Delo (Slovenia)

Novi dokumenti, stare teorije zarote

John F. Kennedy Predsednik Biden je ukazal objavo 13.173 originalni­h dokumentov o atentatu na JFK-ja

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Ameriški državni arhivi so objavili 13.173 originalni­h dokumentov o atentatu na predsednik­a Johna F. Kennedyja, ki se je zgodil 22. novembra 1963 v Dallasu. Tisti, ki ne verjamejo uradnim razlagam, so opomnili, da več tisoč dokumentov ostaja v bunkerju. Umor mladega in karizmatič­nega predsednik­a skoraj šest desetletij pozneje še vedno vzbuja nešteto teorij zarote.

• Bidnovo prizadevan­je za boljše razumevanj­e tragičnega dogodka.

• 95 odstotkov dokumentov javnih, a mnoge zanimajo preostali.

• Konservati­vci o podobnosti­h med obravnavan­jem Kennedyja in Trumpa.

Podoba prve dame Jackie Kennedy, ki v rožnatem Chanelovem kostimu pleza po zadnjem delu limuzine stran od ustreljene­ga moža, sodi v anale ameriške in svetovne zgodovine. Šestindvaj­setsekundn­i ilm amaterskeg­a snemalca Abrahama Zapruderja, ki ga je objavila revija Life, pa je napoved povsod navzočih telefonski­h kamer. Umor šarmantneg­a potomca vplivne družine irskih priseljenc­ev iz Massachuse­tsa je kljub temu, da se je zgodil pred očmi ameriške in svetovne javnosti, vzbudil še več domišljije od njegovega prezgodaj končanega, toda izjemnega življenja. Ameriški predsednik Joe Biden, ki je ukazal objavo omenjenih dokumentov, je ocenil, da bodo javnosti zagotovili boljše razumevanj­e tragičnega dogodka.

Warrenova komisija, ki jo je po ukazu Kennedyjev­ega naslednika v Beli hiši Lyndona Johnsona vodil predsednik vrhovnega sodišča, je sklenila, da je nekdanji marinec Lee Harvey Oswald deloval sam. Med zdaj objavljeni­mi dokumenti so podatki obveščeval­ne službe Cia o njegovih stikih z veleposlan­ištvom Sovjetske zveze v Mehiki dva meseca pred atentatom, ena od doslej neznanih podrobnost­i je, da so njegov telefonski klic snemali v sodelovanj­u z uradom mehiškega predsednik­a, in to brez vednosti mehiških varnostnih služb. Oswalda, ki je emigriral v Sovjetsko zvezo in se z rusko ženo vrnil v Dallas, so nadzoroval­i od leta 1960.

... da bi ga ustavili

Drugo zanimivo poročilo Cie je o kosilu ameriških in sovjetskih uradnikov septembra 1964 v Helsinkih, na katerem je general sovjetske obveščeval­ne službe KGB in diplomat Feliks Karasev lastnika dallaškega nočnega kluba Jacka Rubyja, ki je dva dni po uboju predsednik­a Kennedyja ustrelil Oswalda, označil za orodje »reakcionar­nih sil« ter omenil, da naj bi mu pomagali »nekateri ameriški uradniki«. Ameriški uradniki so ga poskusili prepričati, da to ni res, a naj bi Karasev vztrajal pri svojem.

Takšni podatki najbrž ne bodo prepričali Američanov, ki še vedno ne verjamejo v uradne razlage umora. »Ubili so Kennedyja, da bi ga ustavili,« je na družbenih omrežjih zapisala republikan­ska predstavni­ca iz Georgie Marjorie Taylor Greene skupaj z navedbo citata ubitega predsednik­a, da bo Cio raztreščil na tisoč koščkov ter jih raztresel v vetru. »Niso ubili Trumpa, ker je gibanje premočno, zato ga ubijajo z lažmi – ali vsaj mislijo, da ga lahko, mi vemo, da ne morejo,« je radikalna republikan­ska političark­a JFK-jevo usodo povezala z zadnjim republikan­skim predsednik­om Donaldom Trumpom. Komentator televizijs­ke družbe Fox News Tucker Carlston pa je navedel pozitiven odgovor »osebe, ki je globoko seznanjena s preostalim­i dokumenti«, na vprašanje, ali je bila v uboj ameriškega predsednik­a vpletena Cia.

V Beli hiši so ocenili, da je zdaj javnosti dostopnih 95 odstotkov dokumentov, za tiste, ki še niso, pa je predsednik Biden državnim arhivom in drugim agencijam naročil, naj do prvega maja presodijo njihov status.

 ?? Foto posnetek zaslona ?? Prizor iz 26-sekundnega ilma amaterskeg­a snemalca Abrahama Zapruderja, ki je nepričakov­ano ujel streljanje med snemanjem predsedniš­ke limuzine in povorke skozi Dallas.
Foto posnetek zaslona Prizor iz 26-sekundnega ilma amaterskeg­a snemalca Abrahama Zapruderja, ki je nepričakov­ano ujel streljanje med snemanjem predsedniš­ke limuzine in povorke skozi Dallas.
 ?? Fotografij­i Reuters ?? Tragični 22. november 1963 v Dallasu tudi skoraj šestdeset let pozneje vzbuja nešteto teorij zarote.
Fotografij­i Reuters Tragični 22. november 1963 v Dallasu tudi skoraj šestdeset let pozneje vzbuja nešteto teorij zarote.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia