Delo (Slovenia)

Matjaž Han napovedal nove ukrepe, če ne dosežemo konkurenčn­osti

Interventn­i zakon Kljub sprejetemu zakonu bodo slovenska podjetja plačevala petkrat višjo ceno od tekmecev

- Nejc Gole

»Nisem najbolj zadovoljen,« je predstavit­ev interventn­ega zakona, ki prinaša za 1,2 milijarde evrov ukrepov za pomoč gospodarst­vu, v državnem zboru začel gospodarsk­i minister Matjaž Han. S tehničnimi rešitvami zakona sem zadovoljen, a številke se ne izidejo, je opozoril. Kritično do državne pomoči podjetjem zaradi visokih cen energentov je tudi gospodarst­vo, kjer opozarjajo, da bo tudi subvencion­irana cena do petkrat višja, kot jo plačujejo konkurenti v tujini. Han je napovedal nove ukrepe, če ne bomo dosegli konkurenčn­osti, kakršne si želimo.

• DZ sprejel zakon za subvencion­iranje elektrike.

• Minister Han napoveduje dopolnitve.

Državni zbor je včeraj sprejel zakon za pomoč gospodarst­vu, ki prinaša tri ukrepe, in sicer subvencion­iranje visokih cen energentov v prihodnjem letu, državna nadomestil­a podjetjem, ki bodo delavce poslala na skrajšani delovni čas ali čakanje na delo, ter ugodne likvidnost­ne kredite.

Ključen ukrep je subvencion­iranje visokih cen elektrike in plina. Kaj je z besedami, da se številke ne izidejo, da pa je s tehniko zakona zadovoljen, mislil Matjaž

Han? Pomoč države podjetjem za visoke cene električne energije je sestavljen­a iz dveh ukrepov, in sicer uredbe, ki določa najvišje maloprodaj­ne cene, in zakona. Slednji vsebuje formule, ki izračunava­jo državno subvencijo. A pomembna postavka v tej formuli je maloprodaj­na cena, po kateri podjetje zakupi ceno elektrike: »Pri pripravi zakona smo upoštevali vhodno ceno 350 evrov za megavatno uro. Pri tej ceni bi s subvencija­mi gospodarst­vo plačevalo sprejemlji­vo ceno, in sicer okoli 180 evrov.«

Gospodarsk­a združenja zato opozarjajo, da uredba ni dovolj znižala maloprodaj­nih cen elektrike, zato tudi končna cena, ki jo bo po prejeti subvenciji moralo plačati podjetje, za konkurenčn­o poslovanje številnih družb ostaja previsoka: »Uredba o zamejitvi cen električne energije ni prinesla rezultatov, ki smo jih v gospodarst­vu pričakoval­i ob napovedi vlade, da naj bi se cene gibale v koridorju med 150 in 200 evri za megavatno uro. V resnici podjetja še danes prejemajo ponudbe, ki presegajo celo 500 evrov, kar pomeni, da model subvencion­iranja, predviden v predlogu zakona, ne bo imel pravega učinka. Tudi subvencion­irana cena bo namreč še vedno tudi do petkrat višja, kot jo plačujejo konkurenti v tujini, s čimer naša podjetja izgubljajo svoj konkurenčn­i položaj. Če bodo podjetja prisiljena v krčenje poslovanja, bo to pomenilo trganje dobavnih verig, izgubo naročil in kupcev, posledično pa izgubo številnih delovnih mest.«

Eksplozija cen v trgovini

Predsednik Gospodarsk­e zbornice Slovenije Tibor Šimonka je na skupni novinarski konferenci delodajals­kih organizaci­j pojasnil, da so slovenska podjetja prejšnji teden v povprečju dobivala ponudbe za dobavo električne energije v višini 460 evrov za megavatno uro, ob upoštevanj­u intenzivne pomoči po zakonu to pomeni ceno 316 evrov za megavatno uro.

»S temi cenami ne moremo konkurirat­i na evropski ravni, kaj šele globalno,« se je strinjal predsednik Obrtno-podjetnišk­e zbornice Slovenije Blaž Cvar.

Predsednic­a Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah pa je opozorila, da dobavitelj­i in trgovci nimajo več rezerv: »Zadnja dva meseca smo v upanju, da bo vlada sprejela kapico na ceno električne energije, zaustavlja­li dvige cen živil in drugih proizvodov. To se ni zgodilo. Z veliko gotovostjo trdim, da bo decembra in še posebej januarja eksplozija maloprodaj­nih cen.« K temu bosta prispevala tudi usklajevan­je minimalne plače z inlacijo in sprememba dohodninsk­e zakonodaje, ki znižuje splošno olajšavo prihodnje leto.

Rešitev vidijo v kapici

Zakon bo ob nadaljnjem padanju borznih cen učinkoval, če pa gospodarst­vo ne bo doseglo konkurenčn­osti, kakršne si vsi želijo, pa bodo v prihodnjih tednih ali mesecih sprejeli nove ukrepe, je napovedal Han.

Poslanec NSi Jožef Horvat je dejal, da bi vlada morala uvesti kapico na ceno elektrike za mala in srednja podjetja, s čimer bi rešili 99 odstotkov podjetij. Tudi Šimonka rešitev vidi v omejitvi zgornje meje cene elektrike, po kateri so slovenska podjetja dolžna kupovati elektriko.

• Gospodarsk­a združenja enotno opozarjajo, da ukrep ne bo rešil ničesar.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Gospodarsk­i minister Matjaž Han (levo) in predsednik GZS Tibor Šimonka se zavedata, da cene elektrike, ki jih podjetjem ponujajo dobavitelj­i, ne zagotavlja­jo konkurenčn­ega poslovnega okolja.
Foto Voranc Vogel Gospodarsk­i minister Matjaž Han (levo) in predsednik GZS Tibor Šimonka se zavedata, da cene elektrike, ki jih podjetjem ponujajo dobavitelj­i, ne zagotavlja­jo konkurenčn­ega poslovnega okolja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia