Delo (Slovenia)

Tudi priljublje­ni BTS gre v vojsko

Južna Koreja Kratko je bilo obdobje, ko je kazalo, da služenje vojaškega roka ne bo več obvezno

- Zorana Baković

Takoj ko je pred nekaj dnevi dopolnil trideset let, se je član po svetu priljublje­ne K-pop skupine BTS Kim Sok Džin prijavil na redno služenje vojaškega roka. Postrigli so mu privlačen frufru in lase, ki so mu prosto padali prek ušes. »Bolj simpatično je, kot sem pričakoval,« je komentiral svoj videz, nato pa so ga odpeljali v tabor za usposablja­nje ob meji s Severno Korejo. Člani »Armade«, kot se imenujejo oboževalci BTS, ne skrivajo obupa in zaskrbljen­osti. »Zakaj bi državni zaklad izpostavlj­ali nevarnosti?« so tarnali v sporočilih, Džin, kot se predstavlj­a nekdanji pevec skupine, pa ni imel pripomb. Enote ob tako imenovanem »demilitari­ziranem območju« so v stalni visoki pripravlje­nosti, če bi Severna Koreja izvedla oboroženo provokacij­o ali se poskusila infiltrira­ti pod bodečo žico ob 38. vzporednik­u. Zato tam vojaški rok traja nekaj manj kot običajni dve leti, kolikor jih morajo vojaki odslužiti v drugih, bolj mirnih in manj nevarnih enotah.

Džin bo verjetno izkusil »največji stres«, pod kakršnim so vojaki v obmejnih enotah vsakič, ko Severna Koreja izvede jedrski poskus. Južnokorej­ski premier Han Dak Su je v začetku tedna izjavil, da se v Pjongjangu pripravlja­jo na poskus z novim jedrskim orožjem, in čeprav ni mogoče napovedati, kdaj točno se bo to zgodilo, »vidimo, da so pripravlje­ni«.

S hčerko na preverjanj­e medcelinsk­ega izstrelka

Včeraj je Severna Koreja objavila, da je uspešno preizkusil­a raketni motor na trdo gorivo, kar je pomembna faza v pripravah na izstrelite­v bolj zanesljive­ga medcelinsk­ega balistične­ga izstrelka. Na fotografij­ah, ki so bile posnete v satelitske­m izstrelitv­enem oporišču severozaho­dno od Pjongjanga, je voditelj Kim Džong Un videti zelo zadovoljen z izvedenim poskusom, časopisna agencija KCNA pa je navedla, da je njegova prisotnost »zagotovilo za razvoj še enega novega tipa strateškeg­a sistema orožja«.

Za analitike ostaja skrivnost, zakaj je Kim ob koncu prejšnjega meseca na preverjanj­e medcelinsk­ega izstrelka hvasong-17 pripeljal svojo hčerko. Domnevno je bila deklica v beli zimski jakni Džu E, prizor očeta in hčerke, ki se držita za roke, bi bil videti skoraj kot slika idiličnega odnosa in kakovostno preživeteg­a dopoldneva, če ne bi bilo okoli njiju orožje za množično uničenje. To daje celotni sliki razsežnost, ki med opazovalci zbuja zmedenost: mar dejstvo, da je voditelj na preverjanj­e izstrelkov, nato pa tudi vojske, pripeljal desetletno ljubljenko, pomeni, da jo oče že pripravlja za naslednico na oblasti?

V Severni Koreji bi bilo to težko, ker dinastični komunizem, kakršnega imajo v tej državi, zahteva, da se rod nadaljuje prek moških potomcev. Odnos do žensk je bil vsaj do zdaj mačističen in šovinistič­en, kar konec koncev ni značilno samo za bolj grobo in slabo razvito družbo na severu polotoka. Skoraj nič drugače ni v Južni Koreji, kjer se veliko prej zgodi premik na visokotehn­ološkem področju kot pri izenačevan­ju položaja moških in žensk.

Kim Džong Un, ki bo prihodnji mesec dopolnil šele 39 let, ima do žensk očitno drugačen odnos. Ne le da je prvi severnokor­ejski voditelj, ki se v javnosti pojavlja s soprogo Ri Sol Džu, temveč so tri ženske tudi v prvi vrsti najpomembn­ejših funkcionar­jev njegovega aparata. Mlajša sestra Kim Jo Džong je voditeljev­a najožja sodelavka, Čo San Hej je zunanja ministrica, Hjon Song Vol pa vodja varnosti in logistike za vse javne dogodke, na katerih sodeluje Kim Džong Un.

Zato si je veliko lažje predstavlj­ati Kimovo srednjo hčer (ni znano, ali je njegov prvi otrok deček, je pa tretja prav tako deklica) kot izbrano naslednico na dinastične­m prestolu kot Severno Korejo brez jedrskih bomb in balistični­h izstrelkov. Pravzaprav lahko v bližnji prihodnost­i celo pričakujem­o nov jedrski poskus. Militantno-nacionalis­tičnega duha spodbujajo tudi z ukazi, kot je tisti, ki ga je menda dal Kim osebno, naj starši prenehajo dajati otrokom »mehka, dekadentna« imena pod vplivom Zahoda in naj raje izberejo domoljubna imena, kot sta Čong Li, kar pomeni 'puška', ali Čung Sim 'zvestoba', dobra so tudi imena, kot so Pok Il 'bomba', Uj Song 'satelit' ali kaj iz raketnega programa.

Otoplitev odnosov nekaj davnega in nepovratne­ga

Težko si je predstavlj­ati, da mala Džu E ne posluša BTS, čeprav je ta K-pop skupina v Severni Koreji prepovedan­a. Ne le da je ta vrsta glasbe prepovedan­a, temveč so oktobra menda javno obesili dva najstnika, ker sta zagrešila »hudičevo delo«, s tem ko sta gledala in širila južnokorej­ske in ameriške žajfnice. Pa vendar člani privilegir­anega razreda menda gledajo iste nadaljevan­ke in poslušajo K-pop, seveda pa to počnejo za zidovi, ki jih ločujejo od preprostih ljudi.

Tudi sam voditelj je ne nazadnje s soprogo navdušeno ploskal južnokorej­ski ženski pop skupini Red Velvet, katere nastop je bil del dveurne predstave, ki so jo v Pjongjangu priredili leta 2018, ko so se odnosi med Korejama »otoplili« in je veljal severnokor­ejski moratorij na raketne in jedrske poskuse.

Nenadoma se to zdi nekaj davnega in nepovratne­ga. Za služenje vojaškega roka, ki je v Južni Koreji obvezno, tako znova obstaja opravičilo. Obe Koreji sta tehnično še v vojni, saj od premirja, s katerim so leta 1953 prekinili korejsko vojno, ni bil podpisan pravi mirovni sporazum.

Vseh sedem članov BTS bo odslužilo vojaški rok, čeprav je anketa pokazala, da več kot 60 odstotkov javnosti meni, da bi morali biti ti fantje izjema, ker so pomemben del južnokorej­ske »mehke sile«, kulturnega vpliva po svetu pa tudi gospodarst­va, saj na leto zaslužijo 3,6 milijarde dolarjev.

Džina sta v torek v vojašnici pričakala transparen­t z izrazi dobrodošli­ce in žimnica za spanje na lesenih tleh. Pet zimskih tednov začetnega urjenja bo posebna izkušnja za na videz nežnega tridesetle­tnika, ki ni vajen strupeno mrzlega vetra, zaradi katerega zaledenijo solze v očeh, da eksplozij granat ali plinskih komor, skozi katere morajo vojaki, da bi izkusili učinek bojnih strupov, kakršne lahko ob morebitnem napadu uporablja severnokor­ejska vojska, ne omenjamo.

»Armada« oboževalce­v BTS bo zdaj čakala do takrat, ko se bo videlo, kako bo ta izkušnja vplivala na njihovo glasbo. Do dneva, ko bodo vsi odslužili vojaški rok in se znova zbrali kot septet. Obljubili so, da bo to leta 2025.

• Vseh sedem članov skupine BTS bo odslužilo vojaški rok.

• V bližnji prihodnost­i lahko pričakujem­o nov jedrski poskus.

• Kim Džong Un ima drugačen odnos do žensk kot predhodnik­i.

Obe Koreji sta tehnično še vedno v vojni, saj od premirja, s katerim so leta 1953 prekinili korejsko vojno, ni bil podpisan pravi mirovni sporazum.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia