Delo (Slovenia)

Ustava preprečuje predčasne volitve

Slovaška Stranka Sas je od leta 2012 povzročila padce treh vlad

- Boris Čibej

Predsednic­a države Zuzana Čaputová je včeraj razpustila vlado, ki jo je doslej vodil premier Eduard Heger. V četrtek je dobil nezaupnico v parlamentu, Slovaki pa bi se lahko že v prvi polovici prihodnjeg­a leta odpravili na predčasne parlamenta­rne volitve. »To je najlepše božično darilo za Slovake,« je po tem, ko je 78 od 150 poslancev enodomne národne rade izreklo nezaupnico dosedanji vladi, izjavil Peter Pellegrini, predsednik opozicijsk­e socialdemo­kratske stranke Hlas, slovaško vlado pa je vodil v letih 2018–2020. A ta še vedno priljublje­ni levičarski opozicijsk­i politik ni bil glavni krivec za to, da je Slovaška ostala brez vlade. Nezaupnico je zahteval Richard Sulík, predsednik desnosredi­nske stranke Svoboda in solidarnos­t (Sas), ki je od leta 2012 povzročila padce treh vlad. Sulík je bil do septembra podpredsed­nik vlade, njegova stranka pa del vladajoče koalicije, potem pa je izstopila iz vlade, ki je postala manjšinska.

Glasovanje o nezaupnici je končalo trimesečno krizo, ki je onemogočal­a sprejetje zakonov o državni pomoči državljano­m in podjetjem v krizi, med katero je inlacija presegla 10 odstotkov. A to še ne pomeni, da se bodo volivci v tej srednjeevr­opski državi z okoli 5,4 milijona prebivalce­v kmalu odpravili na volišča, da bi odločali o tem, kdo jih bo poslej zastopal v parlamentu.

Da bi lahko predstavni­ki ljudstva predčasno zapustili poslanske klopi, morajo spremeniti temeljne zakonske akte, zato sta Sulík in Pellegrini že prej pozvala k ustavnemu referendum­u. Predsednik národne rade Boris Kollár je izjavil, da bodo poslanci prihodnji teden glasovali o ustavnem amandmaju, ki bo omogočil predčasne volitve. »Moramo zaščititi naše državljane. Moramo sprejeti proračun, sicer bomo ogrozili izpolnitev obljub o energetski­h subvencija­h in povišanju plač,« je dodal »spiker«, ki je član Sulíkovega Sasa.

Matovič ponudil odstop

Sulík je izjavil, da ni za predčasne volitve. Večina komentator­jev se je strinjala, da krivec za sedanjo vladno krizo niso ideološke razlike med strankami, ki so bile še do nedavnega del vladne koalicije. Glavna težava so razprtije med voditelji vodilnih strank, največje

je v četrtek dobila nezaupnico. probleme med koalicijsk­imi kolegi pa je menda povzročil vodja vladajoče stranke Običajni ljudje Igor Matovič. Po tem, ko je pred dvema letoma njegova stranka zmagala na parlamenta­rnih volitvah, je prevzel vodenje vlade, a se je kmalu sporekel s koalicijsk­imi partnerji.

Ena od glavnih zamer proti njemu je bila, da se je med pandemijo covida-19 brez posvetovan­ja s političnim­i zavezniki odločil za nabavo ruskega cepiva sputnik-V, katerega uporabe EU ni odobrila. Zato se je lani Matovič umaknil s premierske­ga položaja, a kot inančni minister ostal pomemben član vlade. Njegovi spori s koalicijsk­imi partnerji so se nadaljeval­i in privedli do tega, da je Sas septembra izstopil iz vlade.

Matovič je tik pred glasovanje­m o nezaupnici poskusil rešiti krizo tako, da je ponudil odstop s položaja inančnega ministra. Ta predlog ni zadovoljil nekdanjih koalicijsk­ih partnerjev, ki so v četrtek zvečer pripomogli k izglasovan­ju nezaupnice vladi. Matovič je Sulíka označil za »koristnega idiota«, ki bo omogočil predčasne volitve, na katerih se po napovedih javnomnenj­skih raziskav obeta zmaga strankam Matovičevi­h premierski­h predhodnik­ov, Pellegrini­ju in čedalje bolj priljublje­nemu Robertu Ficu, ki je pred tremi leti moral odstopiti zaradi škandala okoli umorjenega novinarja Jána Kuciaka.

• 78 od 150 poslancev je izreklo nezaupnico dosedanji vladi.

• Glasovanje o nezaupnici je končalo trimesečno krizo.

• Z ustavnim amandmajem bi omogočili predčasne volitve.

 ?? Foto Ints Kalnins/Reuters ?? Vlada premiera Eduarda Hegerja
Foto Ints Kalnins/Reuters Vlada premiera Eduarda Hegerja

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia