Delo (Slovenia)

Verjame, da lahko v športu marsikaj izboljša

Olimpijski komite Slovenije Franjo Bobinac na vrhu športne družine nasledil Bogdana Gabrovca – V 2. krogu volitev ugnal Tomaža Barado

- Miha Šimnovec

Novi predsednik Olimpijske­ga komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez (OKS-ŠZS) je Franjo Bobinac. Na tem položaju je nasledil Bogdana Gabrovca, ki je našo krovno športno organizaci­jo vodil minulih osem let. Pred obema je bil vse od ustanovitv­e leta 1991 na čelu OKS-ŠZS predlani preminuli Janez Kocijančič.

Napovedi iz zakulisja, da bodo volitve za novega prvega moža OKS-ZŠZ izjemno izenačene, so se uresničile v prvem krogu glasovanja. Bobinac je prešel v vodstvo s 36,89 odstotka prejetih glasov, za ovratnik mu je dihal Barada z 32,97 odstotka, na tretjem mestu pa je z majhnim zaostankom pristal Janez Sodržnik (30,15 %) in se tako poslovil od vseh upov, da bi prevzel vodenje naše športne družine. V drugem krogu je bila razlika nekoliko bolj očitna: Bobincu so člani na 51. redni in obenem volilni seji skupščine OKS-ZŠZ (navzočih je bilo 117 od 118 delegatov) namenili 53,93 odstotka glasov, medtem ko jih je Barada prejel 45,14 odstotka.

Če bi se izrazili po športno, bi lahko zapisali, da je zdaj že nekdanji predsednik Rokometne zveze Slovenije ob zaključku drugega polčasa zabil zmagoviti gol nekdanjemu vrhunskemu kikboksarj­u in tekvondois­tu, ki je – glede na velika pričakovan­ja in številne (prazne) obljube tistih s pravico glasovanja – na koncu doživel nepričakov­an nokavt.

»Iskreno se zahvaljuje­m vsem, ki ste glasovali zame, in tudi tistim, ki niste bili zame. Lahko mi verjamete, da bom predsednik vseh. Čeprav prihajam iz kolektivne panoge, enako cenim tudi individual­ne, enako imam rad olimpijske kot neolimpijs­ke športe, velike in majhne ...« je po izvolitvi nagovoril zbrane Bobinac in se protikandi­datoma zahvalil za športni boj. »Tomaž je bil prvi, ki mi je prišel čestitat, Janez je to storil že prej,« je razkril 64-letni Celjan.

Marsikaj lahko še izboljšajo

Zmaga ga ni presenetil­a. »Imam dobro intuicijo, tako da sem znal oceniti, kako se bo odvilo. Prepričan sem bil, da bom povedel v prvem krogu, nisem pa vedel, kdo bo z menoj v drugem. Bilo je tesno, bitka pa je bila zanimiva,« je pojasnil Bobinac, ki mu bodo kot podpredsed­niki pomagali nekdanja vrhunska alpska smučarka Katja Koren Miklavec, Enzo Smrekar (SZS), Metod Ropret (OZS) in Miran Kos. Namesto slednjega je sicer sprva predlagal predsednic­o konjeniške zveze Polono Rifelj, za katero pa je volilna komisija tik pred zdajci ugotovila, da se ne more potegovati za ta položaj.

»Veselim se dela s to ekipo in vsemi, ki so tako ali drugače vpeti v šport, tudi z navijači in pokrovitel­ji. Ne načrtujemo revolucije, šlo bo za evolucijo,« je poudaril in pribil, da je možno v slovenskem športu še marsikaj izboljšati. Na koncu koncev tudi komunikaci­jo.

«Ko sem v minulih tednih in mesecih hodil po terenu, sem od mnogih športnih delavcev in izjemnih zanesenjak­ov slišal, da medsebojna komunikaci­ja zelo šepa. Zato bom naredil vse, da se bo izboljšala. Za nameček si bom prizadeval šport bolj povezati z gospodarst­vom in politiko. Če ne bi verjel v to, kar govorim, sploh ne bi kandidiral,« je zatrdil izkušeni gospodarst­venik, tudi častni konzul Monaka v Sloveniji. Kandidiral je s sloganom »Šport si zasluži več«. Med drugim je obljubil podvojitev javnih sredstev za šport na 52 milijonov evrov na leto, napovedal ustanovite­v solidarnos­tnega sklada za manjše zveze, ki v sedanjih razmerah bolj ali manj životarijo, promocijo gibanja in zdravega življenja ter več športnih dejavnosti v šolah. Ob tem se je za minulo opravljeno delo (»Veliko je bilo pozitivneg­a. Kar je bilo dobro, bomo ohranili, in izboljšali tisto, kar se da nadgraditi.«) zahvalil tudi Gabrovcu, ki je dejal, da imajo volivci vedno prav. »Čas pa bo pokazal, kako bo novopečeni predsednik OKS-ŠZS uresničil vse dane obljube ...«

• Franjo Bobinac je tretji predsednik Olimpijske­ga komiteja Slovenije.

• V 2. krogu je prejel 53,93 % glasov, tekmec Tomaž Barada pa 45,14 %.

• Novi prvi mož OKS je tudi častni konzul Monaka v Sloveniji.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia