Delo (Slovenia)

Domnevni vojni zločini bodo preiskani

Otok Sumljive smrti afganistan­skih civilistov mečejo temno luč na elitne enote Sas

- Jure Kosec

Britanska konservati­vna vlada je desetletje zatem, ko so se pojavile obtožbe o nezakoniti­h ubojih afganistan­skih civilistov, ki naj bi jih med vojno pod Hindukušem zagrešili pripadniki britanskih elitnih enot Sas, odprla neodvisno preiskavo, katere obseg in pooblastil­a pričajo o resnosti očitanih dejanj.

• Ena od enot elitnega Sasa naj bi v sumljivih okoliščina­h ubila 54 ljudi.

• Vlada si želi z neodvisno preiskavo potegniti črto pod desetletje očitkov.

Namen preiskave, ki se bo uradno začela januarja, vodil pa jo bo sodnik Charles Haddon-Cave, bo preveriti resničnost obtožb o domnevnih nezakoniti­h dejanjih pripadniko­v britanske vojske pri izvedbi posebnih operacij med letoma 2010 in 2013, ustreznost odziva pristojneg­a ministrstv­a ter ustreznost preiskav, povezanih s to afero, ki jih je izvedla vojaška policija.

Očitki o nezakoniti­h ubojih afganistan­skih civilistov med operacijam­i pripadniko­v posebnih enot Sas so se prvič pojavili v časniku Sunday Times, letos poleti so se novinarji BBC na podlagi različnih pričevanj in dokazov, pridobljen­ih iz nekoč tajnih arhivov, vprašali, ali so britanski vojaki v Afganistan­u zagrešili vojne zločine. Ena od vojaških enot naj bi med šestmesečn­im služenjem v sumljivih okoliščina­h ubila 54 ljudi. Vsi naj bi umrli med nočnimi racijami, njihove smrti pa naj bi pripadniki vojske upravičili s podtikanje­m strelnega orožja oziroma granat.

• Preiskava je po mnenju opozicije nujna za zaščito ugleda britanskih enot.

Po avstralske­m zgledu

Navedbe BBC je britansko obrambno ministrstv­o julija odločno zavrnilo, novinarje obtožilo sprejemanj­a »neutemelje­nih sklepov« ter opozorilo, da v več preiskavah, opravljeni­h v zadnjem desetletju, niso našli zadostnih dokazov, da bi proti kateremuko­li pripadniku posebnih enot izdali obtožnico.

Svojci domnevnih žrtev so se bali, da bo zgodba s tem zaključena, a vlada je šest mesecev po objavi prispevka presodila, da lahko samo neodvisna preiskava potegne črto pod desetletje očitkov in ugibanj o sumljivih dejanjih pripadniko­v britanske vojske. »Čeprav je bilo opravljeni­h več obsežnih preiskav zadevnih dogodkov, je prav, da jih v celoti preučimo, če se je treba še kaj naučiti, da bi zagotovili ustrezno obravnavo vseh obtožb in da bi naše osebje ustrezno zaščitili pred nepotrebni­mi ponovnimi preiskavam­i,« je odločitev vlade komentiral britanski obrambni minister Ben Wallace.

Odločitev so po poročanju otoških medijev pozdravili tudi v opoziciji, z obrazložit­vijo, da je neodvisna preiskava »nujna za zaščito ugleda britanskih posebnih enot, zagotovite­v integritet­e vojaških preiskav in zagotovite­v pravice za vse prizadete«. Opozicija je julija pozvala vlado, naj se pri iskanju resnice zgleduje po Avstraliji, ki je bila soočena s podobnimi obtožbami na račun svojih posebnih enot v Afganistan­u. Preiskava, ki je bila končana leta 2020, je pokazala, da je več pripadniko­v avstralske vojske v začetku prejšnjega desetletja prikrilo nezakonite uboje 39 afganistan­skih civilistov.

Vlada je obtožbe vzela resno

Ministrstv­o za obrambo je napovedalo, da bo vojakom, ki bodo morali pričati, nudilo pravno pomoč, sodnik, ki mu je britanska vlada zaupala izvedbo neodvisne preiskave, pa si želi končati delo v razumnem roku. »Javnost in vsi, ki služijo v vojski, imajo pravico pričakovat­i pošteno, neustrašno in temeljito preučitev dejstev ter jasne odgovore na vprašanja,« je dejal Charles Haddon-Cave.

Odločitev Londona, da bo zaupal preiskavo članu angleškega in valižanske­ga prizivnega sodišča, je vzbudila zanimanje pravnih strokovnja­kov, ki na tej podlagi sklepajo, da je vlada obtožbe na račun pripadniko­v Sasa vzela resno. »Sodniku z izjemnim ugledom je podelila največja možna pravna pooblastil­a. Tega ne bi storili zlahka,« je na blogu zapisal komentator David Allen Green.

Združeno kraljestvo je svoje bojne enote umaknilo iz Afganistan­a leta 2014 oziroma trinajst let po začetku vojne, od leta 2015 do lanskega kaotičnega umika zahodnih sil iz države so britanski vojaki sodelovali pri urjenju afganistan­skih enot.

 ?? Foto AFP ?? Pripadniki britanske in ameriške vojske na letališču v Kabulu med kaotičnim umikom iz Afganistan­a avgusta lani
Foto AFP Pripadniki britanske in ameriške vojske na letališču v Kabulu med kaotičnim umikom iz Afganistan­a avgusta lani

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia