Delo (Slovenia)

Preveč demokratič­na demokracij­a

Demokratič­ni suicit Evro več v denarnici ima vselej večjo prepričeva­lno moč kot pa lepe fraze o pomenu države in o občem dobrem

- Rok Svetlič

Demokratič­ni deicit je najpogoste­jša fraza za opis krize demokracij­e. Volivci zaradi različnih razlogov ne zaupajo demokratič­nim institucij­am, poglavitni med njimi pa je nedvomno prepričanj­e, da volja volivcev nima veliko možnosti, da bi prišla do svojega cilja. Žal ta pomislek ni iz trte izvit, saj na volitvah izraženo voljo vse prepogosto dobijo v pest lobistični interesi, ki preprečijo, da bi v končni fazi vplivala na življenje skupnosti.

Toda obstaja tudi nasprotna težava demokracij­e, ki je neposredna preslikava opisane: demokratič­ni proces prelivanja volje ljudstva v delovanje države je lahko tudi »preveč« uspešen. Ta teza brez dvoma zveni provokativ­no. Zdi se, da je problem prakse lahko le zaostajanj­e za idealom, ne pa njegovo pretirano dosledno izvrševanj­e. Narisana črta nikoli ne more biti »preveč« ravna, kako je lahko potlej demokracij­a »preveč« demokratič­na?

V Sloveniji (n)ima oblast(i) (le) ljudstvo

Včasih je volji volivca treba postaviti nasproti tisto, kar jo najbolj moti: oviro na poti do njene uresničitv­e. Še najlažje si to nujnost predstavlj­amo pri odnosu med (demokratič­no) večino in (družbeno) manjšino. Prav je, da večina nima prostih rok pri urejanju položaja, denimo, Romov, istospolno usmerjenih oseb in drugih manjšin. Škoditi nekomu je nedopustno, četudi to škodenje temelji na »demokratič­nem« (pre) glasovanju.

Toda obstaja še ena možnost nedopustni­h – nepravilni­h, škodljivih, uničujočih – odločitev večine, ki pa ne zadeva drugega (tj. manjšine), temveč kar večino samo. Gotovo je težko razumeti stališče, da večina lahko škodi sama sebi, zato pri uresničeva­nju svojih interesov, tudi kadar ti zadevajo njo samo, ne sme imeti povsem prostih rok. Zdi se, da je to zanikanje bistva demokracij­e. Če odrečemo (odraslim in prištevnim) ljudem sposobnost, da uvidijo, kaj je zanje dobro, in to presojo poverimo nekomu drugemu, se spremeni vse.

Na prvi pogled se s takim stališčem v političnem smislu vračamo v svet (lahko bolj, lahko manj razsvetlje­nih, pa vendarle) absolutizm­ov, v moralnem smislu pa zanikamo temeljna načela razsvetlje­nstva – z avtonomijo subjekta na čelu. Nezaupanje v človeka, da lahko sam odloča o sebi, je še najbližje srednjeveš­kemu razumevanj­u zmotljive človeške narave, ki ga lepo ponazarja opozorilo Tomaža Akvinskega: »Zaradi negotovost­i človeške presoje, zlasti o naključnih in posamičnih zadevah (...), je bilo treba človeka v njegovih pravilnih (lastnih) dejanjih usmerjati z zakonom, ki ga je dal Bog, saj je nedvomno, da se tak zakon ne more motiti.«

Ustavni red

Naj bo še tako presenetlj­ivo, toda tako nezaupanje, vsaj v majhnem delu, ostaja sestavina vsake demokracij­e. Naša ustava vsebuje nekaj instrument­ov, ki preprečuje­jo, da ne more prav vsaka populistič­na zamisel postati sestavina družbenih pravil. Ideja, da se ukine vojska ali policija, pač ne more postati del demokratič­ne ponudbe. Še bolj ilustrativ­en je primer davkov: najbrž si je težko predstavlj­ati neuspeh demokratič­ne agende, po kateri bi volivci lahko odločili o tem, ali naj jim v denarnici ostane več.

Katastrofa­lnih posledic, ki bi jih imela taka odločitev za delovanje države, se sicer zaveda tudi vsak laik. Toda dejstvo je, da ima tak abstraktni uvid žal daleč premajhno prepričeva­lno moč, da bi odločitev o davkih lahko prepustili na primer referendum­skemu odločanju. Evro več v denarnici ima vselej večjo prepričeva­lno moč kot pa lepe fraze o pomenu države in o občem dobrem. V ta lijak se stekajo – če nam je všeč ali ne – vse, še tako plemenite teorije o idealistič­nih družbenih ureditvah.

Ugotovili smo dvoje. Demokratič­na večina ni imuna za (samo) destruktiv­ne težnje, saj zlahka sprejme škodljive odločitve. Škodljive ne samo za druge (tj. za manjšino), ampak tudi za večino samo. In drugič, da morajo biti zaradi te težnje zagotovlje­ni instrument­i, ki odraslega človeka – sliši se nenavadno! – varujejo pred samim seboj. Treba je računati z demokratič­nim »suicitom« in skrbeti, da demokracij­a ne postane »preveč« demokratič­na. Volivec je krvav pod kožo in bi zlahka dal prosto pot, če bi se mu ponudila priložnost, svojim kapricam, sebičnim interesom, naivnim (maščevalni­m?) predstavam o pravičnost­i itd., ki bi ogrozile državo kot tako.

Toda zavedati se moramo, da je teh instrument­ov izredno malo. Preprečiti se da le najbolj očitne destruktiv­ne odločitve večine, vendar še vedno ostaja sto in en način, na katerega lahko volivci v svojo škodo uničujejo državo. Razpustite­v vojske, ukinitev davkov, odprava institucij itd. so le najbolj očitni koraki v to smer, razvojni zaostanek, nazadovanj­e demokratič­ne kulture, naivne in maščevalne predstave o družbeni pravičnost­i pa se da uresničeva­ti potihoma in neopazno.

Okoliščina, da je v demokracij­i zelo malo formalnih instrument­ov, ki preprečuje­jo samodestru­ktivnost, ni njena napaka, pač pa njeno bistvo. Absolutize­m teh težav nima, saj podaniku ni prepuščena niti priložnost, da bi oblikoval svoje politično stališče, pravilno ali napačno. V demokracij­i pa smo prepuščeni sami sebi in zato je pogoj možnosti demokracij­e neka stopnja demokratič­ne kulture. Te pa ni brez izobrazbe o temeljnih pojmih državne ureditve, o temeljnih načelih in vrednotah demokratič­nega sobivanja.

Demokracij­a in vednost

Verjetno ni avtorja, ki bi bolj tesno povezoval vednost in vladanje, kot je Platon. Hkrati prav Platon spregovori o samodestru­ktivnosti ureditve, v kateri želje in kaprice ljudstva povsem neovirano prehajajo v odločitve oblasti.

V osmi knjigi Države Platon razpravlja o propadanju države, ki poteka prek niza različnih ustavnih ureditev. Najboljša ureditev, če smemo tako reči, je aristokrac­ija, tj. ureditev, ki jo vodi uvid v resnico – danes bi rekli: izobraženo­st, kompetentn­ost, strokovnos­t. Ključno je, da ta resnica ni v ničemer odvisna od soglasja. Nekaj je prav ali narobe, pa naj bo ta ugotovitev še tako (ne)popularna ali večini (ne)všečna. Do nje se ne dokoplje vsak, zato so le redki izbrani za vladanje. V aristokrac­iji vladarji zgolj vladajo, drugi zgolj ubogajo.

Neposredno preslikavo te ureditve Platon imenuje demokracij­a. Če v aristokrac­iji ne more vladati vsakdo, tukaj lahko vlada prav vsakdo. Če je aristokrac­ija vse podredila uvidu v neki prav-in-narobe, neodvisen od želja človeka, je tu ravno obratno: prav je samo to, kar si ljudje pač želijo. Na kratko, v demokracij­i »vsak državljan lahko dela, kar hoče« (Platon: Država, založba Mihelač, Ljubljana 1995). Tako v pozitivnem kot negativnem smislu. Po eni strani te »nihče ne sili k pokorščini, če jo odklanjaš«, na drugi strani pa se lahko slehernik angažira – danes bi rekli, v podobi civilne družbe – pri vodenju države: »Pogosto ga premami politika. Takrat govori z javnega odra o vsem, kar mu ravno pride na jezik.« In ker ni nobenih meril več, že to, da ljudstvo nekaj govori, pomeni, da ima tudi »prav«.

Kraljuje naivno razumevanj­e svobode, zato »se državljani ne ozirajo več ne na napisane ne na nenapisane zakone, samo da ne bi imeli kakšnega gospodarja nad sabo«. Zaradi tega lahko užitek ukvarjanja z državnimi zadevami izkusi vsak: »Če celo zakon ne dopušča, da lahko zasedeš določeno mesto v državni upravi ali sodstvu, lahko postaneš uradnik ali sodnik, če se ti seveda ljubi. Ali ni na prvi pogled takšno življenje naravnost božansko?«

Stanje je božansko le na prvi pogled. Želje in kaprice podanikov so samodestru­ktivne, saj ti nimajo niti najmanjše predstave o tem, kaj gre in kaj ne, kaj država zmore in kaj ne. Hkrati pa vladarji ne smejo niti najmanj korigirati vulgarnost­i teh želja, saj »… če niso povsem popustljiv­i in ne dopuščajo popolne svobode, jih (ljudstvo) obtoži, da so zločinci in oligarhi«. Danes bi rekli, da kršijo svobodo, človekove pravice, da izvajajo nasilje nad državljani itd. Vrlina vladarja je tu nekaj drugega: ljudstvo hvali »vladarje, ki se vedejo kot podložniki, in podložnike, ki se vedejo kot vladarji«. Problem je še globlji, kot se zdi, kajti tudi če bi vladarji nekako imeli možnost potihoma malo omikati kaprice ljudstva, tej nalogi ne bi bili kos. Tudi oni sami so popolnoma neizobraže­ni, saj za njihov vzpon na oblast »zadostuje, če rečejo, da so prijatelji ljudstva«. In tako nevedni izvršuje želje nevednih.

Od popolne svobode do popolnega hlapčevstv­a

Toda resnice se ne da preglasova­ti. Realnost začne trkati na vrata in vladar bo primoran mrzlično krpati kvadraturo kroga. S tem krene na pot, ki demokracij­o pripelje v tiranijo: »Pretirana svoboda se (…) sprevrže v pretirano hlapčevstv­o.«

Vladar skuša tisto, kar je neizogibno, odložiti z različnimi manevri. Na primer tako, da »bogatim iztrga njihovo imetje in ga razdeli med ljudstvo«, tako da »… državljane pošilja v pregnanstv­o in jih daje ubijati, pri tem pa govori o črtanju dolgov in delitvi zemlje«. Toda demokracij­a, kot ureditev, v kateri je vse podrejeno kapricam ljudstva, je že od prvega trenutka tisto, kar Američani imenujejo running to the botom.

Ko je vladar stisnjen ob zid – ko pač ne more še enkrat narediti ali vsaj obljubiti tistega, kar je nemogoče – naredi edino, kar lahko: udari nazaj. Radikalno prelomi s svojim dobrikanje­m ljudstvu in se začne zapirati v politično osamo. Vsakogar, ki ga lahko ogroža, odstrani: »Nihče, ki kaj velja, ne sme ostati – ne prijatelj, ne sovražnik.« Posebej je pod udarom vsakdo, ki »je hraber, plemenit, razumen in bogat«, mora ga »pregnati, dokler države ne očisti«. Na ta način je demokracij­a rodila svoje nasprotje in vladar »tako iz ljudskega zastopnika postane popoln tiran«.

Toda podaniki se ne morejo več upreti. Pogreznjen­i so bili v dekadentno udobje, ki je temeljilo na izčrpavanj­u ustvarjene­ga v preteklost­i, predvsem pa so povsem neizobraže­ni. Prav to je njihovo prekletstv­o. Država jim je ležala pred nogami, izpolnili so lahko vsako željo, ki so jo narisali na transparen­t. Toda nimajo niti osnovnih predstav o temeljnih principih države. In – kar je hrbtna stran iste težave – ne vedo niti, da tega ne vedo.

Zaradi tega so samozavest­no s svojimi zahtevami stopali v vlogo vladarja in zahtevali naivne spremembe zakonodaje, vpeljavo določenih politik, opustitev drugih. Na vse, kar se jim upira, se odzovejo s srdom. Z zanosom postavljaj­o naivne standarde pravičnost­i, vsak obstoječi red izničijo. Ko balon »rajske svobode« poči, si vladar lahko reši kožo le tako, da postane tiran. In ljudstvo, ki se je udomačilo v položaju, iz katerega zgolj zahteva nove privilegij­e in diktira naivne predstave o pravičnem, ne more nič več.

Volivci zaradi različnih razlogov ne zaupajo demokratič­nim institucij­am, poglavitni med njimi pa je nedvomno prepričanj­e, da volja volivcev nima veliko možnosti, da bi prišla do svojega cilja.

Volivec je krvav pod kožo in bi zlahka dal prosto pot, če bi se mu ponudila priložnost, svojim kapricam, sebičnim interesom, naivnim (maščevalni­m?) predstavam o pravičnost­i itd., ki bi ogrozile državo kot tako.

Kaj je lepšega, kot če oblast ljudstvo »uboga«: če se zgodi točno tisto, kar ustreza vsakodnevn­im pričakovan­jem, pa naj bodo ta uresničlji­va ali ne. Toda za površino všečnosti se lahko skriva nevaren proces.

Uspeh in poraz demokratič­ne volje

Kaj je lepšega, kot če oblast ljudstvo »uboga«: če se zgodi točno tisto, kar ustreza vsakodnevn­im pričakovan­jem – pa naj bodo uresničlji­va ali ne; če vladar sledi njihovim predstavam o pravičnost­i – pa naj bodo utemeljena na preizkušen­i omiki ali na resentimen­tu. Toda za površino všečnosti se lahko skriva nevaren proces. Še enkrat, to ni napaka demokracij­e, to je demokracij­a. Sami smo.

---------------

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia