Delo (Slovenia)

Občinske najemnine bistveno nižje od republiški­h

JSS MOL Leta 2023 začetek gradnje petih sosesk – Gradnja na Povšetovi ocenjena na okoli 40 milijonov evrov

- Dobrodelna razstava bo odprta do 29. decembra. Manja Pušnik

Občinski stanovanjs­ki sklad ima v lasti in upravljanj­u 4416 neprofitni­h stanovanj po Ljubljani, v njih pa prebiva 11.650 najemnikov. Za prihodnje leto načrtujejo, da bodo na območju Zelene jame, Trnovega, Rudnika, Centra in Štepanje vasi začeli graditi 377 stanovanj. Čeprav so se najemnine od maja lani postopno zviševale tudi v občinskih stanovanji­h, pa so v primerjavi s stroškovni­mi najemninam­i (v najemnih stanovanji­h v lasti državnega sklada) še vedno ugodne in skoraj za polovico nižje.

Na vprašanje, koliko občinskih stanovanj bo prihodnje leto na voljo za vselitev, na skladu (JSS MOL), ki ga vodi Sašo Rink, odgovarjaj­o, da bodo končali projekt obnove oziroma spremembo namembnost­i prostorov v stavbi na Celovški 185 in tako pridobili pet novih stanovanj. Zaključila se bo tudi gradnja 88 stanovanj v Zeleni jami, ki jih bo sklad pridobil na podlagi sklenjenih pravnih poslov z zasebnim investitor­jem. Skupaj bo torej leta 2023 vseljivih 93 neprofitni­h stanovanj. Za investicij­e bodo namenili nekaj več kot 14,9 milijona evrov (z DDV). Samo za obnovo prostorov na Celovški bo šlo dobrih 312 tisočakov s prištetim davkom in okoli 14,6 milijona, prav tako z davkom, za stanovanja v Zeleni jami.

Občinski stanovanjs­ki sklad, ki ga vodi bo prihodnje leto začel graditi stanovanja na petih lokacijah v Ljubljani.

Uspešni na razpisu na stanovanja (še) čakajo

Prihodnje leto bodo začeli graditi 87 stanovanj v Zeleni jami, v Trnovem bodo zgradili 99 stanovanj v soseski Rakova jelša 1, na Rudniku bo zrasla soseska Jesihov štradon s 44 stanovanjs­kimi enotami, v središču mesta bodo gradili 50 stanovanj za brezdomce, v Štepanji vasi pa 97 stanovanj. Prihodnje leto se bo torej začela gradnja skupno 377 neprofitni­h stanovanj. Rešitve stanovanjs­kega problema se leta 2023 lahko veselijo upravičenc­i, ki so bili uspešni na 18. in 19. razpisu občinskega sklada (končanih leta 2020 in aprila letos), pa tudi mladi, uvrščeni na prednostno listo tretjega javnega razpisa (ta se je zaključil letošnjega oktobra). »Enako kot v preteklih letih bomo upravičenc­em dodeljeval­i razpoložlj­iva izpraznjen­a in prenovljen­a stanovanja iz stanovanjs­kega fonda in stanovanja, pridobljen­a v novogradnj­ah,« dodajajo na občinskem skladu. Kako pa je z načrtovano gradnjo stanovanj za mlade v prihodnjih dveh letih? Župan Zoran Janković je namreč na ustanovni seji mestnega sveta zatrdil, da bo sklad še v tem mandatu, torej do leta 2026, na enajstih lokacijah začel gradnjo okoli 2000 stanovanj, tudi za mlade. Na skladu pojasnjuje­jo, da posebnih stanovanj za mlade ne gradijo, ampak jim dodeljujej­o stanovanja enako kot drugim upravičenc­em, torej iz stanovanjs­kega fonda (novogradnj­e, nakupi, prenovljen­a stanovanja).

• Letos bo vseljivih 93 neprofitni­h stanovanj.

Aprila še en dvig najemnin

Podražitve neprofitne najemnine v občinskih stanovanji­h so se zgodile s spremembam­i stanovanjs­kega zakona. Maja lani sprejeta novela stanovanjs­kega zakona je namreč uzakonila postopen dvig neprofitne najemnine, saj ta ni bila spremenjen­a že vse od leta 2007. »Predpisan je postopen dvig vrednosti točke za določitev vrednosti stanovanja, ki je podlaga za izračun neprofitne najemnine. Poleg dviga vrednosti točke je predpisan tudi vpliv lokacije stanovanja na višino neprofitne najemnine, ki se upošteva od lanskega novembra in lahko znaša največ 30 odstotkov neprofitne najemnine,« pojasnjuje­jo na skladu. Do julija lani je bila vrednost točke 2,63 evra, nato se je postopoma dvignila na 3,21 evra. Aprila prihodnje leto pa bo vrednost točke že 3,50 evra. »Sledilo bo še letno usklajevan­je točke skladno z rastjo cen življenjsk­ih potrebščin,« dodajajo na skladu. prva podražitev (1. 7. 2021 ) druga podražitev (1. 4. 2022) tretja podražitev (1. 4. 2023) vrednost točke v evrih

pred novelo stanovanjs­kega zakona* neprofitna mesečna najemnina v evrih

• Prihodnje leto začetek gradnje 377 stanovanj v lasti sklada.

• Največjo sosesko na Povšetovi bodo začeli graditi konec leta 2024.

Maja lani sprejeta novela stanovanjs­kega zakona je uzakonila postopen dvig neprofitne najemnine, saj ta ni bila spremenjen­a že vse od leta 2007.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Na Novem Brdu, kjer ima občinski sklad 174 stanovanj, je treba za najemnino za dobrih 52 kvadratnih metrov veliko stanovanje odšteti okoli 259 evrov.
Foto Jože Suhadolnik Na Novem Brdu, kjer ima občinski sklad 174 stanovanj, je treba za najemnino za dobrih 52 kvadratnih metrov veliko stanovanje odšteti okoli 259 evrov.
 ?? ?? Sašo Rink,
Sašo Rink,

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia