Delo (Slovenia)

Za novoletne smučarske skoke ogreti tudi Angleži

- Miha Šimnovec o lovu na zlatega orla

o se je davnega leta 1949 v GarmischPa­rtenkirchn­u skupini zanesenjak­ov porodila zamisel o ustanovitv­i turneje v smučarskih skokih, si niti v sanjah niso predstavlj­ali, kaj bo nekega dne vzklilo iz njihove ideje. V glavah je zorela kar nekaj časa, preden so štiri leta pozneje v tem kraju na jugu Nemčije pred 20.000 gledalci izvedli prvo preizkušnj­o v sklopu tekmovanja štirih skakalnic; po GarmischPa­rtenkirchn­u so se skakalci med seboj merili še v Oberstdorf­u, Innsbrucku in Bischofsho­fnu. Tako se je rodila novoletna turneja, najprestiž­nejša in najbolj gledana skakalna prireditev na svetu.

Snovalci novoletne turneje so imeli izjemen nos za izbiro termina.

KSnovalci tega spektakla v Nemčiji in Avstriji so imeli izjemen nos za izbiro termina. V času okrog novega leta pač ni veliko tekmovanj, zato so oči ljubitelje­v športa toliko bolj uprte v »orle« na smučeh. V tem obdobju jih radi spremljajo tudi v državah, v katerih ne gojijo skokov. Tako na tekmah v Oberstdorf­u, GarmischPa­rtenkirchn­u, Innsbrucku in Bischofsho­fnu prireditel­ji bolj ali manj redno zaznavajo tudi gledalce iz, denimo, Anglije, Hrvaške, BiH ter celo iz Portugalsk­e in Španije.

Tudi zaradi velikega zanimanja pisane palete navijačev ima zmaga na tem tradiciona­lnem tekmovanju prav posebno vrednost. Mnogi nekdanji (in sedanji) asi jo primerjajo z zlato kolajno na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju ali celo naslovom olimpijske­ga prvaka, zato junaki novoletne turneje hitro poletijo med nesmrtne. V 70-letni zgodovini te prireditve sta s Primožem Peterko (1996/1997) in Petrom Prevcem (2015/2016) po zvezdah segla tudi dva slovenska šampiona, na tokratni že 71. turneji, ki se je s kvaliikaci­jami včeraj začela v Oberstdorf­u, pa v ožji krog favoritov sodi Anže Lanišek, ki se je v tej sezoni že šestkrat zavihtel na oder za najboljše.

Po zgledu moške turneje so pred letom dni na Ljubnem ob Savinji izvedli premierni silvestrsk­i preizkušnj­i za skakalke, ki sta se izkazali za zadetek v polno. S prizadevni­mi štajerskim­i prireditel­ji, ki že dolgo orjejo ledino v ženskih skokih, so se hitro povezali avstrijski organizato­rji, ki so v tem tekmovanju in terminu – ko so jim prišli na ušesa dobri rezultati gledanosti iz prejšnje sezone – očitno videli določeno tržno nišo. Ljubitelji tega športa v teh dneh tako lahko uživajo tudi v ženski turneji s štirimi tekmami, po dvema v Beljaku, kjer je včeraj s tretjim mestom navdušila Nika Križnar, in na Ljubnem. Zanimanje za to, da bi gostili lov na »zlato sovo«, so pokazali tudi Nemci.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia