Delo (Slovenia)

V Zagrebu že čakajo junake Dohe

Maroko in Hrvaška idealna tekmeca

-

Tekma za tretje mesto na SP mnoge navzoče tu v Katarju spominja na finale. Zakaj? Težko bi bilo namreč izbrati primernejš­a tekmeca za »mali finale«, kot sta reprezenta­nci Hrvaške in Maroka. Obe izbrani vrsti se želita posloviti od svojih navijačev šampionsko, obema bron pomeni več, kot bi denimo pomenil Francozom ali Argentince­m, zato bo šlo v soboto popoldne (16) gotovo na nož. Selektorja Zlatko Dalić in Walid Regragui bosta angažirala svoji najmočnejš­i enajsteric­i, zanesljivo se nam obeta nov nogometni praznik na Bližnjem vzhodu. Šele četrtič se bosta na mundialu isti ekipi pomerili dvakrat – po letih 1954 (Mad-ZRN 8:3, 2:3), 1962 (Bra-Češ 0:0, 3:1) in 2018 (Bel-Ang 1:0, 2:0).

Mnoge v nogometni družini vznemirja katarski sodnik, ki ga je za tekmo delegirala Fifa, četudi je sodil le na uvodni tekmi med ZDA in Walesom. Toda »nagrada« Fife organizato­rjem najbrž ne bo vrgla iz tira glavnih akterjev tekme za tretje mesto. Bomo videli, koliko Maročanov bo lahko vsaj hodilo po štadionu Khalifa (45.857) v bližnjem mestu Al Rajan po zahtevni tekmi s Francijo, podobne izzive bodo sprejeli tudi nekateri Hrvati. Marcelo Brozović in Josip Juranović sta izpustila trening, mladi Joško Gvardiol pa ima nemara polno glavo z morebitno menjavo delodajalc­a. ManCity naj bi odštel Leipzigu 125 milijonov evrov (20 % bo pripadlo Dinamu), odličnemu branilcu 12 milijonov na sezono.

»Ni vseeno, na katerem mestu končaš mundial, fantje so zato maksimalno motivirani,« je zatrdil Dalić, njegov napadalec Andrej Kramarić ga je dopolnil: »To bo maroška tekma na življenje in smrt, z morebitno zmago bi postali v domovini nesmrtni. Toda nas prav tako zanima le zmaga. Odgovoriti moramo z enakim fanatizmom.«

Hrvaška zveza je zagotovila navijačem dodatne vstopnice po cenah od 225 do 465 evrov, še več Hrvatov se bo zbralo ob reprezenta­nci v nedeljo popoldne. Letalo z Luko Modrićem in soigralci bo pristalo v Zagrebu ob 17.10, nato se bo jata odpeljala proti Trgu bana Jelačića po isti poti kot pred štirimi leti iz Rusije. J. S.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia