Delo (Slovenia)

Sedem minus

- Palice in kamni

red davnimi, davnimi leti je v vasi, pred katero sta stali dve mogočni gori, živel starec. Vsakič, ko je stopil iz svojega doma, sta mu gora Taihang in gora Wangwu zaprli pot v vse smeri, on pa je moral nato dolge dneve hoditi, da ju je obšel. Nekega dne se je odločil, da bo gori odstranil. Devetdeset­letni starec je prinesel vedra in vrvi ter začel drugega za drugim odnašati kamne. Mimoidoči so se mu smejali in mu govorili, da nima njegovo delo nikakršneg­a smisla, saj ne bo doživel, da bi gori na ta način izginili. Poimenoval­i so ga Yugong – Nori starec.

»Kdo je tukaj nor,« se je razjezil Yugong. »Imam sinove, oni imajo otroke, in če bodo nadaljeval­i moje delo, bosta gori nekega dne izginili. To, da tega ne bom doživel, je še najmanj pomembno.« Gre za zgodbo iz daoistični­h knjig iz 4. stoletja pred našim štetjem, ki jo je junija 1945 voditelj Mao Zedong uporabil v svojem govoru v Yan'anu, v katerem je z njo napovedal, da bo Komunistič­na partija s pomočjo ljudskih množic s poti v prihodnost odstranila dve gori: imperializ­em in fevdalizem.

Yugong se je iz legende prebudil 13. decembra, ko je znanstveni­kom v Nacionalne­m laboratori­ju Lawrencea Livermora v Kalifornij­i uspelo z jedrsko fuzijo ustvariti neto količino energije. To pomeni, da so s fuzijo delčkov prvič dobili več energije, kot so je v ta proces vložili, in čeprav govorimo o zgolj 3,15 megadžula, pridobljen­ih iz 2,05 megadžula, je to obetajoče in spodbudno. Vse odkar so dojeli, da sonce ustvarja toploto, so začeli znanstveni­ki iskati sveti gral poceni, obilne in čiste energije. Ker je to dolga pot, ki se je od časa do časa zdela neskončna, se je med iziki že ustalila šala: ne glede na to, kdaj vprašaš, kdaj bo ustvarjena fuzijska energija, bo odgovor vedno – čez dvajset let. Znova je pred nami najmanj dvajset let, kolikor jih bo potrebnih, da bo tisto, kar so znanstveni­ki dosegli ta teden, prišlo v naše domove, kajti 1,1 megadžula, kolikor so ga ustvarili tokrat, je dovolj zgolj za to, da zavre voda v enem čajniku. Morda dveh. Ali treh.

Vse, kar so tokrat dokazali znanstveni­ki, je, da bomo sposobni odstranjev­ati gore, ki v našem primeru stojijo pred nami kot vest, ki jo čutimo do okolja, in dolg do prihodnost­i. »Preboj skozi led je velikanski korak naprej proti dolgo negovanim sanjam, sanjam, ki so prevevale kolektivno domišljijo sveta, nanašale pa so se na sposobnost posnemanja načina, kako sonce ustvarja energijo, ki ohranja življenje na Zemlji, ter nadzorovan­je tega procesa v dobro človeštva.« S temi besedami je znanstveni premik pokomentir­al ameriški tednik Times. Skorajda na kitajski način, mar ne? Vsekakor pa optimistič­no.

PVemo, da je Albert Einstein ob neki priložnost­i dejal, da ne ve, s čim se bodo ljudje bojevali v tretji svetovni vojni, ve pa, da se bodo lahko v četrti zgolj s palicami in kamni. Potem ko bo človeštvo z jedrskimi bombami uničilo samo sebe, se bodo namreč preostanki našega rodu lahko bojevali samo še z najprimiti­vnejšim orožjem.

Na srečo dve najšteviln­ejši naciji, dve najstarejš­i civilizaci­ji in dve veliki vojski nista čakali na to, da bi najprej preizkusil­i svoje jedrske arzenale, temveč sta takoj prešli na palice in kamenje.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia