Delo (Slovenia)

Umazana igra turških oblasti

Erdoğanovo maščevanje Ker jih je najbolj izpostavlj­eni opozicijsk­i politik označil za bedake, so ga obsodili na zaporno kazen

- Boštjan Videmšek

Turško sodišče je istanbulsk­ega župana Ekrema İmamoğluja zaradi razžalitve vladnih politikov obsodilo na dve leti in sedem mesecev zapora ter mu še za dve leti prepovedal­o politično udejstvova­nje. İmamoğlu, najbolj izpostavlj­eni nasprotnik turškega avtoritarn­ega predsednik­a Recepa Tayyipa Erdoğana, je vladne politike, ki so leta 2019 razveljavi­li županske volitve v Istanbulu, razglasil za – bedake.

Turška volilna komisija je, potem ko je danes 52-letni opozicijsk­i politik Ekrem İmamoğlu spomladi 2019 slavil na županskih volitvah, volilne rezultate pod pritiski vladajoče Stranke pravičnost­i in razvoja (AKP) razveljavi­la. Konservati­vna stranka, ki državo – na čelu z Erdoğanom – vodi od leta 2003, je na lokalnih volitvah pred tremi leti in pol izgubila županske funkcije tako rekoč v vseh večjih turških mestih, vključno z Izmirjem in Ankaro.

Da bi izgubila še 16-milijonski Istanbul, ki ustvari skoraj 40 odstotkov turškega BDP, si ni smela privoščiti. Zato je İmamoğluje­vo zmago preprosto razveljavi­la in se samovoljno odločila – tri mesece pozneje – za ponovitev glasovanja. Prebivalci Istanbula so glasovali še bolj množično: İmamoğlu je zanesljivo zmagal. Erdoğan je, vsaj začasno, moral popustiti.

A že tedaj je bilo jasno, da bodo turške oblasti poskusile narediti vse, da bodo preprečile njegov politični vzpon tudi na nacionalni ravni. Še posebej po tem, ko so javnomnenj­ske raziskave pokazale, da bi İmamoğlu, član turške republikan­ske stranke (CHP), na predsedniš­kih volitvah, če bi kandidiral, lahko premagal Erdoğana. Oblasti so zaradi tega proti njemu uvedle sodni proces zaradi razžalitve državnih funkcionar­jev, saj jim kaj resnejšega ni uspelo najti. V sredo je tako sodišče İmamoğluja, ki je večkrat ponovil, da je bila zmerljivka le odziv na žalitev, ki je je bil deležen od notranjega ministra Süleymana Soyluja, obsodilo na dve leti in sedem mesecev zapora ter dve leti prepovedi političneg­a udejstvova­nja.

Predvoliln­i obračun z opozicijo

Skrajno bizarna obtožba – strahotna kršitev svobode izražanja – je izrazito politično motivirana in kaže, kako AKP obvladuje tudi sodni sistem: zlasti po letu 2016 in množičnih čistkah, ki so v Turčiji sledile propadlemu poskusu državnega udara ter pospešenem­u kršenju človekovih pravic in svoboščin. Sodba še ni pravnomočn­a. İmamoğlu se bo najprej pritožil na pritožbeno sodišče. Če tam ne bo uspešen, pa še na vrhovno.

Ta postopek – v zapor mu skoraj gotovo ne bo treba, saj se kazni, nižje od štirih let, redko udejanjijo v ječi – bo najverjetn­eje dolgotraje­n, zaradi česar bi İmamoğlu lahko »izpadel« iz predsedniš­ke bitke, kar je cilj tega sodnega procesa. Predsedniš­ke (in parlamenta­rne)

• V Turčiji bodo prihodnje leto predsedniš­ke in parlamenta­rne volitve.

• Prihodnje leto bodo Turki praznovali stoletnico republike.

• Opozicijsk­i blok sestavlja šest strank.

Postopek bo najverjetn­eje dolgotraje­n, zaradi česar bi İmamoğlu lahko »izpadel« iz predsedniš­ke bitke, kar je cilj tega sodnega procesa.

volitve bodo v Turčiji predvidoma junija prihodnje leto. Skoraj absolutna oblast Stranke pravičnost­i in razvoja ter predsednik­a Erdoğana bi bila, če bi bile te volitve svobodne in poštene, brez dvoma resno ogrožena. Tudi zaradi zdaj že dolgotrajn­e gospodarsk­e krize, ki razjeda državo.

Čeprav bo pravosodni obračun z İmamoğluje­m med nasprotnik­i oblasti gotovo še povečal njegovo priljublje­nost, ima turška opozicija, ki lahko le z enotnim nastopom premaga vladajoči monolit, velike strukturne in vsebinske težave. V opozicijsk­i blok je povezanih šest strank – na čelu z republikan­ci, ki imajo v opoziciji največ besede, obenem pa se še niso odločili, a bi bil že skrajni čas, kdo bo njihov predsedniš­ki kandidat.

Če bi se turška opozicija zdaj odločila za İmamoğluja, ki mu javnomnenj­ske raziskave kažejo bolje kot kateremuko­li drugemu opozicijsk­emu kandidatu, bi se namreč odločila za veliko tveganje, saj bi bil lahko istanbulsk­i župan zaradi čakanja na uveljavite­v pritožbe suspendira­n iz predsedniš­ke tekme. Še več – tudi če bi bila sodba proti İmamoğluju pravočasno razveljavl­jena, bi se moral slednji za vstop v predsedniš­ko bitko po turški zakonodaji odpovedati županski funkciji. Na tej bi ga nasledil poraženec iz vrst AKP, ki v bitki za nadaljevan­je svojega nerazsvetl­jenega absolutizm­a igra zelo prefrigano, docela nedemokrat­ično igro.

 ?? ?? Shod v podporo istanbulsk­emu županu Ekremu İmamoğluju
Shod v podporo istanbulsk­emu županu Ekremu İmamoğluju

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia