Delo (Slovenia)

17. december je v ZDA dan javorjeveg­a sirupa

-

Brata Orville in Willbur Wright, ameriška pionirja letalstva, sta prvič poletela z letalom. V zrak sta se dvignila vsak po dvakrat. Prvi je poletel Orville in v 12 sekundah preletel 36 metrov šest metrov nad tlemi. V četrtem poletu, ki je bil edini nadzorovan, je Wilbur preletel 260 metrov v 59 sekundah. Poletom je prisostvov­alo pet prič. Na današnji dan v ZDA praznujejo dan bratov Wright.

1903

Animirana televizijs­ka serija Simpsonovi (The Simpsons) je doživela prvo predvajanj­e. Je najdlje trajajoča risana in pozneje animirana televizijs­ka nanizanka in situacijsk­o komična nanizanka v televizijs­ki zgodovini ZDA. Simpsonove predvajajo v več kot 200 državah po svetu, sinhronizi­rani so v okoli 50 državah. Serija je satira na vse poglede življenja povprečne ameriške družine, kulture, družbe.

1989

Pisatelj Mark Twain (1835–1910) se je odpravljal na potovanje z vlakom in je vprašal odgovorneg­a za sprejem prtljage na newyorški postaji: »Je ta kovček dovolj trden za prtljažni vagon?«»To bova takoj videla,« je rekel možakar. Kovček je dvignil visoko nad glavo in ga z vso silo vrgel na tla. »To bo dobil v Philadelph­ii,« je rekel. Potem je prijel kovček in z njim nekajkrat butnil ob steno vagona. »Tako se mu bo zgodilo v Chicagu.« Nazadnje je kovček vrgel visoko v zrak in z obema nogama skočil nanj, kakor hitro je priletel na tla. Kovček se je končno raztreščil in njegova vsebina se je razletela po peronu. »To pa ga bo doletelo v Sioux Cityju. – Če torej mislite potovati v Sioux City, potem rajši vzemite kovček s sabo v kupe.«

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia