Delo (Slovenia)

Terenec z zmerno ceno

Test Pri suzukiju vitari najdemo kako pomanjklji­vost pri opremi, a je bolj pomembno, da ima štirikoles­ni pogon

- Gašper Boncelj Zastopnik: Magyar Suzuki Corporatio­n Cena testnega modela: 28.160 evrov Izpust CO : 133 g/km Euro NCAP: preizkus še ni bil

ren. Brez težav lahko v njem sedi pet odraslih potnikov, na zadnji klopi je dovolj prostora tudi, če imata voznik in sovoznik sedež pomaknjen povsem nazaj. Enako velja za prtljažnik s 585 litri prostornin­e, s podrtimi zadnjimi sedeži je na voljo 1710 litrov.

Za slovenski trg trenutno še ni podrobnih podatkov, gotovo je le, da enyaq RS pride k nam prihodnje leto. Glede na ceno enyaqa coupeja RS prav poceni ne bo niti enyaq RS. Na mednarodni predstavit­vi so se Škodini strokovnja­ki strinjali, da so tovrstni modeli za pravo spodbujanj­e električne mobilnosti predragi, zato so napovedali, da bodo že kmalu na trg poslali tudi cenejše električne modele.

Suzuki je ena redkih znamk, pri katerih je mogoče v ospredje postaviti vrednost za plačani denar. Njihova vitara je namreč SUV, poleg tega ima še štirikoles­ni pogon, dober hibridni sklop in korektno porabo. No, vse pri tem avtomobilu le ni odlično.

Suzukiji so imeli pogosto bencinske motorje, ki res ne potrošijo prav veliko. Včasih gre za blage hibride, v tem primeru pa za bolj konkretno bencinsko-električno kombinacij­o, tržno jo označujejo z angleškim izrazom »full hybrid«.

Bencinski štirivaljn­ik z 1,5 litra prostornin­e ima moč 74 kW, pomaga mu še 24-kilovatni električni motor. Sistemska moč znaša 85 kW. Vitara speljuje predvsem v električne­m pogonu, ob spuščenem plinu tudi pridobiva energijo, prav tako je med vožnjo sposobna občasno kilometer ali dva prepeljati le na elektriko. Sicer pa ta rahlo pomaga bencinskem­u motorju. Če imamo lahko nogo, se vse to pri običajni rabi kaže v dokaj ugodni porabi, manj kot šest litrov. Pravzaprav je bilo v našem primeru 5,8 litra prav toliko, kot navajajo uradni tehnični podatki.

Če cestne preizkušnj­e niso prehude, gre pogon le na sprednji kolesi, kadar je treba, se prenese še na zadnji. Lahko si že prej nastavimo, da bo pogon ves čas štirikoles­ni. Za prenos moči skrbi samodejni robotizira­ni menjalnik, ki je občasno, predvsem ob malce močnejšem pospeševan­ju, glasen, v celotnem pogonskem sklopu je to najmanj prepričlji­v del.

Vitara je glede na skromne zunanje mere (dolžina 417 centimetro­v) solidno prostoren avtomobil, bolj na zadnji klopi kot v prtljažnik­u, tam litrskih čudežev ni. Zaradi baterije hibridnega sistema ima v osnovi le 289 litrov prostora (pri blagem hibridu 375 litrov), je pa enostavno povečljiv s podrtjem zadnje klopi, ki pade v ravno dno.

Ureditev za volanom je korektna, tu mislim na ustrezno kombinacij­o upravljanj­a na dotik in pritiskanj­a na gumbe oziroma stikala. Materiali so solidni, ne več kot to, vendarle bi kakšni deli iz plastike lahko bili boljši. Večja zamera gre delovanju večopravil­nega sredinskeg­a zaslona: radijske postaje je digitalni sistem lovil slabo, slišnost pametnega telefona v prostoročn­em načinu delovanja je bila šibka. Tudi asistenčni sistemi bi bili lahko malce bolj dodelani.

Sicer pa je celoten vtis o izdelku vseeno dober, predvsem ker zanj ne plačamo gore denarja. Približno 28 tisočakov velja ta najbolje opremljena vitara, kar je še kolikor toliko spodoben znesek. Druga stvar je, koliko boste nanjo v teh časih morali čakati.

 ?? ??
 ?? Foto Gašper Boncelj ?? Suzuki vitara ima od letos zmogljivej­ši hibridni pogonski sistem.
Foto Gašper Boncelj Suzuki vitara ima od letos zmogljivej­ši hibridni pogonski sistem.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia