zahteve, ki naj bi jo Srbija uradno predala Kforju včeraj, na administra­tivnem mejnem prehodu Merdare, je srbska vlada pod vodstvom Ane Brnabić v četrtek zvečer sprejela soglasno. Srbski politolog Ognjen Godić je v pogovoru za časnik Danas poudaril, da celo predsednik Aleksandar Vučić pravi, da se zaveda, da bo zahteva zavrnjena. Zato se postavlja vprašanje, zakaj bi Srbija na tak način zapravljal­a energijo in ugled v mednarodni skupnosti, če se zaveda, da njene želje ne bodo uresničene.

Po njegovi oceni Srbija tako zamrzuje iskanje rešitve za odprta vprašanja s Kosovom. »Na ta način je žoga vržena na dvorišče zahodnih prestolnic, ki se bodo morale o zahtevi izreči in ponuditi druga varnostna zagotovila za srbsko skupnost na Kosovu,« meni Godić.

Vnaprej na propad obsojena zahteva za vrnitev vojske na Kosovo in vztrajanje pri zahtevi za oblikovanj­e skupnosti srbskih občin dodatno poglabljat­a krizo in onemogočat­a delo pri iskanju poti za ureditev odnosov med Beogradom in Prištino. Srbi na Kosovu, ki že skoraj teden dni blokirajo ceste, so med drugim zahtevali izpustitev rojakov, ki jih je kosovska policija

• Srbija zamrzuje iskanje rešitve za odprta vprašanja s Kosovom.

• Vztrajanje pri zahtevi za oblikovanj­e skupnosti srbskih občin poglablja krizo.

• Med protipravn­o pridržanim­i je bil tudi srbski vinar Srđan Petrović.

Celo predsednik Aleksandar Vučić pravi, da se zaveda, da bo zahteva zavrnjena. Zato se postavlja vprašanje, zakaj bi Srbija na tak način zapravljal­a energijo in ugled v mednarodni skupnosti.

protipravn­o pridržala. Njihova druga zahteva pa je, da posebne enote kosovske policije ne prihajajo na sever Kosova brez privolitve štirih županov večinsko srbskih občin na severu Kosova in Kforja.

Preložili županske volitve

Zaradi nemirov in napetosti na severu je predsednic­a Kosova Vjosa Osmani preklicala in preložila izredne županske volitve v štirih občinah na severu, ki bi morale biti jutri. Predsednik kosovske vlade Albin Kurti, ki ga je celo njegova albanska opozicija obtožila, da po nepotrebne­m zaostruje napetosti, da bi okrepil svojo oblast, je napovedal, da bo dogovor o popolni normalizac­iji odnosov s Srbijo mogoče doseči v nekaj mesecih.

Spomnimo, da Kurti, ki je dvojni državljan in glasno zagovarja zamisel o veliki Albaniji, ki predvideva združitev Kosova z Albanijo, dogovor o normalizac­iji pogojuje s popolno enakopravn­ostjo dveh strani. Ta vključuje tudi vzajemno priznanje državnosti in neodvisnos­ti dveh držav, priznanje Kosova pa je v srbski politiki sinonim za politični samomor.

Medtem ko obe strani druga drugo obtožujeta prilivanja olja na ogenj, je bil v četrtek aretiran še en nekdanji pripadnik kosovske policije srbske narodnosti. Neuradno naj bi bil obtožen vojnih zločinov, uradnih pojasnil o vzrokih za njegovo pridržanje ni.

Med protipravn­o pridržanim­i v zadnjih tednih je bil tudi srbski vinar Srđan Petrović iz Gornje Hoče, ki so mu kosovski organi pregona ob pridržanju zaplenili 42.000 litrov vina. Uradno so mu vino zaplenili, ker da alkohol proizvaja na črno, neuradno pa zato, ker na etiketi njegovih vin piše »Kosovo in

Metohija, Velika Hoča, naša Srbija«. Petrović ne živi na severu Kosova, kjer so Srbi v večini, ampak na območju, ki je večinsko albansko. Na vprašanje, kako je biti pripadnik manjšine na Kosovu, nam je po telefonu odgovoril: »Med prijatelji imam kar nekaj slovenskih vinarjev in redno se srečujemo. Eden izmed njih ima vinograde v Italiji in mi je pred časom kazal svoja zemljišča: 'Vidiš, vse to je bila nekoč Slovenija, zdaj sem pa tujec na svoji zemlji'. Tudi sam se tako počutim.«

 ?? Foto Ognen Teofilovsk­i/Reuters ?? Napetosti na Kosovu se stopnjujej­o. Čeprav na večinoma srbskem severu Kosovske Mitrovice na vsakem koraku izražajo upor in pripadnost Srbiji, je težko skriti negotovost ob nenehnem prilivanju olja na ogenj z obeh strani.
Foto Ognen Teofilovsk­i/Reuters Napetosti na Kosovu se stopnjujej­o. Čeprav na večinoma srbskem severu Kosovske Mitrovice na vsakem koraku izražajo upor in pripadnost Srbiji, je težko skriti negotovost ob nenehnem prilivanju olja na ogenj z obeh strani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia