Delo (Slovenia)

Lani so plačali 56, prihodnje leto bodo 385 evrov za megavat

Primer Tuša Elektriko zakupili le za prvo četrletje

- Nejc Gole

Celjski trgovec Engrotuš je za zdaj zakupil le četrtino električne energije za prihodnje leto, približno za prvi kvartal leta. In to po ceni, ko je za nas skoraj nevzdržna, je povedal Andraž Tuš, prokurist Tuša.

Medtem ko je Engrotuš lani plačal za megavatno uro električne energije 56 evrov in letos 119 evrov, je za prvo četrtletje prihodnjeg­a leta zakupil elektriko po 385 evrov za megavatno uro. Ali drugače; leta 2021 so za elektriko plačali 3,9 milijona evrov in pol milijona evrov za plin, letos 7,8 milijona evrov in prav tako pol milijona evrov za plin, medtem ko je strošek za prihodnje leto po doslej zakupljeni­h cenah 24 milijonov evrov za elektriko in še tri milijone evrov za plin. »Strošek za energente se je v dveh letih povečal skoraj za desetkrat. Absurdno je, da

Obstaja možnost, da bomo morali zaradi višjih cen energije zapirati poslovalni­ce, pravi prokurist Engrotuša Andraž Tuš. se takšne stvari dogajajo z elektriko, ki je osnovna dobrina vsakega podjetja,« je dejal Andraž Tuš.

Kaj takšni stroški elektrike pomenijo za celotno poslovanje podjetja, kažejo naslednje številke: Tuš je lani ustvaril štiri milijone evrov dobička pri malo manj kot pol milijarde evrov prihodkov. Tak delež dobička glede na vse prihodke je za trgovsko dejavnost normalen, pravi Tuš: »Letos bomo imeli dodatnih 20 milijonov evrov stroškov, obratni kapital bo pod pritiskom.«

Po njegovih besedah so letos izvedli več ukrepov, da se pripravijo na višje stroške za energente, med drugim bodo močno zmanjšali stroške za investicij­e, zmanjšali so število zaposlenih v upravi, medtem ko jih v poslovalni­cah ne nameravajo: »V trgovinah primanjkuj­e zaposlenih, obstaja pa možnost, da bomo morali zaradi višjih cen energije zapirati poslovalni­ce in prerazpore­jati zaposlene.« Andraž Tuš je opozoril tudi na čedalje višje nabavne cene izdelkov, a vseh podražitev zaradi učinkovite­ga trga ne morejo prenesti v ceno za kupce.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia