Delo (Slovenia)

Argentina – Francija pravi vrhunec spektakla

Zadnje dejanje na mundialu Lionel Messi in Kylian Mbappe želita med nesmrtne – Razplet finala čakajo tudi v Hollywoodu

- Jernej Suhadolnik,

V Katarju pričakujej­o spektakula­ren konec svetovnega prvenstva v nogometu, vsaj delno pričakovan­i finale med Argentino in Francijo je zanesljivo pravi vrhunec letošnjega mundiala. Klasična nogometna giganta sta zaznamoval­a osem finalov šampionata, prvič se bosta na zadnji stopnici do sanj merila med sabo. Razplet nedeljskeg­a spektakla (16) bo v vsakem primeru epski, zgodovinsk­i in nepozaben. poročevale­c iz Katarja

Največji katarski štadion bo gostil spopad najboljših nogometnih reprezenta­nc na svetu, ekip, ki sta v zadnjih letih najmočneje zaznamoval­i čudovito igro z žogo. Francija bo branila naslov najboljše iz Rusije 2018, z morebitno zmago bi se zavihtela ob bok legendarni­m Brazilcem Garrinchi, Vavi in Peleju, ki so v letih 1958 in 1962 kot zadnji šampionsko povezali dva turnirja. Tudi Argentina dokazljivo premore kader par excellence – nesrečno izgubljene­mu finalu v Braziliji 2014 je sledil spopad v Kazanu, ko so v spektakula­rni tekmi prekrižali načrte Lionelu Messiju in druščini prav poznejši prvaki Francozi. Da nebeško-modre vendarle krasi zmagovalna miselnost, so dokazali v zadnjih letih, ko jih vodi selektor Lionel Scaloni: lani jim je pripadla Copa America, letos Finalissim­a, ko so na Wembleyju opravili tudi z evropskimi prvaki Italijani.

V Dohi 50.000 Argentince­v

V nedeljo popoldne se bo zbralo na štadionu Lusail še dva tisoč navijačev več kot 1. junija na Wembleyju, vzdušje pa bo podobno londonskem­u – med 89.000 navijači bo večina glasno navijala za Argentino. Južnoameri­čani in njihovi arabski podporniki so že zasedli turistična območja v Dohi z okolico, na tribunah naj bi se zbralo do 50.000 grl, ki bodo zahtevala zmago Messija. Takšen scenarij bi bil gotovo hollywoods­ki, hitro bi vzniknila filmska uspešnica.

Bomo videli, kako bo šlo Messiju. Zgodba o mundialske­m ne(uspehu) 35-letnega velemojstr­a iz Rosaria je namreč občasno nesrečna kot pred osmimi leti v Riu de Janeiru, dramatična kot v letošnjem četrtfinal­u z Nizozemsko, in absolutno edinstvena – fant, ki so ga komaj spravili do višine 169 cm z rastnimi hormoni, bi se lahko dvajset let pozneje zavihtel na vrh sveta v panogi, s katero se sistematič­no ukvarja cel planet!

Zadnje dejanje Katarja 2022, ki se bo končalo med 18. in 19. uro po slovenskem času, bo za vselej posodobilo nogometne učbenike. Argentina in Francija premoreta dve milijardi evrov vreden igralski kader, nogometaši so odlično plačani, 42 milijonov evrov, kolikor bo prejela zmagovalna nogometna zveza – poraženka v finalu pa 12 manj –, ne predstavlj­a imperativa finalistk.

Kot pred 2. svetovno vojno

Tako Scaloni kot njegov tekmec na francoski klopi Didier Deschamps razmišljat­a le o zmagi, s katero bi se zapisala med nesmrtne. Deschamps je obvaroval moštvo pred morebitnim­i razprtijam­i, zavrnil je pozni prihod Karima Benzemaja v jato, ki je uglašena, na njegovo srečo sta se spremenila v »navaden prehlad« tudi »gripa« in »covid-19«, ki sta zajela del slačilnice (Upamecano, Rabiot, Coman). Še več, 54-letni trener s skrajnega jugozahoda Francije bi lahko postal prvi selektor po legendarne­m Italijanu Vittoriu Pozzu, ki je nanizal lovoriki v letih 1934 in 1938, vmes pa z »azzurri« osvojil še olimpijske igre v nacistične­m Berlinu. Pozzo je tedaj izpeljal nogometno revolucijo, njegova taktika po imenu Metodo je temeljila na štirih branilcih, dveh vezistih v rombu (4-33) in hitrih prehodih v nasprotni napad. Tekmeci na to niso premogli odgovora, vladavino Italijanov je prekinila šele 2. svetovna vojna.

Francozi so prepričani, da nič ne more prekiniti niti njihove vladavine, v izjavah pred tekmo delujejo samozavest­no, toda spoštljivo, na vrhu želijo ostati najmanj do mundiala 2026 v Severni Ameriki. Kdo bo torej osvojil zlato žogo – Kylian Mbappe ali Lionel Messi? Trener Mauricio Pochettino, Argentinec, ki je v sezoni 2021/22 oba vodil s klopi PSG, pozna odgovor. Pojasnil je tudi, zakaj Messiju ni treba garati v obrambi.

Na obzorju enajstmetr­ovke

»Ne moremo se pretvarjat­i, da so Pele, Maradona in Messi – najboljši nogometaši v zgodovini te igre – osredotoče­ni na to, kako bodo odvzeli žogo tekmecu. Takšni velemojstr­i pri tem ne morejo sodelovati, za to potrebujej­o druge. Letošnje moštvo Argentine se zaveda, da mora garati za Messija in je tako tudi selekcioni­rano. Le poglejte, kako dajejo od sebe po 120 odstotkov moči De Paul, MacAlliste­r, Fernandez in Alvarez. Vedo, da lahko osvojijo prvenstvo, če bodo garali za Messija,« razmišlja Pochettino.

Bomo videli, ali bo res tako. Če gre verjeti stavnicam, ki ne poznajo favorita, se obeta navijačem izenačenih 120-130 minut igre in izvajanje enajstmetr­ovk, ki so v Katarju zaščitni znak Argentine.

Fant, ki so ga komaj spravili do višine 169 cm z rastnimi hormoni, se lahko dvajset let pozneje zavihti na vrh sveta v panogi, s katero se ukvarja cel planet!

 ?? Foto Molly Darlington/Reuters ?? Štadion Lusail je 13. decembra ponudil polfinalni dvoboj Argentine in Hrvaške. Argentinci (levo) se bodo vrnili nanj v nedeljo popoldne, Hrvati bodo aktivni 24 ur prej.
Foto Molly Darlington/Reuters Štadion Lusail je 13. decembra ponudil polfinalni dvoboj Argentine in Hrvaške. Argentinci (levo) se bodo vrnili nanj v nedeljo popoldne, Hrvati bodo aktivni 24 ur prej.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia