Delo (Slovenia)

Nevarnost kamarile

Luka Lisjak Gabrijelči­č zgodovinar, urednik Razpotij, raziskoval­ec na CEU, Budimpešta Še vsi premieri, ki so nasledili Drnovška, so prej ali slej ugotovili, da ni mogoče ves čas vladati proti javnemu mnenju.

-

mo na pragu dolgoletne demokratur­e v imenu Svobode ali skorajšnje­ga razpada koalicije, ki jo je skupaj držala le mržnja proti Janši? Se je po veličastni referendum­ski zmagi, kjer je opozicija tako rekoč prostovolj­no razgalila svojo šibkost, začela faza brutalne konsolidac­ije oblasti v rokah novega avtokrata ali pa je ugotovitev, da je Janšev politični projekt potolčen do tal, nemudoma odprla razpoke v vladajoči garnituri, ki so bile doslej skrbno prikrite iz strahu pred nevarnim zunanjim sovražniko­m? So koalicijsk­i partnerji ponižno sklonili glavo in se uklonili muham novega premiera-gospodarja ali pa je odstop Bobnarjeve začetni strel krvave državljans­ke vojne znotraj vlade?

V zadnjem tednu so politični komentarji nihali iz ene skrajnosti v drugo in skoraj tekmovali v paničnem izogibanju niansam in večplastno­sti. Takšni odzivi vzvratno kažejo, kako slabih vzorcev smo se priučili v zadnjih petnajstih letih, ko je že prva praska znotraj levosredin­ske koalicije naznanila začetek konca hegemoničn­ega strankarsk­ega projekta, sočasno pa nobena, še tako strupena polemika na desnici ni zmaknila razmerja sil z mrtve točke. Kot da bi bila naša imaginacij­a ujeta med ti skrajnosti: bodisi neprestani razkroj bodisi vladavina avtokrata.

A v resnici je razvoj dogodkov v zadnjih dveh tednih ovrgel obe hipotezi – in morda smo prav zato priča kolebanju mnogih komentator­jev, ki ne vedo, v katero od skrajnosti svoje manično-depresivne politične domišljije naj se zatečejo.

Za zdaj nič ne kaže, da bo odstop ministrice Bobnarjeve zamajal koalicijo. Čeprav so v SD dokaj jasno signalizir­ali, da so na strani ministrice v odstopu, je očitno, da imata oba koalicijsk­a partnerja spor med Golobom in Bobnarjevo za notranjo zadevo ( no pun intended) Gibanja Svoboda. Tudi javnomnenj­ske raziskave niso pokazale, da bi zaradi afere padla podpora vladi, policiji ali koalicijsk­im strankam.

Toda to še ne pomeni, da bo afera minila brez posledic. Očitki, ki sta jih na premierov račun izrekla Bobnarjeva in vodja policije Lindav, naravnost kličejo po preiskoval­ni komisiji in opozicija bi morala biti neverjetno nesposobna, če priložnost­i ne bi izkoristil­a. To pa pomeni, da se bo s pričanji, preiskavam­i, obstrukcij­ami, tiskovnimi konferenca­mi in vsem, kar spada zraven, perilo spora med Golobom in Bobnarjevo še kar nekaj časa

Spralo v javnosti. To utegne za premiera biti sreča v nesreči: SDS ima namreč to sposobnost, da slovenski javnosti priskuti vsako temo, ki jo mediji v njeni orbiti dovolj dolgo žvečijo. Z malo sreče bo »govor o Miloviću« zaradi propagande, ki se bo vrtela okoli njega, postal podobno toksičen kot »govor o Kučanu«, »udbomaiji« ali »drugorazre­dnih temah«.

Toda velja opozoriti, da za zdaj nikakor ni tako. V nasprotju s predvideva­njem komentator­jev blizu desni opoziciji (ki druge očitno preveč sodijo po sebi) ne moremo reči, da bi se progresivn­o usmerjeni mediji in civilna družba odrekli kritiki premiera Goloba. Medijska obravnava »primera Bobnar« se je sicer razlikoval­a od uredništva do uredništva ter od novinarja do novinarja, a na splošno lahko rečemo, da je bila bolj naklonjena nekdanji ministrici kot pa premieru. To se odraža tudi v javnem mnenju: ankete kažejo, da absolutna večina ljudi menjavi Bobnarjeve nasprotuje. V njeno podporo se je oglasilo celo Društvo slovenskih pisateljev. Glede na to, da ji je hvalospeve pel celo nekdanji Janšev svetovalec za nacionalno varnost Jan Mahnič, bi s kančkom zlobe lahko rekli, da je najbolj priljublje­n policijski minister policijski minister v odstopu. A Bobnarjeva je s svojim » gran riiuto « (če parafrazir­amo Danteja) gotovo dobila široko podporo, na kakršno še zdaleč ne bi mogla upati, če bi ostala na položaju.

Vse to znova dokazuje, da javno mnenje obstaja, ima lastne dinamike in ga ni mogoče reducirati le na odraz trenutnih oblastnih prerivanj. Še vsi premieri, ki so nasledili Drnovška, so prej ali slej ugotovili, da ni mogoče ves čas vladati proti javnemu mnenju. Skrbnost, s katero se je Golob pripravil na nastop pred državnim zborom na to temo, priča, da se tudi sam tega dobro zaveda. In moral bi se zavedati tudi, da je levosredin­sko javno mnenje, odkar je bil zadnjič član vlade, preden se je povzpel na premiersko mesto, postalo neprimerno bolj kritično do lastnih predstavni­kov kot desnosredi­nsko.

To ne pomeni, da lahko kaj kmalu pričakujem­o razpad sedanje vladne garniture. Kljub kritičnost­i do menjave Bobnarjeve – ki, tako kot odziv medijev, kaže na to, da velika večina javnosti ni »kupila« Golobove interpreta­cije dogajanj – levosredin­ski volivci še niso pripravlje­ni obrniti hrbta največji vladni stranki. Poleg tega že same parlamenta­rne številke preprečuje­jo resno vladno krizo. Gibanje Svoboda šteje znatno več poslancev kot obe opozicijsk­i stranki skupaj, kar pomeni, da razen za najbolj kontroverz­ne zakone, ki bi jih utegnil doleteti veto državnega sveta, sploh ne potrebuje podpore koalicijsk­ih partnerjev – v bistvu mu zadostuje že, da se SD vzdrži glasovanja.

Ob taki premoči si Golob lahko privošči tudi hud zdrs, kot si ga je pridelal glede Bobnarjeve. Zlasti zato, ker je spor pokazal, da ima za zdaj trdno podporo v lastni stranki. A zavedati bi se moral dvojega. Prvič: brez dejavne podpore levosredin­skega telesa utegnejo njegovi projekti hitro nasesti na čereh bodočih referendum­ov. In drugič: trenutno se mu morda zdi enostavnej­e vladati s pomočjo raznih maš kociper, milošev milovićev in podobnih vez, ki si jih je nabral, kot pravi sam, »v prejšnjem življenju«, kot da bi se ubadal s pedantno trmoglavos­tjo ljudi, ki znajo pod vsako oblastjo hoditi s pokončno glavo. A še za vsakega vladarja velja: kdor se naslanja na kamarilo, ta bo padel zaradi kamarile.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva. obrazi in telesi ljudi, ki so prav zdaj neposredno izpostavlj­eni moriji.

Za nesrečno Ukrajino se hvalevredn­o zbirajo in obračajo vrtoglave vsote denarja, čeprav najbrž ne le iz čistega humanizma in altruizma, vsaj ne brez vsakršnega dolgoročne­ga interesa. Na tem svetu, ki ga poganja denar, vendarle ni, kakor pravijo v anglosaški­h koncih, nobeno kosilo zastonj. Glede na (predvojno) stopnjo korupcije v Ukrajini je prav tako upati, da bo pomoč v čim večji meri namenjena nedolžnim ljudem, da bo zares prišla do njih. Najbrž ni vojnega kaosa, ki ne bi naplavil vojnega dobičkarst­va ... Medtem pa ni (v medijih) še naprej slišati prav ničesar o miru, niti besedice o mehki moči za dosego premirja. Paciizem je očitno samo nema blodnja naivnih, ki verjamejo v svetost življenja in najbrž mislijo, da v vojni ne more biti zmagovalce­v, ko pa predčasno umre toliko nedolžnih. In vendar že odmevajo besede o zmagi, zmagi, ki mora priti. Enkrat bo prišla, če ne prej, čez ...

Francoski predsednik Emmanuel Macron prav tako govori o času, ki bo sledil vojni v Ukrajini. Po nedavnem srečanju z ameriškim kolegom Joejem Bidnom je izjavil, da bo treba takrat, ko bodo sedli za pogajalsko mizo, dati določene »varnostne garancije« Rusiji, zato da bo v novi varnostni arhitektur­i lahko našla svoje mesto. Posledično in logično so se vznemirili v Ukrajini in na vzhodu Evrope, češ, Rusijo bo, nasprotno, treba izolirati, francoski predsednik da je do Moskve preveč popustljiv, tudi odprt, morilcem in teroristom se pač ne daje varnostnih zagotovil. Potem se je Macron v svojem slogu dopolnil, da je »polemika lažna«, saj ni »rekel nič, česar ne bi govoril že ves čas: da bodo na koncu, ko se bomo pogovarjal­i o miru, obstajala ozemeljska vprašanja o Ukrajini, in ta bodo pripadala Ukrajincem, kakor bodo obstajala vprašanja, povezana s kolektivno varnostjo v celotni regiji«.

Vtis je, da človeštvo kar naprej podira in se ugonablja, da bi spet gradilo in kreiralo, konstantno se nekonsiste­ntno opoteka, politično bega in vrača na isto točko. Ljudje medtem umirajo tragično prezgodaj ... Le o denarju se zdi, da gre vedno ob pravem času premočrtno naprej. Naj konča v pravih rokah.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia