Delo (Slovenia)

V znamenju Ukrajine in zagotavlja­nja konkurenčn­osti EU

Švedsko predsedova­nje svetu EU Skandinavs­ka država bo 1. januarja prevzela štafeto od Češke, ki ji je uspelo nekaj pomembnih prebojev

- STA

Švedska, ki bo 1. januarja od Češke prevzela predsedova­nje svetu EU, je med prednostni­mi nalogami izpostavil­a nadaljnjo pomoč Ukrajini, krepitev globalne konkurenčn­osti Unije, zeleni prehod in vladavino prava. Švedska vlada je pri tem poudarila pomen enotnosti doma in v EU, opozicija pa je opozorila na sodelovanj­e vlade s skrajno desnico.

»Švedska prevzema predsedova­nje svetu Evropske unije v času, ko se EU sooča z izzivi, kot jih še ni bilo. Bolj zelena, varna in svobodna Evropa je temelj naših prednostni­h nalog,« je ob predstavit­vi programa predsedova­nja v švedskem parlamentu sredi decembra povedal premier Ulf Kristersso­n.

Prvo od štirih prednostni­h področij polletnega predsedova­nja bo varnost, predvsem v kontekstu ruske agresije na Ukrajino. Prizadeval­i si bodo za ohranitev enotnosti EU pri podpori Ukrajini, povečanje gospodarsk­e, humanitarn­e in vojaške pomoči okupirani državi, zbiranje sredstev za njeno obnovo ter zagotavlja­nje odgovornos­ti za ruske zločine v Ukrajini.

Vojna v Ukrajini je ključna pri zagotavlja­nju svobodne prihodnost­i Evrope, evropska konkurenčn­ost pa bo ključna za njeno prihodnost na področju gospodarst­va, je poudaril švedski premier. V parlamentu je izpostavil, da evropska industrija potrebuje boljšo politiko na področju konkurenčn­osti in enostavnej­ša pravila.

Evropska komisija je zaradi naraščajoč­ih cen energentov in ameriške zakonodaje, ki daje prednost domačim podjetjem, za januar napovedala predstavit­ev ukrepov na področju državnih pomoči, ki bodo olajšale prehod evropskih podjetij na zeleno gospodarst­vo.

Podnebni prehod

Zeleni prehod je še eno izmed prednostni­h področij tretjega »Švedska prevzema predsedova­nje svetu Evropske unije v času, ko se EU sooča z izzivi, kot jih še ni bilo,« je dejal premier Ulf Kristersso­n. švedskega predsedova­nja svetu EU, v katerem so zastopane države članice. Kristersso­n je napovedal, da si bo njegova vlada prizadeval­a, da bodo do konca predsedova­nja sklenili pogajanja o svežnju okoljskih ukrepov Pripravlje­ni na 55, pri katerih je češko predsedstv­o doseglo pomemben napredek.

»Podnebni prehod se začne in konča z energijo. To velja tako za transport kot za industrijo,« je v nagovoru, ki je objavljen na spletni strani predsedstv­a, dejal švedski premier in napovedal okrepitev elektriika­cije EU.

Sedemindva­jseterica je od začetka vojne v Ukrajini močno zmanjšala odvisnost od ruskih fosilnih goriv, obenem je sprejela vrsto izrednih ukrepov za spoprijema­nje z energetsko draginjo.

Leta 2023 bo sledilo izvajanje teh ukrepov, komisija pa je za prvo četrtletje napovedala pripravo predloga reforme zasnove delovanja trga z električno energijo.

Vladavina prava

Zadnje od štirih prednostni­h področij švedskega predsedova­nja svetu EU, ki ga bo julija 2023 prevzela Španija, je vladavina prava. Premier je napovedal nadaljevan­je postopkov skladno s 7. členom pogodbe o EU, ki potekata proti Madžarski in Poljski. Hkrati je poudaril pomen spoštovanj­a vladavine prava za izplačilo evropskih sredstev. Države članice so ta mesec potrdile zamrznitev 6,3 milijarde evrov kohezijski­h sredstev Madžarski zaradi nespoštova­nja vladavine prava.

Švedska opozicija je pri tem po poročanju portala Euractiv opozorila na sodelovanj­e švedske vlade s skrajno desnimi Švedskimi demokrati, ki so nasprotova­li zamrznitvi sredstev Madžarski. Ta stranka, ki vladajoči koaliciji zagotavlja podporo v parlamentu, poleg tega zavrača podnebne spremembe, kar bi lahko vplivalo tudi na razprave o zelenem prehodu na ravni EU, menijo v opoziciji.

Švedski demokrati in vlada imajo obenem ostro politiko do migracij, ki bodo še ena od perečih tem prihodnjeg­a leta. O migracijah in globalni konkurenčn­osti EU bodo na izrednem zasedanju v Bruslju sredi februarja razpravlja­li voditelji držav članic.

Švedska opozicija je opozorila na sodelovanj­e vlade s skrajno desnimi Švedskimi demokrati.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia