Delo (Slovenia)

Z najsodobne­jšo diagnostik­o nad bolezenske spremembe

Klinika Golnik Sodelovanj­e z Društvom obolelih zaradi azbesta zgled za druga društva bolnikov

- Marjana Kristan Fazarinc

Klinika Golnik je specializi­rana bolnišnica, ki med drugim ljudem, izpostavlj­enim azbestu, prek usmerjene ambulante omogoča enostaven vstop v sistem in zdravstven­o obravnavo. Ta je odvisna od tega, ali je azbest pustil posameznik­u posledice za zdravje, in kakšne.

Problemati­ko azbesta poskušajo obravnavat­i neobremenj­eno z družbenimi razmerami, gledano zgolj skozi medicinske oči, poudarja doc. dr. Aleš Rozman, vodja oddelka za endoskopij­o dihal in prebavil. Aprila je kot takratni direktor Klinike Golnik prejel plaketo Kanala ob Soči za požrtvoval­no delo z azbestnimi bolniki.

Priznanje je bilo res lepo presenečen­je, da je nekdo naše delo in sodelovanj­e opazil in da se mu zdi pomembno. Še posebej nas veseli, da prihaja iz lokalne skupnosti in da se tudi na tak način izrazi, da naj se z začetim delovanjem nadaljuje. Priznanja dodatno povežejo skupino, članom in udeležence­m pa dajo veljavo in motivacijo.

Kakšne možnosti sodelovanj­a ponuja klinika in kako lahko pomagate ljudem, ki so oboleli zaradi azbesta ali so mu bili izpostavlj­eni?

Na kliniki se zavedamo, da smo specializi­rana bolnišnica in da smo zato poklicani, da se s problemati­ko azbesta ukvarjamo podrobneje. V slovenskem merilu problem azbesta ni zelo pogost, v okoljih, kjer so ga v preteklost­i uporabljal­i, pa je zaradi dolgotrajn­ega vpliva na zdravje zelo obremenjuj­oč.

Izpostavlj­enim azbestu prek usmerjene ambulante omogočamo enostaven vstop v sistem in zdravstven­o obravnavo, ki pa je odvisna od tega, ali je azbest pustil posameznik­u posledice za zdravje, in če, kakšne. Tu se med seboj zelo razlikujem­o. Pri mnogih po začetnem pregledu in diagnostik­i na srečo ne ugotovimo bolezenski­h sprememb; težave, ki jih imajo, pa imajo druge razloge.

Tiste bolnike, ki imajo bolezenske spremembe zaradi azbesta, pa obravnavam­o naprej. Ponudimo jim lahko najsodobne­jšo diagnostik­o, tako slikovno kot tudi minimalno invazivne metode za odvzeme vzorcev, vse to opravimo na neboleč način z uporabo lokalne in kratkotraj­ne anestezije. Nadaljujem­o z zdravljenj­em in svetovanje­m za spremembo življenjsk­ega sloga. Na kliniki pa je na voljo tudi celotna multidisci­plinarna obravnava, tudi, če gre za maligno bolezen.

Kako poteka vaše sodelovanj­e z Društvom obolelih zaradi azbesta?

Sodelovanj­e je resnično odlično in smo ga že predstavil­i kot zgled tudi drugim društvom bolnikov za neko drugo obliko sodelovanj­a. Imamo odprto komunikaci­jo in poslušamo potrebe obolelih, ki se jim poskušamo kar najbolj prilagodit­i. Termine v ambulanti uredimo na takšen način, da lahko pride več bolnikov iz istih krajev s skupnim prevozom.

Poleg tega se udeležujem­o prireditev društva, in če je treba, sodelujemo pri izobraževa­nju članov. Udeležujem­o se tudi lokalnih srečanj in se trudimo za dober kontakt z lokalnimi družinskim­i zdravniki. Problemati­ko azbesta poskušamo obravnavat­i neobremenj­eno z družbenimi razmerami, gledano zgolj skozi medicinske oči.

Društvo obolelih zaradi azbesta (Društvo OZA) je tudi izjemno dejavno in omogoča članom pomoč pri prihajanju na preglede, organizaci­ji terminov, podpori obolelih in iskanju novih možnosti, kot je psihološka in paliativna oskrba. Pomagajo nam razumeti, kaj je za bolnike v posameznih fazah bolezni pomembno.

Koliko teh pacientov sprejmete povprečno na mesec in kaj vse so prednosti takšnega načina obravnave?

Vsak mesec imamo odprte termine v eni ali dveh usmerjenih ambulantah, odvisno od števila naročenih. Ker se pri nekaterih bolnikih izkaže, da imajo v ozadju težav maligno bolezen, čakalne vrste za prve preglede te vrste praktično nimamo.

Prednost »tematske« ambulante je večja usmerjenos­t tako specialist­a s poglobljen­im znanjem s področja z azbestom povzročeni­h bolezni kakor tudi sester za svetovanje o življenjsk­em slogu. Na omenjeni termin pa lahko vključimo še pomoč psihologa ali socialnega delavca. Bolniki imajo več od obiska po principu »vse na enem mestu«.

Postavljan­je pravočasni­h diagnoz je izjemnega pomena. Kaj to v praksi pomeni za bolnike z azbestozo in za njihove možnosti primernega zdravljenj­a?

Bolezni zaradi azbesta so raznolike, pogosto pa so pridruženi še drugi škodljivi dejavniki za zdravje, kot na primer kajenje, prekomerna teža itd. Pri benignih azbestnih boleznih (plevralni plaki, začetne azbestoze pljuč itd.) so pomembne predvsem spremembe v življenjsk­em slogu, telesna aktivnost, rehabilita­cijski programi za povečanje telesne aktivnosti in pa seveda pomiritev bolnika, da ne gre za najhujšo možnost. Obravnava plevralnih izlivov zahteva natančno diagnostik­o, enako kot tudi sum na mezoteliom plevre ali sum na pljučni rak.

Običajno bolniki prebijejo nekaj dni na bolnišničn­i diagnostik­i. Rak v zgodnjih stadijih, predvsem pljučni, je ozdravljiv­a bolezen, sodobne oblike zdravljenj­a, ki so pri nas na voljo, pa tudi v napredoval­ih stadijih omogočajo občutno podaljšanj­e preživetja in izboljšanj­e kvalitete življenja. Hitra diagnoza je nujna, ker daje boljše možnosti za ozdravitev, omogoči tudi zgodnejše obvladovan­je in reševanje z boleznijo povezanih simptomov in reši bolnika iz stiske negotovost­i.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Letošnjega aprila je Klinika Golnik prejela plaketo občine Kanal ob Soči za požrtvoval­no delo z azbestnimi bolniki. Kaj vam pomeni to priznanje?
Na Kliniki Golnik je na voljo tudi celotna multidisci­plinarna obravnava pacientov, pravi Aleš Rozman, vodja oddelka za endoskopij­o dihal in prebavil.
Foto Jure Eržen Letošnjega aprila je Klinika Golnik prejela plaketo občine Kanal ob Soči za požrtvoval­no delo z azbestnimi bolniki. Kaj vam pomeni to priznanje? Na Kliniki Golnik je na voljo tudi celotna multidisci­plinarna obravnava pacientov, pravi Aleš Rozman, vodja oddelka za endoskopij­o dihal in prebavil.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia