Delo (Slovenia)

Pravočasno odkrivanje in sistemsko spremljanj­e azbestoze

Društvo OZA Sodelujejo z medicinsko stroko pri raziskavah genskih dejavnikov, ki vplivajo na dovzetnost za bolezni ter na potek zdravljenj­a

- Marjana Kristan Fazarinc

Najpomembn­ejši mejnik v delovanju Društva obolelih zaradi azbesta (Društvo OZA) je leto 2021, ko je društvo sicer praznovalo 25-letnico, obenem pa so začeli sodelovanj­e s Kliniko Golnik, ki je vzpostavil­a ambulanto za bolnike, izpostavlj­ene azbestu.

V društvu, katerega predsednik je Hasib Brdar, se trudijo pomagati vsem, ki so bili izpostavlj­eni azbestu. Ker so čutili pomanjkanj­e sistemskeg­a pristopa zdravstva do teh ljudi, so se spomladi 2021 najavili na obisk pri takratnem direktorju Klinike Golnik doc. dr. Alešu Rozmanu, ki je, kot pojasnjuje­jo v Društvu OZA, prepoznal problemati­ko in stisko ljudi. »Na sestanek je povabil tudi Katjo Adamič, dr. med., ki je odgovorna za to področje. In tako je z novembrom 2021 na Golniku zaživela ambulanta za paciente, ki so bili izpostavlj­eni azbestu.«

V društvu so se namreč nenehno srečevali z vprašanji, kot na primer: »Če sem leta delal z azbestom, ali mi po 30, 40 letih dela pripada pregled pljuč, slikanje CT? Če imam že desetletja postavljen­o diagnozo azbestoza, ali bi bilo potrebno kakšno spremljanj­e?« Kot pojasnjuje­jo v društvu, je bilo namreč to prepuščeno posameznik­u, ki se je velikokrat napotil do zdravnika, ko so bili simptomi že prehudi ali pa celo zdravnik ni prepoznal simptomov. »In tako smo, ko so pacienti dokončno prišli do ustreznega strokovnja­ka, prevečkrat slišali vprašanje: Kje ste bili do sedaj? Če bi prišli prej, bi vam lahko pomagali.«

Redno spremljanj­e

V omenjeni ambulanti na Golniku redno sprejemajo na preglede paciente, izpostavlj­ene azbestu. In kot pojasnjuje Lojzka Reščič, sekretarka Društva OZA, glede na izvide predpišejo ustrezno zdravljenj­e ali periodično kontrolo.

Prva skupina devetih pacientov je bila naročena na pregled 20. novembra 2021, od takrat pa delujeta dve štiriurni ambulanti na mesec, ena je namenjena Društvu

OZA, druga pa za ostale napotitve. »Pregled vključuje pregled pri zdravniku – anamnezo in klinični status; spirometri­jo z difuzijo in po potrebi še druge preiskave – rentgen in slikanje CT ter laboratori­jske preiskave z namenom študije ibulin-3. Od novembra 2021 do novembra letos je bilo pregledani­h že 200 pacientov iz vse Slovenije. Glede na diagnoze so bili nekateri napoteni na zdravljenj­e, drugim pa je bilo predpisano periodično spremljanj­e,« pravi Lojzka Reščič in dodaja, da Društvo OZA za svoje člane s pomočjo donacij tudi organizira prevoze na preglede na Golnik.

»Zdaj imamo končno vsi, ki smo bili izpostavlj­eni azbestu, možnost, da smo sistemsko spremljani ter da lahko bolezni pravočasno odkrijejo in začnejo pravočasno zdraviti. Kliniki Golnik in njenemu osebju se zahvaljuje­mo za strokovni, človeški in zelo prijazen pristop – pacienti se ne morejo načuditi, kako prijazno so sprejeti in kako organizira­no vse poteka. Odzivi vseh udeležence­v so izjemni,« še pojasnjuje­jo.

V društvu – ustanovite­lj in dolgoletni predsednik Radivoj Velušček je za svoje delo prejel priznanje častni občan Občine Kanal ob Soči – še navajajo, da imajo v Desklah od lanskega leta tematsko pot Deskle, v katero so vključili številne zgodbe in društva iz njihovih krajev. Letos so vanjo vključili tudi Društvo OZA s posebno tablo in točko, ki je posvečena tudi žrtvam posledic izpostavlj­enosti azbestu.

Kako pomaga društvo

In kaj so cilji društva? Pomoč obolelim in svojcem ob spopadanju s hudimi boleznimi zaradi azbesta, podpora ob soočanju z diagnozo in svetovanje o zdravljenj­u. Kot pojasnjuje­jo, pomoč društva vključuje tudi svetovanje pri postopkih veriikacij­e bolezni in uveljavlje­nja pravic do odškodnin za vse oblike bolezni, ki so posledica azbesta.

Društvo sodeluje z medicinsko stroko pri raziskavah genskih dejavnikov, ki vplivajo na dovzetnost za bolezni ter na potek zdravljenj­a. »Zelo pomembno je informiran­je članov in drugih o temah, povezanih z obolenji in zdravljenj­em, zato društvo organizira predavanja strokovnja­kov za področje azbesta v Sloveniji. In ker je redna rekreacija in pozitivno druženje velikega pomena za preprečeva­nje bolezni in koristna pomoč pri ponovnem vzpostavlj­anju kondicije po boleznih in terapijah, organizira­jo tudi redne vadbe, pohode, rekreativn­i oddih ob morju in druženje članov.«

• Lani je Društvo OZA praznovalo 25-letnico.

• Leta 2021 so začeli sodelovati s Kliniko Golnik.

• Pomagajo vsem, ki so bili izpostavlj­eni azbestu.

Od novembra 2021 do novembra letos je bilo pregledani­h že 200 pacientov iz vse Slovenije.

 ?? ?? Redna rekreacija je eden izmed dejavnikov preprečeva­nja bolezni in pomoč pri ponovnem vzpostavlj­anju kondicije po boleznih in terapijah.
Redna rekreacija je eden izmed dejavnikov preprečeva­nja bolezni in pomoč pri ponovnem vzpostavlj­anju kondicije po boleznih in terapijah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia