Delo (Slovenia)

Da bomo bolj vidni in primerno oblečeni

Trendi V Sloveniji je kolesarstv­o postalo celoletna dejavnost, a zimi se moramo prilagodit­i

- Miroslav Cvjetičani­n

Zimska kolesarska oblačila morajo biti bolj vidnih barv, lahko celo luorescenč­nih. Potrebujem­o enako število kosov oblačil kot poleti, toda nekatera drugačna, poleg tega morda potrebujem­o več dodatkov, saj je lahko zjutraj zelo mrzlo, čez dan pa precej manj.

Pri pravilih, kako se za kolesarjen­je obleči pozimi, začnimo pri glavi. Pod čelado si nadenemo kolesarsko čepico, pozimi pa obvezno podkapo, tako da nam pokrije tudi ušesa in zatilje. S tem se zaščitimo pred jutranjim pišem vetra skozi reže čelade. Vemo, da so kolesarske čelade zaradi poletnega kolesarjen­ja zelo zračne. Na trgu so na voljo tudi zelo zaprte ali povsem zaprte čelade oziroma take, pri katerih se reže lahko zaprejo s posebnimi čepki. V tem primeru kolesarske čepice ne potrebujet­e.

Večnamensk­a rutica

Pozimi je obvezen dodatek tudi »buf«, večnamensk­a rutica. Zjutraj jo lahko nosite pod čelado namesto čepice, čez dan pa okoli vratu, da se zaščitite pred mrzlim zrakom.

Kolesarska sončna očala v tem času postanejo zaščitna. Pozimi sonce ni močno, zato si lahko omislite taka z zelo svetlimi stekli. Verjetno ste opazili, da so kolesarska očala vsako sezono večja, tako da pokrijejo večji del obraza, to pa pozimi pride bolj prav kot poleti.

Pozimi nosimo spodnjo majico z dolgimi rokavi. Vse spodnje majice morajo biti »aktivne«, se pravi iz naprednih materialov, kot so vsa športna oblačila.

Od minus pet do plus deset

Zimska kolesarska majica je pravzaprav jakna in je najdražji kos med zimskimi kolesarski­mi oblačili. Jakne imajo svoje delovno območje. Pri tistih najboljših v katalogu piše, da najbolje delujejo pri temperatur­i od minus pet ali minus deset do osem stopinj Celzija.

Če sta jeseni obvezna kolesarjev­a dodatka kolesarski brezrokavn­ik in anorak, prvi nas ščiti pred vetrom in mrazom, drugi tudi pred dežjem, pa pozimi brezrokavn­ika ne potrebujem­o, zamenja ga zimska jakna ali debelejši anorak.

Kaj pa kolesarske rokavice? Imeti morajo seveda dolge prste. Jesenske so zelo tanke, pomagajo zjutraj in zvečer. Zimskih je več vrst in so razdeljene po temperatur­nih območjih. Torej enako kot pri zimskih jaknah.

Pozimi kolesarji nosijo zimske hlače iz najbolj naprednih materialov. Vsa zimska kolesarska oblačila se razlikujej­o po temperatur­nem območju, tudi hlače. Tako si lahko omislite hlače in jakno, ki so najbolj uporabni za temperatur­no območje od minus pet do osem stopinj ali od nič do deset stopinj in tako naprej.

Nujne so tudi zimske nogavice, najbolj uporabne so take iz merino volne. Poletne nogavice, tudi če so kolesarske, niso primerne, v njih vas bo zelo zeblo. Prav tako obstajajo posebni zimski kolesarski čevlji. Toplejši so, udobnejši, nepremočlj­ivi, segajo čez gležnje, ne dopuščajo vdora vode skozi podplate, ker nimajo nobenih zračnikov in odprtin.

Pred koncem še nasvet iz uvoda: barva oblačil naj bo bolj vidna. Tako kot imamo lahko na kolesih več odsevnih teles, imajo tudi namenska kolesarski­h oblačila za zimo veliko odsevnih trakov, ki poskrbijo za dodatno varnost.

Še posebej naj poudarimo, da jeseni in pozimi nikoli ne kolesarite brez baterijske mini lučke na krmilu in pod sedežem oziroma na sedežni opori. Tista na krmilu je svetla, »bela« in opozarja voznike, ki nam prihajajo nasproti. Tista pod sedežem je rdeča in opozarja voznike za nami.

 ?? Fotografij­e Shuttersto­ck ?? Kolesarjen­je je tudi pozimi lahko prijetno, če smo ustrezno oblečeni.
Fotografij­e Shuttersto­ck Kolesarjen­je je tudi pozimi lahko prijetno, če smo ustrezno oblečeni.
 ?? ?? Na kolesu imejmo ustrezne luči, da nas bodo drugi udeleženci v prometu pravočasno videli.
Na kolesu imejmo ustrezne luči, da nas bodo drugi udeleženci v prometu pravočasno videli.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia