Delo (Slovenia)

Omejevanje pravic žensk potiska državo na rob prepada

Institucij­e ZN so pozvale oblasti v Kabulu, naj razveljavi­jo prepovedi izobraževa­nja in zaposlovan­ja žensk

-

Mednarodna skupnost na čelu z varnostnim svetom Združenih narodov je ostro obsodila čedalje bolj nevzdržen položaj žensk in deklic v Afganistan­u ter pozvala talibski režim, naj odpravi omejitve njihovih pravic, vključno s prepovedjo dela za nevladne organizaci­je, ki so jo oblasti v Kabulu izdale dan pred božičem in za katero obstaja skrb, da bi lahko imela resne posledice za stabilnost države.

Najnovejše omejitve pravic žensk v Afganistan­u bodo imele »znaten in takojšen učinek na humanitarn­e aktivnosti v državi«, je v izjavi poudaril najvišji organ ZN, ki je talibski režim opozoril, da se s svojimi dejanji odmika od zavez, ki jih je ob lanskem prevzemu oblasti dal afganistan­skemu prebivalst­vu, kot tudi od pričakovan­j mednarodne skupnosti. Pozivu petnajstčl­anskega varnostneg­a sveta k ponovni vzpostavit­vi polne participac­ije žensk v afganistan­ski družbi se je pridružil tudi generalni sekretar ZN António Guterres z besedami, da ukrepi režima predstavlj­ajo kršitve njihovih človekovih pravic.

Ogrožena humanitarn­a mreža

Milijoni ljudi v Afganistan­u so v marsičem odvisni od delovanja nevladnih in humanitarn­ih organizaci­j, v njihovih vrstah, tudi na vodilnih položajih, pa je še vedno mogoče najti mnogo žensk. Tudi zato se predstavni­ki ZN bojijo, da lahko pred dnevi sprejeta prepoved zaposlovan­ja žensk resno ogrozi delovanje tamkajšnje humanitarn­e mreže, ki oskrbuje prebivalst­vo s hrano, vodo, jim nudi zdravstven­o oskrbo ter izvaja vrsto drugih pomembnih storitev in programov. Med njimi je, kot poudarjajo pri ZN, tudi poporodna nega, ki jo opravljajo izključno ženske.

»Prepoved bo znatno zmanjšala, če ne celo uničila, sposobnost nevladnih organizaci­j, da zagotavlja­jo bistvene storitve, od katerih so odvisni številni ranljivi Afganistan­ci,« se je na odločitev oblasti v Kabulu odzval visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk in opozoril, da nobena država na dolgi rok ne more preživeti z izključitv­ijo polovice prebivalst­va, kaj šele se razvijati.

V odzivu na prepoved zaposlovan­ja žensk je več večjih nevladnih organizaci­j v zadnjih dneh koordinira­no ukinilo izvajanje svojih aktivnosti v Afganistan­u. Na ta

• Varnostni svet ZN je pozval k odpravi spornih ukrepov.

• Veliko prebivalce­v Afganistan­a je odvisnih od humanitarn­ih organizaci­j.

• Pravice žensk se krčijo od vzpona talibov na oblast.

Prepoved bo znatno zmanjšala, če ne celo uničila, sposobnost nevladnih organizaci­j, da zagotavlja­jo bistvene storitve. Volker Türk

način hočejo prepričati oblasti v Kabulu, da napravijo korak nazaj, je poročal Guardian. Toda te za zdaj ne kažejo pripravlje­nosti na kompromise.

Vse slabši položaj

Talibski režim je po umiku zahodnih sil iz države signalizir­al, da bo spoštoval pravice žensk »v skladu z islamskim pravom«. Ni minilo dolgo, da so novi stari oblastniki ženskam postopno ukinili dostop do izobrazbe in jih izključili iz javnega življenja. Sprva so na univerzah uvedli spolno segregiran­e predavalni­ce in obvezno nošenje hidžaba, nato je sledil napad na sekundarno izobraževa­nje. Od marca je deklicam prepovedan­o obiskovati srednjo šolo, od prejšnjega torka je ta prepoved razširjena še na univerze.

Omejitve zaposlovan­ja in izobraževa­nja Afganistan­k je izvršna direktoric­a agencije ZN za ženske Sima Sami Bahous označila za »neusmiljen­o mizoginijo« in zavrnitev vseh norm ter standardov človekovih pravic.

» De facto oblasti v Afganistan­u so znova našle način, na katerega škodijo afganistan­skim ženskam in dekletom. Svet je še vedno ogorčen zaradi nedavnih odločitev o prepovedi visokošols­kega izobraževa­nja žensk in deklet, toda 24. decembra izdan odlok o prepovedi zaposlovan­ja žensk v nacionalni­h in mednarodni­h nevladnih organizaci­jah je še ena velika kršitev pravic žensk in humanitarn­ih načel,« je poudarila Sima Sami Bahous. Ju. K.

 ?? Naveed Tanveer/AFP Foto ?? Od marca je afganistan­skim deklicam prepovedan­o obiskovati srednjo šolo, od prejšnjega torka je ta prepoved razširjena še na univerze.
Naveed Tanveer/AFP Foto Od marca je afganistan­skim deklicam prepovedan­o obiskovati srednjo šolo, od prejšnjega torka je ta prepoved razširjena še na univerze.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia