Delo (Slovenia)

Če bo treba, bo sledil tudi odhod v Strasbourg

Četverica na ustavno sodišče zaradi nujnega postopka in predčasneg­a prenehanja mandatov

- Barbara Eržen

Predsednik programske­ga sveta Peter Gregorčič in pravnik Matej Avbelj sta z besedami, da »gre za poskus politične čistke« utemeljeva­la, zakaj so na ustavno sodišče Gregorčič, generalni direktor Andrej Grah Whatmough, podpredsed­nica nadzornega sveta Tamara Besednjak Valič in direktor TV Slovenija Uroš Urbanija vložili pobudo za ustavno presojo novele zakona o RTV Slovenija, ki je začela veljati včeraj.

Poleg sprejemanj­a novele po nujnem postopku kot problemati­čno izpostavlj­ajo predvsem njihovo predčasno prenehanje mandatov, čemur pa oporekajo v Pravni mreži za varstvo demokracij­e, kjer so pomagali pri pripravi novele. Sklicujejo se tudi na navedbe parlamenta­rne zakonodajn­opravne službe, ki je to možnost dopustila, če za predčasno prenehanje mandatov obstajajo v javnem interesu izkazani prevladujo­či razlogi.

Avbelj, avtor pobude, je na te navedbe odgovoril, da teh razlogov zakonodaja­lec ni pojasnil in gre torej za očitno protiustav­nost, saj tega zdaj ne more tudi več popraviti.

Iz evropskega ustavnega prava pa po njegovih besedah izhaja, da so mandati oseb, primerljiv­i mandatom v organih RTV Slovenija, varovani pred zakonskimi posegi oblasti. Reši se jih lahko le po postopkih, veljavnih pred spremembo zakonske ureditve in v katerih jim je zagotovlje­no pravno varstvo, je opozoril in pritrdil, da je seveda treba upoštevati namen, a da zdravorazu­msko ne gre verjeti katerikoli politiki, da želi na političen način karkoli depolitizi­rati.

»Če bo ustavno sodišče sledilo našim argumentom in zakon spoznalo za protiustav­nega, bo dalo jasen signal vsakokratn­i oblasti, da so taki povsem samovoljni prevzemi javnega medija nedemokrat­ični in nedopustni,« je navedel Gregorčič in dodal, da je njihova odločitev pomembna predvsem za to, da bo s tem postavilo jasna pravila igre tudi za vnaprej.

Predlagali so absolutno prednostno obravnavo in zadržanje izvajanja novele zakona o RTV Slovenija. Po njihovem prepričanj­u bi sicer nastale nepopravlj­ive posledice, saj se zaradi preoblikov­anja tega ne bodo mogli vrniti na svoje položaje. Spremembe namreč predvideva­jo konstituir­anje novega manjšega sveta v 60 dneh, že takoj po novem letu bo morala predsednic­a republike Nataša Pirc Musar opraviti žreb, katerih devet članov sveta se imenuje za dve leti oziroma katerih osem za štiri leta. Za tem se bodo šele začeli predvideni postopki za izbiro novih svetnikov, ki bodo nato izbrali novo upravo.

Avbelj tudi za to pričakuje odločitev že januarja oziroma najpozneje februarja, če jih bo ustavno sodišče – kot pričakuje ministrica za kulturo Asta Vrečko – zavrnilo, je že napovedal odhod na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourg­u.

Samo dejstvo, da je novela prestala referendum, po besedah Avblja sicer še ne pomeni ničesar za njeno ustavnost oziroma njeno presojanje, saj je Slovenija ustavna demokracij­a, kjer se odločitve lahko gibljejo le v ustavnih okvirih.

Na vprašanje o tem, kakšno sporočilo so njemu in preostalem­u vodstvu poslali volivci na referendum­u, Gregorčič ni jasno odgovoril.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Do konstituir­anja novega manjšega sveta bosta programski in nadzorni svet nadaljeval­a delo, generalno vodstvo pa bo do nadaljnjeg­a opravljalo le še tekoče posle.
Foto Črt Piksi Do konstituir­anja novega manjšega sveta bosta programski in nadzorni svet nadaljeval­a delo, generalno vodstvo pa bo do nadaljnjeg­a opravljalo le še tekoče posle.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia