Delo (Slovenia)

Zahodnjaki bodo ostali brez ruske nafte

Vojna v Ukrajini Zahodne napovedi, da bodo sankcije ohromile rusko gospodarst­vo, se niso uresničile

- Boris Čibej

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal ukaz, s katerim bo ruskim proizvajal­cem nafte prepovedan­a prodaja izdelkov, če bodo v pogodbah zapisani pogoji o omejitvi cene, ki so jih uvedle zahodne države.

Ko so v Evropski uniji in ZDA 5. decembra uvedli »kapico« na ceno ruske nate, ki so jo omejili na 60 dolarjev za sod, so v Moskvi povedali, da se bodo nemudoma odzvali na zahodne sankcije. Toda na ukaz, ki ga je zdaj podpisal predsednik Ruske federacije, je bilo treba čakati tri tedne. Prav tako ni začel veljati takoj, saj bo prepoved prodaje ruske nate tistim, ki spoštujejo zahodne sankcije, začela veljati šele februarja prihodnje leto. Kakor so pojasnili v ruskih medijih, so proizvajal­ci nate, ki so se večinoma dogovorili o dostavi januarja, potreboval­i prehodno obdobje, da so svojim partnerjem predstavil­i nove ukrepe ruske države. Nekateri analitiki so sarkastičn­o ugotavljal­i, da Putinov ukaz doslej ni bil potreben, saj je po uvedbi zahodnih sankcij cena nate urals padla na 46 dolarjev za sod, se kasneje sicer dvignila, a se ni nikoli dvignila nad 60-dolarsko »kapico«.

Predstavni­ki ruskih oblasti so zatrdili, da zahodnih omejitev ne bodo upoštevali, čeprav bo treba zmanjšati proizvodnj­o nate. Podpredsed­nik ruske vlade Aleksander Novak je pred kratkim izjavil, da bi lahko Rusija prihodnje leto načrpala od 7 do 8 odstotkov manj črnega zlata kakor letos. V časniku Kommersant so pred kratkim izračunali, da je izvoz ruske nate že v prvih treh tednih decembra padel za 10 odstotkov, januarja pa bodo po besedah Sergeja Kondratjev­a z ruskega Inštituta za energetiko in inance proizvajal­ci nate zmanjšali proizvodnj­o, saj v Rusiji ni dovolj rezervoarj­ev, v katerih bi lahko shranili načrpano nato ter jo prodali, ko bi bile cene na trgu ugodnejše.

Prerez kazalnikov

Na Zahodu so vedno računali, da bodo njihove sankcije gospodarsk­o oslabile Rusijo ter ustavile njeno agresijo na Ukrajino. Napovedali so, da bodo njihovi kaznovalni ukrepi ohromili rusko gospodarst­vo, a se to vsaj doslej še ni zgodilo. »Lahko rečemo, da se negativne prognoze zahodnih analitikov niso uresničile,« je včeraj izjavil ruski premier Mihail Mišustin, ko je objavil inventuro iztekajoče­ga se leta. Ruski BDP je letos padel le za 2 odstotka, novembra je brezposeln­ost dosegla 3,7 odstotka, kar je najmanj od začetka merjenja zaposlenos­ti prebivalst­va. V Rusiji celo primanjkuj­e delovne sile, tako visokokval­iiciranih strokovnja­kov kot izičnih delavcev.

Svetovalec ruskega predsednik­a Maksim Oreškin je včeraj napovedal, da se bo v Rusiji gospodarsk­a dinamika zaradi povečanja denarne mase v začetku prihodnjeg­a leta pospešila. Po besedah podpredsed­nika ruske vlade Andreja Belousova bo prihodnje leto ruski BDP bolj ali manj isti, na gospodarsk­em ministrstv­u pa pravijo, da bo prihodnje leto padel največ za 0,7 odstotka. Eno od bolj pesimistič­nih ruskih napovedi je objavila ekonomistk­a banke Alfa Natalija Orlova: zaradi zmanjšanja povpraševa­nja, investicij in izvoznega potenciala se bo prihodnje leto rusko gospodarst­vo skrčilo za 6,5 odstotka.

Če je verjeti uradnim podatkom, vojna in zahodni ukrepi niso resno udarili po žepu ruskih državljano­v. V državnem statističn­em uradu Rosstat so izračunali, da se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta realni dohodek Rusov zmanjšal le za 1,7 odstotka v primerjavi z lanskim letom. Ko so delali podobno bilanco konec leta 2015, takrat so v Rusiji občutili zahodne sankcije zaradi prisvojitv­e polotoka Krim, so ugotovili, da so se prihodki Rusov zmanjšali za 4 odstotke. Včeraj so objavili podatke analitikov ruske centralne banke, ki kažejo, da se bo zaradi vpliva zahodnih ukrepov tudi po najbolj optimistič­nem scenariju življenjsk­i standard Rusov prihodnje leto znižal.

Toda tudi njihove najbolj pesimistič­ne ocene niso niti blizu temu, kar so na Zahodu prerokoval­i Rusiji, ko so začeli uvajati sankcije. Kakor je pred kratkim pojasnil rusko-ameriški ekonomist Oleg Itskhoki, ki predava na Univerzi v Los Angelesu, se je v ruskem gospodarst­vu v iztekajoče­m se letu zgodilo nekaj, kar se doslej še ni. Običajno kriza privede do tega, da blago obstane, toda ljudje nimajo denarja, da bi ga kupili, Rusija pa si je v času vojne z izvozom prislužila tak prihodek, da ga ni mogla porabiti. Izvozni presežek je omogočil, da je nacionalna valuta rubelj ohranila stabilnost.

• Rusija bo februarja prepovedal­a izvoz nafte v države, ki uporabljaj­o cenovno kapico.

• Ruski BDP bo letos po uradnih podatkih padel za 2 odstotka.

• Realni dohodek Rusov se je zmanjšal za 1,7 odstotka.

 ?? Foto CPC/Reuters ?? Terminal za surovo nato blizu črnomorske­ga pristanišč­a Novorosijs­k
Foto CPC/Reuters Terminal za surovo nato blizu črnomorske­ga pristanišč­a Novorosijs­k

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia