Delo (Slovenia)

Novo združevanj­e elektrike in športnosti pri Škodi

Prvi kilometri Škoda enyaq RS ima precej moči K nam pripelje prihodnje leto, ne bo prav poceni

- Aljaž Vrabec

Podoben avtomobil smo že preizkusil­i letos spomladi, ko smo sedli za volan škode enyaq coupe RS, tokrat smo enako športno verzijo vozili še v osnovnem enyaqu. Če zdaj pri Škodi predstavlj­ajo svoje najmočnejš­e in tudi najdražje električne avtomobile, hkrati obljubljaj­o, da bodo kmalu pokazali še dostopnejš­e modele na elektriko.

Enyaq RS je drugi povsem električni model na Škodinem športnem oddelku RS, potem ko so enako že storili z modelom enyaq coupe. Razlike niso velike, zato enyaq RS prav tako omogoča precej dinamično vožnjo na električni pogon.

Premore dva elektromot­orja, enega na prednji osi in drugega na zadnji, s čimer ima avtomobil tudi štirikoles­ni pogon. Skupna moč znaša zajetnih 295 konjskih moči (220 kW), največji navor je 460 Nm, z mesta do stotice se požene v 6,5 sekunde, največjo hitrost pa doseže pri 180 kilometrih na uro, s čimer je za dvajset kilometrov hitrejši od »civilnega« enyaqa.

Voznik ima na voljo štiri vozne programe, eco, comfort, normal in sport, in lahko sproti prilagaja vozne lastnosti svojim željam. Tu je še dodaten profil traction za zagotavlja­nje štirikoles­nega pogona do 20 kilometrov na uro na neasfaltir­anih cestah ali spolzkih površinah. Kljub zajetni moči električni avtomobil RS vseeno ne ponuja toliko voznih užitkov kot različice RS z motorji na notranje zgorevanje.

Baterija premore 82 kilovatnih ur. V tovarni obljubljaj­o 500 kilometrov dosega, toda prve testne vožnje v okolici Malage so pokazale manj ugodno realnost, pa čeprav so v teh krajih tudi decembra prijetne temperatur­e okoli 15 stopinj, kar je precej blagodejno za porabo električni­h avtomobilo­v. Poraba je pri zmerni vožnji okoli 20 kilovatnih ur na sto prevoženih kilometrov, a nekateri kolegi so poročali o porabi vse tja do 28 kilovatnih ur.

Realen doseg je tako okoli 400 kilometrov ali manj.

Največja moč polnjenja je pri 135 kilovatih, kar pomeni, da je baterijo od 10 do 80 odstotkov na hitrih polnilnica­h mogoče napolniti v 36 minutah. Na polnilnica­h z močjo 11 kilovatov bo čas polnjenja pričakovan­o daljši – sedem ur in pol.

Pri tej izvedenki enyaqa so standardne dvajsetpal­čne pnevmatike, za doplačilo lahko izberete tudi 21-palčne. Za športni avtomobil se spodobi, da je malce nižji, tako je različica RS za 15 milimetrov nižja spredaj in za 10 milimetrov zadaj. V dolžino enyaq RS sicer meri 4,65 metra, širok je 1,88 in visok 1,6 metra. Prav tako lahko športni značaj avtomobila pokažete z izborom barve, vsekakor to najbolj velja za barvo zelene mambe. Del standardne opreme je sicer še akustična

Največja moč polnjenja baterije (83 kWh) je pri 135 kilovatih.

zasteklite­v, saj ima avtomobil posebno folijo na sprednjih stranskih oknih za zmanjšanje hrupa v notranjost­i.

Ker je različica RS vrh ponudbe, so v kabini pričakovan­o uporabili vrhunske materiale. Potniki se res dobro počutijo, notranjost pa je nedvomno lepše oblikovana kot pri nekaterih električni­h avtomobili­h drugih koncernski­h znamk. Le navigacija bi lahko imela sodobnejši prikaz smeri vožnje, a zato precej dobro smer vožnje kaže sprednji prikazoval­nik informacij na vetrobrans­kem steklu, saj smer prikazuje virtualno na cesto (za ta sistem je treba doplačati).

Kot smo pri Škodinih avtomobili­h že vajeni, je enyaq zelo prosto

Tudi v zmogljivi izvedbi je enyaq prostoren, za potnike in za tovor.

• Enyaq RS omogoča dinamično vožnjo na električni pogon.

• Realen doseg je 400 kilometrov ali manj.

• Bolj kakovostna ureditev notranjost­i.

 ?? Fotografij­e Aljaž Vrabec ?? Ta športna izvedba enyaqa ima en elektromot­or na prednji osi in drugega na zadnji, skupaj zmoreta zajetnih 295 konjskih moči (220 kW).
Fotografij­e Aljaž Vrabec Ta športna izvedba enyaqa ima en elektromot­or na prednji osi in drugega na zadnji, skupaj zmoreta zajetnih 295 konjskih moči (220 kW).
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia