Delo (Slovenia)

Izklapljan­je in vklapljanj­e medijske svobode

- Foto Brendan Mcdermid/Reuters

witter je v četrtek zaprl račune več novinarjev, tudi ameriških časnikov Washington Post in New York Times ter televizije CNN, ki so nedavno poročali o lastniku tega družbenega omrežja Iz EU so včeraj opozorili, da bi zaradi skrb vzbujajoče­ga zaprtja računov novinarjev lahko uvedli sankcije proti Twitterju. Zaskrbljen­a je tudi Nemčija.

TElonu Musku.

Twitter je zaprl račune tudi več neodvisnim novinarjem, je poročala španska tiskovna agencija Efe, v sredo naj bi zaprli račun, ki je sledil letom Muskovega zasebnega letala. Musk, ki je po nakupu Twitterja konec oktobra zagotovil, da se tega računa ne bo dotaknil, saj je zavezan svobodi govora na družbenem omrežju, je v sredo spremenil pravila in prepovedal, da bi

Niti Musk niti Twitter v četrtek zvečer nista odgovorila na vprašanje novinarski­h hiš, zakaj so bili novinarji izgnani s platforme. tviti v realnem času razkrivali lokacijo oseb.

Zakaj so v četrtek zaprli novinarske račune, v Twitterju niso pojasnili.

CNN in New York Times sta zahtevala pojasnila, podpredsed­nica evropske komisije Věra Jourová je samovoljno zaprtje označila za skrb vzbujajoče ter napovedala možnost sankcij EU proti Twitterju. V tvitu je opozorila, da nov evropski zakon o digitalnih storitvah, ki naj bi za tehnološke velikane začel veljati prihodnje poletje, »zahteva spoštovanj­e svobode medijev in temeljnih pravic«. To se še krepi v evropskem aktu o svobodi medijev, je dodala in poudarila, da se mora Musk tega zavedati.

Tudi Nemčija je izrazila zaskrbljen­ost zaradi svobode medijev. »Svobode medijev se ne sme poljubno vklapljati in izklapljat­i,« je zapisalo nemško zunanje ministrstv­o na twitterju. Nad tvitom je objavilo posnetek zaslona osmih zaprtih računov novinarjev, ki tudi nam ne morejo več slediti, nas komentirat­i ali kritizirat­i. »S takšnim twitterjem imamo težave,« so dodali. Elon Musk ni več najbogatej­ši človek na svetu. Po velikem padcu vrednosti delnic podjetja Tesla ga je na lestvici Forbesa in Bloomberga zamenjal Francoz Bernard Arnault, izvršni direktor koncerna za luksuzne izdelke LVMH. Skupina je nastala leta 1987 z združitvij­o modne hiše Louis Vuitton in družbe Moët Hennessy, proizvajal­ke šampanjca in konjaka. Pod Arnaultovi­m vodstvom se je razvila v eno od največjih svetovnih skupin, ki se ukvarjajo s prodajo luksuznih izdelkov.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia