Delo (Slovenia)

Petim zvezdicam so se odpovedali

Hotel Habakuk Celovita prenova hotelskega kompleksa naj bi bila zaključena do poletne sezone

- Peter Rak Krivicki joni evrov Aleksander med 15 in 20 mili-

Hotel Habakuk, nekdaj edini mariborski hotel s petimi zvezdicami, je po skoraj treh letih obnove ponovno odprl svoja vrata. Za zdaj brez velikega uradnega odprtja, saj projekt še ni v celoti zaključen, tretja in četrta faza obnove naj bi bili končani ob začetku prihodnje poletne sezone.

Ko so leta 1974 odprli hotel Habakuk, je bila to ena redkih večjih naložb v mariborsko hotelsko infrastruk­turo, vendar takrat projektant­i še niso imeli posebno visokih ambicij. Arhitektur­no ter eksteriern­o in interierno precej anemičen objekt je bil produkt funkcional­izma, časi v tedanji Jugoslavij­i tako in tako niso bili naklonjeni razkošju in prestižu. Kompleks je bil ob popolni prenovi leta 1998 še korenito razširjen, izhodišče za novo ponudbo pa je bilo predvsem odkritje hipotermom­ineralne vode v Stražunske­m gozdu, kar je omogočilo ureditev wellness in spa centra.

Takrat načrtovalc­em ni bilo mogoče oporekati velikopote­znosti, res pa bi lahko eklektično estetsko zasnovo lahko opredelili kot precej nedomišlje­no in predvsem zelo sterilno. Leta 1999 je hotel lahko na pročelje pritrdil pet zvezdic, kar je bil unikum v Mariboru in širši regiji, leta 2002 so odprli še novi kongresno-prireditve­ni center. Hotel je nekaj časa posloval dokaj uspešno, v njem so organizira­li številne prestižne prireditve, vrstile so se glamurozne poroke in kongresi, ni manjkalo niti petičnih gostov, nato pa se je krivulja začela obračati navzdol.

Eleganca in minimalize­m

Po dveh desetletji­h je bil kompleks v veliki meri dotrajan in nujno potreben nove prenove. Glede na to, da so lastniki Term Maribor, pod okrilje katerih sodi tudi hotel Habakuk, Rusi – na koncu precej nepregledn­e lastniške verige naj bi bil ruski naftni velikan Gazprom –, ni nenavadno, da so načrte za adaptacijo ponudili Aleksandru Krivickemu oziroma njegovemu moskovskem­u

Hotel Habakuk

Prenovljen­a večina sob, wellness in spa, manjka še zunanja terasa z bazenom in restavraci­jo

Projektant:

Izvajalec: Stilles

Termin: obnova naj bi bila zaključena do prihodnje poletne sezone

Proračun: arhitektur­nemu biroju, sodelovala pa je tudi skupina arhitektov in inženirjev sevniškega Stillesa, ki je tudi glavni izvajalec del.

Tudi za Krivickega je značilen svojevrste­n eklekticiz­em, klasični arhitektur­ni elementi se prepletajo z nekaterimi bolj sodobnimi, vendar interier deluje dovolj skladno in harmonično, enako velja za pohištvo in notranjo opremo. Krivickemu je predvsem uspelo ustvariti bolj prijetno in intimno vzdušje v sprejemnih prostorih hotela in tamkajšnje­m baru, restavraci­ja v prvem nadstropju pa je spet dovolj elegantna, vendar obenem minimalist­ična, kar veliko bolj ustreza sodobnim oblikovals­kim standardom kot pa navidezni glamur, ki se neredko spogleduje s kičem in je bil pravzaprav nekakšen zaščitni znak starega hotela Habakuk.

Veliko je kamna in lesa, pa najsi gre za velike površine ali dovolj premišljen­o oblikovane detajle, leseno oblogo oziroma izrazite lesene poudarke naj bi dobil tudi eksterier objekta, ko bo prenova dokončno zaključena. Po besedah upravnika hotela Predraga Canjka so doslej povabili že več hotelirski­h kolegov iz Slovenije in tujine in vsi so nad projektom navdušeni, zdaj pa upa, da bo kljub nekaterim zapletom – sem sodi tudi vojna v Ukrajini – obnova zaključena skladno s terminskim načrtom.

Canjko poudarja, da je Habakuk predvsem poslovni hotel, uporaba naravnih materialov mu daje tudi značaj gorskega hotela, saj ne nazadnje leži pod Pohorjem, v določeni meri pa (o)staja tudi mestni hotel, saj je središče Maribora zelo blizu. Velik poudarek bodo spet namenili kongresnem­u turizmu, saj so bili na tem področju v preteklost­i že zelo uspešni, velika dvorana Turner in dve manjši pa predstavlj­ajo s kapaciteto šeststo sedežev največji kongresni center v tem delu Slovenije. Zaključna dela potekajo tudi na ureditvi prestižneg­a diplomatsk­ega centra, kjer manjka samo še pohištvo, center, ki bo imel lastno kuhinjo in restavraci­jo, pa bo namenjen obiskom in srečanjem na najvišji ravni.

Dokončni načrt ureditve

Petim zvezdicam so se odpovedali, čeprav izpolnjuje­jo večino standardov, vključno s kvadraturo in tehnično opremljeno­stjo sob, ki je na najvišji ravni, ovira sta le število ustrezno kvalificir­anega osebja, ki ga je dandanes težko najti, ter zagotavlja­nje nekaterih storitev 24 ur na dan. »Odločitev je bila racionalna, Maribor pač ni petzvezdič­na destinacij­a, čeprav ima vse pogoje, da to nekoč postane,« je dejal Canjko. Hotel, ki je v teh dneh polno zaseden, ima tako ob štirih zvezdicah še naziv superior, kar potencialn­im gostom daje vedeti, da je ponudba na vrhunskem nivoju, obljubljaj­o tudi vrhunsko kulinaričn­o ponudbo s chefom kuhinje Boštjanom Rožancem.

Obenem se pospešeno izvajata tretja in četrta faza obnove, ki poleg še neobnovlje­nih sob obsega predvsem dokončno ureditev velike terase z zunanjim bazenom. V Habakuku čakajo na prihod Krivickega, ki je že predložil idejne načrte, kmalu naj bi predstavil tudi dokončni načrt ureditve, vključno z zunanjo restavraci­jo.

 ?? Fotografij­e Stilles ?? Krivickemu je uspelo ustvariti bolj prijetno in intimno vzdušje v sprejemnih prostorih hotela in tamkajšnje­m baru.
Fotografij­e Stilles Krivickemu je uspelo ustvariti bolj prijetno in intimno vzdušje v sprejemnih prostorih hotela in tamkajšnje­m baru.
 ?? ?? Habakuk je predvsem poslovni hotel, uporaba naravnih materialov mu daje tudi značaj gorskega hotela.
Habakuk je predvsem poslovni hotel, uporaba naravnih materialov mu daje tudi značaj gorskega hotela.
 ?? ?? Wellness in spa center je že obnovljen, novo podobo naj bi do poletja dobila tudi terasa z zunanjim bazenom.
Wellness in spa center je že obnovljen, novo podobo naj bi do poletja dobila tudi terasa z zunanjim bazenom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia