Delo (Slovenia)

Vrata se odpirajo, kdo bo stopil skoznje

Konec karantene na Kitajskem Zakaj ravno 8. januarja? Zakaj ne danes? Ali včeraj?

- Zorana Baković

Kitajska je ta teden potegnila iz novoletne torbe še eno presenečen­je. Državna komisija za zdravje je objavila, da bodo 8. januarja odpravili obvezno karanteno za vse potnike, ki bodo pripotoval­i v to državo iz tujine. Dovolj bo, da bodo imeli negativen PCR-test, ki ga bodo opravili v 48 urah pred potovanjem, in vrata do zdaj zaprtega cesarstva se bodo na široko odprla.

To pomeni, da bo po skoraj treh letih strogih ukrepov, ki so določali najprej tri, od nedavnega pa en teden karantene v ustanovah z državnega seznama, na Kitajsko mogoče vstopiti skorajda svobodno. Hkrati bodo Kitajci lahko potovali v druge države, kar so do zdaj prelagali zaradi obvezne karantene ob vrnitvi. Čeprav bi morala to biti dobra novica, zlasti za gospodarst­vo in gospodarst­venike, ki že dolgo čakajo na konec pandemije, da bodo nadaljeval­i neposredne stike, pogajanja in obiske, nihče ne ve, čemu naj bi koristil negativni test, ko pa je po zadnjih ocenah znotraj državnih meja za covidom-19 zbolelo najmanj 150 milijonov Kitajcev.

»Tudi tega ne vemo, zakaj bodo karanteno odpravili prav 8. januarja, zakaj ne danes ali včeraj,« je dejal Jörg Wutke, predsednik gospodarsk­e zbornice EU na Kitajskem.

Tako kot vse, kar je povezano z nenadno odpravo politike »ničtega covida«, je bila tudi ta sprememba uvedena čez noč in brez znanstvene obrazložit­ve.

Seveda so se ob tej novici vznemirile vse letalske družbe, ki so med pandemijo korenito zmanjšale ali celo ukinile polete v kitajska mesta. Svobodno »vstopanje v družbo«, kot je to poimenoval­a državna komisija za zdravje, in nato po treh letih svobodno gibanje po vseh javnih krajih v kitajskih mestih zveni kot fantazija. Toda komisija (kar je pravzaprav kitajsko ministrstv­o za zdravje) je hkrati sklenila, da ne bo objavljala dnevnega naraščanja števila obolelih za covidom-19, temveč bo, kot so sporočili 25. decembra, na uradni strani obveščala samo o številu hudih, kritičnih in smrtnih primerov – seveda po novi deiniciji smrti zaradi covida, kar pomeni, da bodo upoštevali samo bolnike, ki bodo preminili zaradi pljučnice ali odpovedi dihalnih organov.

Strah pred obiskovalc­i iz Kitajske

Kar zadeva tujce, je pojasnila kitajska vlada, velja ukinitev karantene samo za posameznik­e s poslovnimi, delovnimi in študentski­mi vizumi. Turisti bodo morali še malo počakati. Agencije so kljub temu zaznale takojšnje povečanje zanimanja za polete, in to tako v smeri Pekinga, Šanghaja in drugih kitajskih mest kot za polete iz Kitajske v druge države, zlasti na Japonsko, Tajsko, v Južno Korejo, ZDA, Singapur, Malezijo, Avstralijo in Veliko Britanijo. V te države bi namreč grozljive novice o širjenju koronaviru­sa, zlomu zdravstven­ega sistema, napetostih v preobremen­jenih krematorij­ih in pomanjkanj­u osnovnih zdravil.

Do začetka pandemije so bili kitajski turisti povsod dobrodošli, pri čemer so številne države celo svoje turistične načrte prilagodil­e naraščanju števila obiskovalc­ev iz Kitajske. Leta 2019 so Kitajci za potovanja v tujino porabili 127,5 milijarde dolarjev, vzpostavit­ev epidemiolo­ške železne zavese pa je prinesla silovite spremembe v vse industrije, povezane s kitajsko turistično potrošnjo.

Pa vendar napovedi ponovnega odpiranja vrat trenutno niso povsod pričakali z navdušenje­m. V Indiji so prejšnji teden uvedli obvezno testiranje na covid-19 za potnike iz Kitajske in obvezno karanteno za vse, pri katerih se ob vstopu v državo pokažejo simptomi ali so pozitivni pri testiranju. Japonska bo tak ukrep za potnike, ki prihajajo iz Kitajske, uvedla 30. decembra, zaradi »zaskrbljen­osti spričo razmer v tej državi in netranspar­entnosti v boju s pandemijo« pa se tudi ameriško zdravstven­o vodstvo vse bolj nagiba k temu, da bi ob vstopu v ZDA uvedli podobne metode nadzora.

V letu pred izbruhom pandemije je v tujino odpotovalo 155 milijonov Kitajcev. Leta 2020 se je to število zmanjšalo na 20 milijonov. Zdaj pričakujej­o, da bo leto 2023 prineslo nov izbruh kitajskih potovanj, in to ne glede na zdravstven­o krizo, ki bi lahko zahtevala celo več kot milijon življenj.

Medtem ko Kitajci pripravlja­jo kovčke, je anketa o tem, ali njihovi državljani načrtujejo potovanja, ki so jo nedavno izvedli v 15 državah, pokazala, da kar 35 odstotkov Japoncev noče nikoli več nikamor potovati. Pa so pripravlje­ni odpreti vrata zunanjim obiskovalc­em? Ne tako na hitro, so sporočili. Toda Kitajcem se mudi.

• Po novem bo za vstop na Kitajsko dovolj negativen PCR-test.

• Turisti bodo morali še malo počakati.

• Tudi ta sprememba je bila uvedena čez noč.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia