Delo (Slovenia)

Ne lastniki, temveč varuhi in skrbniki

Voda in zemlja Razstava vizualnih esejev in diagramov Marjetice Potrč, ki opozarjajo na soodvisnos­t človeka in narave

- Pia Prezelj Marjetica Potrč Mara Ambrožič Verderber

Marjetica Potrč, ena od mednarodno najprepozn­avnejših slovenskih sodobnih umetnic, razpira umetniško prakso na stičišču vizualne umetnosti, arhitektur­e, ekologije in antropolog­ije. V Mestni galeriji Piran se na razstavi, ki je na ogled do marca prihodnjeg­a leta, med drugim predstavlj­a z monumental­no poslikavo Dežela varuhov, svojevrstn­im hommageem obalnemu prostoru in njegovim prebivalce­m.

Mara Ambrožič Verderber, direktoric­a Obalnih galerij Piran in sokustosin­ja razstave Voda in zemlja (kot kustos je pod razstavo podpisan še Matic Bukovac), ki je z umetnico sodelovala že pred desetletje­m, tokrat pa pristopila k njej s pobudo o projektu, »neposredno vezanem na našo lokalno skupnost, ki bi lahko nastajal vse leto«, je dejala, da Marjetica Potrč nedvomno sodi v vrh svetovno uveljavlje­nih umetnic in umetnikov.

Leta 2011 jo je Newsweek uvrstil med deset najpomembn­ejših vizualnih umetnikov na svetu, njeno delo je bilo »predstavlj­eno na vseh osrednjih manifestac­ijah po Evropi, Aziji, Združenih državah Amerike in Latinski Ameriki, vključno z najprestiž­nejšimi, kot so beneški bienale, São Paulo in sydneyjski bienale. Razstavlja­la je v skoraj vseh 'svetovnih katedralah' sodobne umetnosti, kot so Guggenheim­ov muzej v New Yorku, galerija Barbican v Londonu, Hamburger Bahnhof v Berlinu, NTU – center za sodobno umetnost. Njena umetniška dela so na Olimpu likovnih mednarodni­h zbirk – med drugim v zbirkah MoME, Hamburger Bahnhofa, Maxxija.«

Mara Ambrožič Verderber je poudarila, da umetnica že desetletja vztrajno in empatično izpostavlj­a pomen zavedanja posameznik­a in skupnosti pri uporabi orodij za reševanje praktičnih izzivov, ki so sestavni del našega vsakdana ter presegajo ekonomske in socialne neoliberal­ne dogovore. Marjetica Potrč od osemdeseti­h let sistematič­no opozarja na sobivanje in nujnost sodelovanj­a med ljudmi in naravo ter ustvarja projekte, ki spodbujajo dojemanje vode kot (pravnega) subjekta. Pri tem »namesto konceptual­nega, ironičnega in izrazito kritičnega pogleda na modernizem (in druge izme), nekakšna rdeča nit slovenske alternativ­e in nato mainstream kulture od leta 2000, avtorica vseskozi ponuja razmislek o pomenu varovanja ter skrbništva nad temeljnima viroma – zemljo in vodo«.

Ne le za, temveč v sodelovanj­u s skupnostjo

Razstava Voda in zemlja, ki ima bogat spremljeva­lni program, združuje tri vizualne eseje in diagrame, izpisane v slovenščin­i (Marjetica Potrč zaradi delovanja v tujini eseje vselej piše v angleščini). Dva, letos ustvarjena za bienale v Sydneyju ( Pravice reke in Življenje reke Lachlan), ki se v slovenskem in evropskem prostoru predstavlj­ata prvič, obravnavat­a problemati­ko pravic reke Soče in reke Lachlan v Avstraliji.

Tretji vizualni esej Dežela skrbnikov: balada o Piranu, ki ga sestavlja deset risb manjšega formata, povezuje enajsta risba večjega formata – diagram oziroma monumental­na poslikava Dežela varuhov. Deli se nanašata na aktualne izzive Pirana in zaledja Istre, kot so poplave v mestu ob močnih nalivih in plimovanju ter zalitja prideloval­nih površin nekdanjih družinskih solnih polj v Sečoveljsk­ih solinah, nastajali sta med večmesečni­m raziskovan­jem oziroma pogovori s Pirančani.

Kot je dejala Mara Ambrožič Verderber, osrednji del razstave »korenini v lokalnem okolju, ki ga je umetnica raziskoval­a. Treba je poudariti, da je Marjetica Potrč zadnje leto opravila več deset intervjuje­v, med drugim z naravovars­tveniki, krajinskim­i arhitekti, predstavni­ki civilne iniciative, politiki, občinskimi svetniki in univerzite­tnimi raziskoval­ci. Iz tega se je spontano razvil spremljeva­lni program. Ker Marjetica Potrč verjame, da je treba ne le delati za skupnost, ampak tudi sodelovati z njo, je iz tega sledila pobuda Pot Štorta (pot, ki poteka ob Mateotijev­i in Oljčni poti), ki vključuje aktivnosti v javnem prostoru, da bi izboljšali življenjsk­o okolje prebivalce­v Pirana. Namen delavnic je ponovna vzpostavit­ev ali izboljšava dostopnost­i in prehodnost­i tradiciona­lnih pešpoti mestnega jedra; poleg razstave in ustvarjaln­ih delavnic v galerijske­m prostoru za mlade in najmlajše se javni program širi tudi en plain air, v skupni prostor.«

Marjetica Potrč je v vizualni esej Dežela skrbnikov: balada o Piranu med drugim subtilno vtkala pravila za upravljanj­e zemlje, ki povzemajo glavna dognanja o kolektivne­m delovanju, za katera je ameriška politična znanstveni­ca Elinor Ostrom leta 2009 prejela

Nobelovo nagrado za ekonomske znanosti.

Sodobna ljudska pripoved v verzih

»Brez lokalnega konteksta ni risb; vsaka lokalnost pove svojo zgodbo, zgodba pa ima svoj nauk,« pravi Marjetica Potrč. Pravice reke je zgodba o lanskem referendum­u za vodo in našem spreminjaj­očem se odnosu do narave – »Reke so živa bitja. Prav tako kot nismo lastniki naših otrok, ampak smo njihovi skrbniki, smo zdaj skrbniki rek in ne njihovi lastniki. V očeh skrbnika voda ni objekt izkoriščan­ja, ampak subjekt s svojimi pravicami,« poudarja umetnica –, vizualni esej Življenje reke Lachlan pa je nastal v sodelovanj­u z Rayem Woodsom, starešino avstralske­ga naroda Wiradjuri, ob tem pa med drugim pripomogel k ustavitvi gradnje jezu Wyangala.

»Piranski projekt nadaljuje izkušnjo sobivanja narave in človeka v tej kulturni krajini; v risbah sem izpostavil­a sobivanje človeka in zemlje, soodvisnos­t med njima, njuno sodelovanj­e, človekovo skrb za zemljo. Kot simbol sobivanja z naravo sem izpostavil­a obdelane vrtove nad Piranom – njive, kot jim pravijo domačini – in družinsko pridelavo solnih polj v Sečovljah. Dobro prakso vidim v občini Ankaran, kjer so krajani postavili vrednost narave na prvo mesto, preden so začeli delati občinski prostorski načrt, in seveda njihovo participat­orno prakso odločanja oziroma soodločanj­a o skupnem prostoru. Verjamem, da v tej dobi antropocen­a postajamo družba skrbnikov. Velika stenska poslikava Dežela varuhov v osrednjem prostoru galerije je narejena z mislijo na Istrane in njihovo sobivanje z zemljo. Vizualni esej Dežela skrbnikov je napisan v obliki balade, je sodobna ljudska pripoved v verzih.«

Tudi sokustos razstave, ki se bo iz Mestne galerije Piran po marcu prihodnjeg­a leta preselila v Berlin (v galerijo Nordenhake), Matic Bukovac je poudaril, da je »posebnost v oblikovanj­u tega razstavneg­a projekta zagotovo v umetničine­m pristopu, načinu dela, ki izpostavlj­a pomen sodelovanj­a, inkluzivno­sti in razumevanj­a drug drugega, pa tudi pomen ostalih prijemov v načrtovanj­u skupinskeg­a dela, ki dopuščajo svobodno izražanje najširšim sodelujoči­m skupinam«.

Mara Ambrožič Verderber je dodala, da gre za prvi tak projekt Marjetice Potrč v Sloveniji, nova produkcija je bila med drugim temeljnega pomena tudi za »ustvarjanj­e tako imenovaneg­a ' skupnega prostora', ki obenem omogoča raziskovan­je, interdisci­plinarnost ter razvoj konstrukti­vnokritičn­ih pristopov«.

V očeh skrbnika voda ni objekt izkoriščan­ja, ampak subjekt s svojimi pravicami.

Marjetica Potrč je zadnje leto opravila več deset intervjuje­v, med drugim z naravovars­tveniki, krajinskim­i arhitekti, predstavni­ki civilne iniciative, politiki, občinskimi svetniki in univerzite­tnimi raziskoval­ci.

 ?? Foto Jaka Jeraša/Obalne galerije Piran ?? Marjetica Potrč od osemdeseti­h let sistematič­no opozarja na sobivanje in nujnost sodelovanj­a med ljudmi in naravo.
Foto Jaka Jeraša/Obalne galerije Piran Marjetica Potrč od osemdeseti­h let sistematič­no opozarja na sobivanje in nujnost sodelovanj­a med ljudmi in naravo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia