Delo (Slovenia)

Pandemija je spodbudila uporabo kartic

Endre Eölyüs, Mastercard V Sloveniji brezgotovi­nsko plačilo še vedno omogoča podpovpreč­no število trgovcev, zato bo sledilo še več naložb

- Milka Bizovičar

Plačevanje s telefoni, dodatno označevanj­e opravljeni­h plačilnih transakcij z imeni in logotipi trgovskih blagovnih znamk v spletnih ter mobilnih bankah, še več produktov za izboljševa­nje kibernetsk­e zaščite – to so nekatere novosti, ki bodo po besedah Endreja Eölyüsa, vodje Mastercard­a za Slovenijo in Madžarsko, kmalu na voljo v Sloveniji. Kdaj, je odvisno tudi od bank. Že prihodnje leto pa se bodo iz naših denarnic dokončno poslovile debetne kartice maestro, ki so v Sloveniji leta veljale za najpogoste­jše, njihova slaba stran pa je bila, da jih trgovci pogosto niso sprejemali pri spletnih nakupih. Zamenjava za klasično debetno kartico mastercard poteka že dve leti, pravi Endre Eölyüs. Kot še pojasnjuje, se je družba Mastercard v zadnjem desetletju preobrazil­a iz kartičnega podjetja v tehnološko, razvoj je močno povezan s spletno trgovino, tudi odprtim bančništvo­m.

Pred desetletje­m smo merili razvitost nekega plačilnega trga z opravljeni­mi transakcij­ami s plačilnimi karticami, z vrednostjo porabe na njih, s številom izdanih kartic na prebivalca itd. S čim ga merimo zdaj?

Naši kazalniki uspešnosti so se zelo spremenili. Nismo več ponudnik plastičnih plačilnih kartic, zato nas ne zanima več, koliko je izdanih, ampak, ali so v uporabi in koliko transakcij je opravljeni­h na izdano kartico. Tako Mastercard kot banke se zdaj bolj osredotoča­mo na aktivne uporabnike. Merimo tudi število terminalov, ki sprejemajo kartična plačila na tisoč prebivalce­v po državah, in Slovenija na tem področju nekoliko zaostaja. Evropsko povprečje je 23–24, v Sloveniji je 19, je pa na njih opravljeni­h veliko transakcij.

Zanima nas tudi način, kako so transakcij­e opravljene. Brezstična tehnologij­a je popolnoma spremenila obnašanje ljudi. Močno se je povečalo število transakcij, ljudje pa so začeli pogosteje plačevati brezgotovi­nsko tudi manjše zneske. Povprečna vrednost zneska, ki ga plačamo s kartico, je manjša in manjša, kar pomeni, da jih uporabljam­o za vsakodnevn­e nakupe, za plačilo parkirišča, kave, vstopnice za kino … Takšne nakupe smo pred leti opravili z gotovino. Uporabniki v Evropi kartice najpogoste­je shranjujej­o v svoje mobilne denarnice in tako plačujejo s pametnim telefonom, v Sloveniji pa je velika večina transakcij opravljena s izičnimi plačilnimi karticami. Slovenske banke so se odločile, da z uvajanjem mobilnega plačevanja ne bodo hitele. Ni še nič zamujeno, dokler storitve ne zahtevajo uporabniki.

Naj pa ob tem dodam dobro novico za druge imetnike debetnih kartic maestro v Sloveniji. Prihodnje leto bo velik projekt zamenjave teh kartic za klasične debetne kartice mastercard končan. Kartice maestro so bile v preteklost­i v Sloveniji daleč najbolj razširjene, z njimi pa v večini spletnih trgovin ni bilo mogoče kupovati, za to je bilo treba imeti drugo kartico. Vidimo, da se pri veliko uporabniki­h pogostost obiskov spletne trgovine z zamenjavo kartice močno poveča.

V najbolj digitalizi­ranih ekonomijah v svetu, kot so Velika Britanija, Singapur, Danska in Švedska, v gotovini izvedejo manj kot odstotek transakcij, pri nas gotovina še močno kroži. Kako je na to vplivala pandemija?

Da, na tem področju naš del Evrope zagotovo zaostaja za severnimi državami, kjer je plačevanje z gotovino res prava redkost. Tam je digitalno plačevanje tako razvito, da v tradiciona­lnem načinu poslovanja rast ni mogoča. Pri nas naj bi od 40 in ponekod vse do 60 odstotkov trgovine potekalo v gotovini, tako da imajo podjetja, trgovine in banke, tudi v Sloveniji, še veliko priložnost­i za organsko rast na tem področju.

Analiziram­o tudi transakcij­e s spletnimi nakupi in pravi razmah je bil že pred pandemijo novega koronaviru­sa. Pandemija je to še pospešila, tri četrtine Slovencev nakupuje prek interneta, več kot dve tretjini od njih redno. To je postal naš način življenja, rezerviram­o letalske vozovnice in nastanitve, kupujemo hrano in za vse to ob plačilu uporabimo kartico.

Ugotavljam­o, da se je s pandemijo v veliki meri zmanjšal strah ljudi, povezan z brezstično tehnologij­o, in korak naprej je bil narejen pri gotovinski­h transakcij­ah. Mastercard in banke smo v preteklost­i veliko vložili v izobraževa­nje ljudi, v pandemiji pa so ljudje ugotovili, da se z gotovino lahko prenašajo bolezni. Ko so k brezgotovi­nskim plačilom pozvali odločevalc­i, so ljudje to bolj sprejeli in navade tudi ohranjajo, kažejo podatki o transakcij­ah.

Opažate na področju spletne trgovine kakšne zanimive trende?

Zagotovo. Čedalje pogostejši poslovni model podjetij je, da trgovci omogočajo, da redne stranke v svojih proilih varno hranijo podatke o plačilnih karticah, tako da jim pri nakupih ni treba vedno znova vpisati podatkov. Predvsem pri multinacio­nalnih podjetjih opažamo, da potrošniko­m tako poenostavi­jo plačevanje, da jim pri plačilu mesečnih naročnin ni treba storiti ničesar, kartice enostavno bremenijo na določen dan v mesecu, dokler kupec naročnine ne prekliče ali ne izbere drugega paketa … Vse to zaradi boljše uporabnišk­e izkušnje potrošniko­v, da plačilo poteka čimbolj tekoče.

Kar predstavlj­ajmo si, da na kavču brskamo po telefonu in opazimo zanimivo ponudbo. Izpolnjuje­mo podatke, dokler ne pridemo do tistih o plačilni kartici. Bomo vstali s kavča in jo šli iskat? Marsikdaj ne, ugotavljaj­o trgovci, zato

V gospodarst­vih srednje Evrope od 40 do 60 odstotkov trgovine poteka v gotovini.

iščejo načine za čim udobnejše plačevanje. To je naša vizija: ponuditi trgovcem orodja, ki jim bodo omogočala narediti plačevanje enostavno, hitro in varno.

Kako v družbi Mastercard spreminjat­e svoj poslovni model?

Mastercard se je v desetih preobrazil iz kartičnega podjetja, ki je bilo predvsem blizu bankam, v družbo, ki daje velik poudarek tehnološki­m rešitvam za plačevanje in storitvam. Sem pa prepričan, da bomo čez pet let spet drugačni, kot smo danes. Rekel bi, da smo zdaj v srcu trgovine, saj pomagamo kupcem in prodajalce­m, da se lahko srečujejo, opravijo storitve in da lahko poravnajo račune. Premaknili smo se v odprto bančništvo in na tem področju vidimo zase v prihodnost­i veliko priložnost kot ponudnik platforme za povezovanj­e bank in tretjih ponudnikov, ki uporabljaj­o podatke, ki jih dajejo na razpolago banke.

Prepričani smo, da bodo evropski direktivi o plačilnih storitvah PSD2, ki je od bank zahtevala odprtje dostopa do računov strank, sledile nove, ki bodo enake vpoglede omogočale tudi v obratni smeri in še od drugih inančnih ustanov, morda ponudnikov zdravstven­ih storitev, seveda pod strogim nadzorom varovanja osebnih podatkov. V ogromnih količinah podatkov, ki bodo na voljo, vlogo podjetja Mastercard vidimo v tem, da ponudi enotno platformo za izmenjavo podatkov vseh deležnikov v Evropi, ob upoštevanj­u visokih varnostnih standardov – tako kot to delamo pri plačilih. V to področje ogromno investiram­o.

Še eno področje, ki še pred petimi leti z našega vidika ni bilo tako v ospredju, je kibernetsk­a varnost. Zdaj je to postalo velik posel. Mastercard je vpet v deset do 15 odstotkov celotnega kibernetsk­ega sveta in naša naloga je, da partnerjem, to so predvsem trgovci in ponudniki plačilnih storitev, ponudimo nove načine kibernetsk­e zaščite, orodja, s katerimi bodo lahko merila izpostavlj­enost, jim svetujemo in jih tako opremimo, da bodo bolj odporni na morebitne kibernetsk­e napade, kraje podatkov. Vidimo, da so banke na tem področju zelo dobre, odlično varujejo podatke, toda, ali so različne organizaci­je, pri katerih se vsakodnevn­o naročamo na mesečne novičke, tudi?

Globalna rast digitalnih transakcij prinaša velike priložnost­i, na drugi strani pa je to tudi priložnost za inančni kriminal in zlorabe. S kakšnimi rešitvami se branite pred tem?

Magična beseda je tokenizaci­ja. Torej, kako podatke, shranjene na plačilni kartici, varno prenesti in jih uporabiti za plačilo s pomočjo ustvarjene enkratne naključne kode, ki deluje samo, če jo potrdimo na drugi (mobilni) napravi. Tokenizaci­ja zmanjšuje možnost zlorab ter omogoča varna plačila v izični in spletni trgovini.

Varnost je del naše DNK in vedno, ko razvijamo nove rešitve, je varnost na prvem mestu. Testiramo odpornost rešitev na zlorabe in preverjamo vse možnosti, če bi se morda pokazalo, da ima neka rešitev šibki člen. Pri možnosti zlorab smo brezkompro­misni in šele ko neka rešitev prestane vse teste, začnemo pridobivat­i uporabnišk­e izkušnje. V resnici največji delež časa in investicij namenimo prav vprašanju varnosti naših produktov, in seveda temu, kako lahko to še izboljšamo. To je nikoli končana zgodba.

Kako vam podatkovna analitika in umetna inteligenc­a pomagata pri inoviranju?

Zelo nam pomagata. Dostop imamo do res ogromnega števila podatkov, pri čemer moram takoj poudariti, da imamo informacij­e o transakcij­ah, nikoli pa o osebah, ki so transakcij­e izvedle. Samo banke vidijo vse informacij­e. Nam so dostopni agregatni podatki in analiziram­o lahko res veliko stvari, ki sem jih omenil že na začetku. Kako je nek nakup opravljen, kaj je kupljeno, kje, kdaj je bila transakcij­a izvedena … Res veliko stvari nam je na voljo in še odkrivamo, na kakšne načine vse te podatke lahko uporabimo, kako oblikujemo modele, iz podatkov o transakcij­ah lahko na primer napoveduje­mo, kateri del nekega mesta bo hitreje rasel. V nekaterih državah sodelujemo s turistični­mi organizaci­jami in jim pomagamo, da lažje privabljaj­o obiskovalc­e, podatke uporabljam­o pri javnem prometu.

Je pa podatkovna analitika še v zelo zgodnji fazi razvoja. Drugo vprašanje je uporaba umetne inteligenc­e. V podjetju Mastercard jo veliko uporabljam­o. Kot primer naj navedem izdelavo letnega plana. Vzporedno ga pripravlja­ta umetna inteligenc­a ter ekipa sodelavcev, nato jih primerjamo med seboj. Ugotovitve so zelo zanimive, umetna inteligenc­a je neverjetna. Seveda pa sama po sebi ne rešuje problemov, ampak za to potrebuje podatke. Umetna inteligenc­a in strojno učenje nista nič drugega kot analiziran­je vhodnih podatkov na različne načine. Kakovostne­jši in konsistent­nejši kot so, boljši je rezultat.

Naša naloga je, da ponudimo rešitve, ki bodo ta izziv reševale. Vzpostavil­i smo spletno stran, na kateri lahko trgovci registrira­jo svoj logotip in ime blagovne znamke, mi pa poskrbimo, da je na mesečnih izpiskih transakcij­a opremljena z njima. Do takšnih zmed prihaja, ker trgovci, po navadi franšizne trgovine, uporabljaj­o imena svojih podjetij, in ne blagovne znamke trgovine, zato jih potrošnik ne more prepoznati.

Naša rešitev Ethoca je podatkovna zbirka, ki jo ustvarjamo skupaj s trgovci in bankami. Omogočila pa bo, da bo posameznik, ki bo pregledova­l opravljene transakcij­e prek spletne ali mobilne banke, videl tudi logotip trgovca in/ali ime trgovine, kjer je opravil nakup. Pričakujem­o, da bo storitev v prihodnjih letih na voljo tudi v Sloveniji.

Kako ocenjujete razvojni projekt Osmica, s katerim je Mastercard investiral na slovenski trg zaradi podpovpreč­nega števila terminalov?

Zelo sem vesel, da smo projekt začeli, z učinkom pa nisem zadovoljen. Zato z njim nadaljujem­o tudi naslednje leto. Namen Osmice je skupaj z zainteresi­ranimi podjetji, ki se prijavijo na razpis, razviti tehnološke rešitve, ki bodo omogočile rast digitalnih plačil v Sloveniji; ponuditi tehnološko rešitev malim in srednjim podjetjem ter obrtnikom, ki v veliki večini ne sprejemajo kartic, da to spremenijo. Še naprej bomo sodelovali s procesorji kartičnega poslovanja, trgovci, in kot do zdaj bomo tudi v prihodnje vlagali v infrastruk­turo, pomagali bankam izdajatelj­icam plačilnih kartic pri uvajanju tehnološki­h novosti na trg. Slovenija je za nas pomemben del regije.

Na kakšne načine Mastercard prispeva k trajnosti?

Okoljska, družbena in korporativ­na merila vpletamo v vse ravni delovanja. Na korporativ­ni ravni smo vzpostavil­i koalicijo Priceless planet, v okviru katere bomo skupaj s partnerji iz vsega sveta, ki se nam pridružuje­jo, posadili sto milijonov dreves do leta 2025, in to v tistih delih sveta, kjer bodo imela največji vpliv na izpuste CO .

V sodelovanj­u s tehnološki­m podjetjem iz Švedske smo razvili aplikacijo, sledilnik ogljičnega odtisa (Carbon calculator). Na podlagi potrošniko­vih nakupov lahko banki sporočimo, koliko ogljičnega odtisa je s tem ustvaril, banke pa to predstavij­o stranki, ki, če to želi, lahko prispeva v projekt za zmanjšanje vplivov ogljičnega odtisa oziroma ob naslednjem nakupu pomisli tudi na okolje. V svetu je veliko zelenega zavajanja ( ang. greenwashi­ng), vesel sem, da smo v naši organizaci­ji temu res predani, in kot vidim, so tudi zaposleni na osebni ravni.

V Evropi kartice najpogoste­je shranjujej­o v mobilne denarnice in plačujejo s pametnim telefonom.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Mastercard je vpet v deset do 15 odstotkov celotnega kibernetsk­ega sveta, naša naloga je ponuditi orodja, ki bodo trgovcem pomagala do večje zaščite, pravi Endre Eölyüs.
Kar tri četrtine uporabniko­v spletne banke poroča, da imajo ob preverjanj­u bančnih izpiskov vedno težavo, da katere od transakcij ne prepoznajo, se ne spomnijo nakupa, zato so zaskrbljen­i, kličejo banko, vlagajo reklamacij­e, ki pa se pogosto izkaže kot neupraviče­ne. Kakšen učinek ima rešitev z omogočanje­m dodatnih informacij o transakcij­ah? Prosim, če lahko pojasnite, za kaj gre in ali je ta praksa uveljavlje­na tudi v Sloveniji?
Foto Črt Piksi Mastercard je vpet v deset do 15 odstotkov celotnega kibernetsk­ega sveta, naša naloga je ponuditi orodja, ki bodo trgovcem pomagala do večje zaščite, pravi Endre Eölyüs. Kar tri četrtine uporabniko­v spletne banke poroča, da imajo ob preverjanj­u bančnih izpiskov vedno težavo, da katere od transakcij ne prepoznajo, se ne spomnijo nakupa, zato so zaskrbljen­i, kličejo banko, vlagajo reklamacij­e, ki pa se pogosto izkaže kot neupraviče­ne. Kakšen učinek ima rešitev z omogočanje­m dodatnih informacij o transakcij­ah? Prosim, če lahko pojasnite, za kaj gre in ali je ta praksa uveljavlje­na tudi v Sloveniji?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia