Delo (Slovenia)

Velike države morajo voditi veliki igralci ali osebnosti

- Kolumna Philippa Lahma

Svetovno nogometno prvenstvo deluje vedno in povsod. Nič se ne more primerjati z njim, je najbolj raznolik dogodek na svetu. Enajst moških ali žensk aktivno sodeluje na obeh straneh igrišča, zaradi novega pravila menjav pa vse do 17. Sodelujejo vse celine, inaliste Argentince je v Katarju premagala država iz Azije, Savdska Arabija, v dvoboju z Avstralci bi kmalu morali igrati podaljšek. Zahvaljujo­č Maroku je Afriki (in arabskemu svetu) uspelo prvič nastopiti v polinalu.

Na nogometnem turnirju se svet pogaja o tem, kako si želi živeti skupaj. Igra priskrbi snovi za razpravo, ki potekajo v vseh smereh. Je bila žoga pred zmagovitim zadetkom Japonske proti Španiji že zunaj igrišča? Lahko nedovoljen­e položaje izmerijo digitalno, kot to verjamejo tehnološki optimisti? Je zastava Palestine politična in kaj sporoča? Je bila povezanost z gibanjem One Love potrebna? Kakšen signal v svet pošilja ples muslimansk­ih športnikov, ki se po zmagah poljubljaj­o in plešejo z materami pred očmi sveta?

SP piše zgodbe predvsem na zelenici. Najbolj dramatična tekma je bila ponovitev inala iz leta 1978 med Argentino in Nizozemsko. V bojazni pred tem, da bi zapravili vodstvo z 2:0, so Argentinci izgubili nadzor in tvegali izključitv­e. Če si v podaljšku ne bi opomogli, bi izpadli. Na koncu so zmagali po enajstmetr­ovkah. Argentina se bo v inalu pomerila s Francijo. Katar bo videl ponovno rojstvo Antoina Griezmanna. Osvojil je naslov svetovnega prvaka leta 2018, nato je šla njegova kariera navzdol. Toda zdaj spet usmerja igro Francije v napadu s svojimi strateškim­i podajami in natančnimi predložki ter uživa v spoštovanj­u soigralcev, ki jim skromno služi.

Francija ima najboljšeg­a

Veliko zaslug gre tudi najboljšem­u nogometašu med 32 selektorji. Didier Deschamps bi lahko postal prvi v zgodovini, ki bi na klopi ubranil naslov svetovnega prvaka. Velike države morajo voditi veliki nogometaši – ali zrele osebnosti. Dirigirati takšni količini talenta je naloga za ljudi, kakršna sta denimo Mario Zagallo ali Franz Beckenbaue­r, ki sta, tako kot Deschamps, postala svetovna prvaka kot igralca in selektorja. Za integracij­o nadnaravno nadarjeneg­a igralca, kakršen je Kylian Mbappe, potrebuješ njihovo modrost.

V tem ekipnem športu šteje beseda »mi«. Toda to ne preprečuje svobodnega izražanja posameznik­a na zelo različne načine. Luka Modrić je pri 37 letih še vedno popoln vezist sedanjosti, saj ohranja ravnovesje svojega moštva. Wout Weghorst bi kmalu poskrbel za preobrat na tekmi z Argentino s svojim preprostim, toda učinkoviti­m slogom, nato pa je navdušil svet z iznajdljiv­im prostim strelom. Kolektiv ni dogma, nogometna igra, ki ima korenine v Evropi, ni totalitarn­a.

Pravila so za vse enaka, regulirajo občutek pripadnost­i.

Nogomet je najprivlač­nejša igra na svetu. Toda ljudje, ki vladajo, vodijo in skrbijo za njegovo promocijo, zapravljaj­o njegovo brezmejno veselje. Pozabljajo, da opravljajo zgolj vlogo ponudnikov skupne dobrine.

Didier Deschamps je zbiral lovorike kot nogometaš, zdaj lahko s Kylianom Mbappejem (oba na fotograiji) še drugič zapored zasede svetovni prestol kot trener.

Infantinu so zaupali vse

Gianniju Infantinu so zaupali vse. Nekateri navijači začenjajo verjeti v škodljivos­t vpliva tehnokrato­v v kleteh VAR, ko odločajo o enajstmetr­ovkah ali v milimetrih računajo, če je bila žoga zunaj ali notri. Očitne napake, kot je bil zadetek Franka Lamparda proti nam v osmini inala SP 2010, bi morali popraviti. Toda umetna inteligenc­a namiguje, da absolutna pravičnost ni mogoča. Če za napako stoji človek, kot je bil to primer inala SP 1966 na Wembleyju, je to veliko bolj sprejemlji­vo, kot če je napaka tehnološke narave.

Mundial ne bi bilo popoln brez presenečen­ja. Maroko se je v Katarju dovolil ponesti svojim navijačem. V njihovih glasovih slišite, zakaj je nogomet šport ljudi. Njihova ekipa je najbolj disciplini­rana in je idealno razporejal­a sredstva. Temelj tega je dober strokovni štab. Walid Regragui je odlično opravil delo in prilagodil svoje moštvo uspešni kulturi igre Evropejcev. Severnoafr­iški nogomet vsebuje prvine Sacchija, Mourinha, Guardiole, 4-3-3, premier league in igranje pepčka. To velja tudi za Tunizijo, ki je premagala Francijo v skupinskem delu.

Arabska regija ima svojo nogometno kulturo, ki bi jo lahko še okrepili z organizaci­jo SP, za katerega se je Maroko potegoval že petkrat. Toda Fifa je to državo preskočila in je turnir raje zaupala Katarju, kjer nogomet vidijo kot politični »Pogled nogometaša« je kolumna Philippa Lahma v nemškem časniku Zeit Online. V njej bo nekdanji kapetan s svetovnega prvenstva in direktor turnirja euro 2024 enkrat mesečno analiziral nogometne teme in razpravlja­l o njihovem strateškem pomenu za družbo, gospodarst­vo in politiko. Kolumna bo objavljena v več evropskih državah. Lahmov sogovornik bo Oliver Fritsch, športni novinar pri Zeit Online. inštrument. Denar vlada svetu, pri tistih, ki vodijo Fifo in Uefo, pa osebni dobiček prepogosto prevlada nad skupnim dobrim. Izvolitev Seppa Blaterja za predsednik­a Fife je bila leta 1998 mejnik v tem pogledu.

Evropske institucij­e je v teh časih potrebno ubraniti. Prejšnji teden so razkrili, da je Katar podkupil visoke politike, ki v zameno niso opozarjali na ravnanje z delavci migranti v Katarju. Toda optimizaci­ja ni več na dnevnem redu, temveč samoohrani­tev in trdoživost. Euro 2024 se bo odvil v demokratič­ni državi, v Nemčiji. Tam bo treba ubraniti vrednote, za katerimi stoji Evropa – svobodo, raznolikos­t in enakopravn­ost. To so namreč tudi vrednote nogometa.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia