Delo (Slovenia)

Kolo pozimi zahteva dodatno skrb

- Gašper Boncelj

Drugače kot za avtomobile pri kolesih ne velja, da bi morali v zimski sezoni na njih imeti zimske pnevmatike, pa čeprav obstajajo, celo še kaj drugega na to temo je dosegljivo. Na primer pnevmatike z žebljički, pri čemer lahko izbirate izvedbo, koliko bo žebljičkov, takšen izdelek ima tudi odsevne barve, da se kolesarja bolje vidi. Toda v Sloveniji vsaj po naših informacij­ah prav veliko povpraševa­nja po takšnih izdelkih ni. Je pa verjetno vsaj to, da boste v spolzkih, hladnih razmerah s kolesom bolj stabilni, če bo to kakšno kolo za kros ali še bolj gorsko kolo s pnevmatika­mi, ki imajo več proila in boljši oprijem.

Po drugi strani gorska kolesa pogosto nimajo blatnikov, ki so v mokro-hladnem času skoraj nujni, da nismo po kolesarjen­ju umazani. Pri kolesih za kros so blatniki pogosteje že v standardni opremi, tako kot pri mestnih kolesih. Sicer pa dodatna namestitev blatnikov ni pretirano zahtevna oziroma draga stvar.

Za trajnost kolesa, in da se seveda sproti ne kvari, je dobro, da ga redno čistimo, pri kolesarjen­ju pozimi to velja še toliko bolj. Pravzaprav bi ga bilo treba očistiti in nato naoljiti po skoraj vsaki vožnji, kadar je na cesti snežna brozga ali sneg, da preprečimo rjavenje.

Vse več je pri nas električni­h koles, če jih uporabljam­o pozimi, tudi zanje veljajo nekatera pravila. Prav tako jih je treba redno čistiti, morda je to še bolj nujno, baterija in motor sta sicer zaščitena, a če tja kaj prodre, je lahko škoda velika. Proizvajal­ci opozarjajo, da naj na spolzki podlagi vožnje ne začnemo z najmočnejš­o električno pomočjo, saj kolo lahko spodrsne. Poleg tega velja, da baterijo, če je odstranlji­va, snamemo, ne pustimo je na hudem mrazu, sicer pa e-kolesa ni dobro dlje časa puščati zunaj. Tudi polnjenje pri nizkih temperatur­ah ni najbolj priporočlj­ivo. Pa še: tako kot pri električni­h avtomobili­h imajo v hladnih dneh baterije na električni­h kolesih manjši doseg.

 ?? Foto Gripgrab ?? Pozimi je še toliko bolj pomembno, da ima kolesar na sebi žive, luorescenč­ne barve.
Foto Gripgrab Pozimi je še toliko bolj pomembno, da ima kolesar na sebi žive, luorescenč­ne barve.
 ?? ?? Če se vozimo po snegu ali snežni brozgi, moramo kolo očistiti in naoljiti po vsakem kolesarjen­ju.
Če se vozimo po snegu ali snežni brozgi, moramo kolo očistiti in naoljiti po vsakem kolesarjen­ju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia