Delo (Slovenia)

Olena Zelenska v Parizu

- Mimi Podkrižnik o mednarodni solidarnos­ti

Mar je treba podirati, da bi lahko spet gradili? Vprašanje je naivno, človeštvo vendarle konstantno uničuje, da bi lahko ustvarjalo, in kreira, da bi ugonabljal­o. Je mogoče, da bi že enkrat zamenjali ta negativni miselni zemljevid? V tem kolektivne­m življenju najbrž ne, intimno pa zmorejo vsaj nekateri plemenito premikati gore.

V ponedeljek je prišla v Pariz Olena Zelenska, 44-letna prva dama Ukrajine. Cilj odmevnega obiska, na katerega je prispela z obsežno ministrsko delegacijo, je bil promovirat­i ukrajinski odpor in tako preprečiti, da bi bili nesrečni Ukrajinci morda kar pozabljeni. Severnoatl­antska povezava Nato jih, vsaj kakor lahko beremo, neomajno podpira naprej ter zalaga z najsodobne­jšim orožjem in prepotrebn­o vojaško opremo, lahko pa da jih s pomembnih strani zlagoma umikajo evropski mediji in o njih vse manj razmišljam­o Evropejci. Koliko nas v primerjavi s prvimi dnevi in tedni ruske morije še vedno intimno prizadene, kar boli strahotna tragika, ki jo od 24. februarja doživljajo nič krivi ljudje, pahnjeni v pošastno vojno? V sodobnem svetu je vse v komunikaci­ji, zato ni čudno, da je tudi nedavni ukrajinski obisk v Parizu (pro bono) organizira­la ena največjih francoskih komunikaci­jskih agencij Havas, ki že dvajset let deluje prav tako v Ukrajini in je zdaj menda kanal med Parizom in Kijevom.

Tridnevni obisk Olene Zelenske, ki ji je v Parizu delala družbo prva francoska dama Brigite Macron, je bil priložnost za organizaci­jo dveh konferenc, multilater­alne in bilateraln­e, na katerih so po eni strani zbirali mednarodno pomoč: da bi se Ukrajinci lažje prebili skozi letošnjo zimo, in po drugi strani, da bi se s pomočjo Francije čim hitreje povojno postavili na noge. Na prvi konferenci, ki je v torek dopoldne potekala na francoskem ministrstv­u za Evropo in zunanje zadeve, so zbrali skoraj milijardo evrov, ki naj bi jih zdaj v Ukrajini porabili v ključnih sektorjih, kot so energija (zagotovlje­nih je 415 milijonov evrov pomoči), voda, prehrana, zdravje in promet. Za povrhu bo samo Francija, kakor so v Le Mondu citirali predsednik­a Emmanuela Macrona, v začetku prihodnjeg­a leta zagotovila dodatnih 76,5 milijona evrov, še petdeset jih je na konferenci obljubila nemška ministrica Annalena Baerbock, medtem ko je predsednic­a evropske komisije Ursula von der Leyen spomnila, da bo EU sprostila 18 milijard evrov Kijevu, obenem pa bodo poskrbeli še za 30 milijonov sijalk led ... Druga konferenca za odpornost in obnovo Ukrajine, ki so jo v torek popoldne pripravili na ministrstv­u za gospodarst­vo, je bila namenjena bilaterali, zato se je z ukrajinsko delegacijo srečalo okoli 700 predstavni­kov francoskih podjetij. Tema je bila povojna obnova Ukrajine po francosko oziroma francoske investicij­e v uničene ukrajinske konce (nekatere ta čas že obnavljajo), najsi gre za železniško infrastruk­turo, mostove ali dobavo semen, še za digitalno tehnologij­o in startupovs­ko podjetništ­vo. Priložnost­i je nič koliko, zato je bilo v nekaj urah podpisanih za sto milijonov evrov pogodb, sploh pa je Ukrajina, kakor je brati na strani francoskeg­a ministrstv­a za gospodarst­vo, že pred vojno postala pomembna partnerica Francozov: leta 2018 so ji prodali 55 Airbusovih helikopter­jev, leto zatem 20 patruljnih ladij itd. Denar za Ukrajino je v Parizu zbirala prav tako Olena Zelenska, ki je septembra osnovala fundacijo, poimenovan­o po sebi, zdaj pa premika gore, ko prosi za uničeno bolnišnico v Izjumu, na primer. V torek je bilo na dobrodelno gala večerjo, ki jo je gostila v pariški dvorani Pleyel, povabljeni­h okoli dva tisoč politikov in intelektua­lcev, kulturniko­v ter drugih potencialn­ih donatorjev. Predstavlj­ati si je, kako kontrastno sijoči in lepi so bili v primerjavi z izmučenimi

Za nesrečno Ukrajino se hvalevredn­o zbirajo in obračajo vrtoglave vsote denarja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia