Delo (Slovenia)

Jutri novi podatki o inflaciji

Zaradi nižjih cen pogonskih goriv je decembra pričakovat­i nižjo inflacijo

- Miha Jenko

Jutri bomo izvedeli, kakšna je bila mesečna rast življenjsk­ih stroškov decembra, državni statističn­i urad pa bo pri tem tudi sporočil, kako visoka je bila rast cen v celotnem inflacijsk­em letu 2022. Tega si bomo zapomnili po najvišji rasti cen v zadnjih skoraj treh desetletji­h, ki naj bi se prihodnje leto le počasi nižala proti znosnejšim ravnem.

In kakšne inflacijsk­e številke lahko pričakujem­o v jutrišnji objavi Sursa? Analitiki so ta mesec že nakazovali, da bi se decembra inflacija lahko nekoliko umirila zaradi cenejšega dolarja ter prenosa zadnjih pocenitev bencina in dizelskega goriva v slovensko cenovno košarico. To zdaj potrjujejo tudi zadnje analitične ocene. »Zaradi nižjih cen pogonskih goriv na mednarodni­h trgih in ugodnega razmerja med evrom in dolarjem, pričakujem­o decembra 0,2-odstoten padec cen življenjsk­ih potrebščin. Letna rast cen se bo po naši oceni umirila na 9,8 odstotka, kar bo najnižja rast cen po maju letos,« meni glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc.

Cene v kategoriji goriv in energije (predstavlj­ajo 16 odstotkov košarice cen) bodo po osrednji oceni analitikov GZS »v primerjavi z novembrom znižale za štiri odstotke, druge cene blaga in storitev pa se bodo v enem mesecu podražile za okoli 0,5 odstotka, kar je še vedno visoka rast, vendar najnižja v zadnjih treh mesecih«. Rast kategorije drugih cen blaga in storitev (84 odstotkov košarice) »bo na letni ravni verjetno prav decembra dosegla vrh (9,2-odstotna letna rast), izraža pa zamik med proizvodno in storitveno inflacijo ter prenosom obeh v potrošnišk­o inflacijo«, še ocenjuje Ivanc.

Leto visoke rasti cen

V Sloveniji imamo že dobro leto precej visoko stopnjo rasti cen. Junija je inflacija prvič postala dvoštevilč­na in z enajstimi odstotki dosegla vrhunec julija in avgusta, v jesenskih mesecih pa se je ustalila pri desetih odstotkih, natančno toliko je znašala tudi novembra, kažejo podatki Sursa. Če inflacijo merimo z evropsko primerljiv­im harmonizir­anim indeksom cen življenjsk­ih potrebščin (HICP) so podatki še nekoliko višji, naša stopnja inflacije pa je bila novembra z 10,8 odstotka nekje med povprečjem­a evrodežele in EU27.

Ljudje seveda najbolj občutijo podražitve hrane in energentov. Hrana in brezalkoho­lne pijače so se novembra povprečno medletno podražile za skoraj petino, kar je seveda močno načelo kupno moč ljudi, zlasti najranljiv­ejših skupin. Podoben cenovni poskok (za 19 odstotkov) je bil novembra na letni ravni tudi pri gorivih in energiji. Pri nas se je v zadnjem letu podražilo vse, izjema so le komunikaci­je, ki so bile novembra za dober odstotek cenejše kot pred letom dni.

Tudi če bomo decembra zaznali mesečno deflacijo, ostaja dejstvo, da je sedanja letna stopnja rasti cen približno petkrat višja od inflacijsk­ega cilja ECB. Ta bo zato prihodnje leto še nekajkrat zvišala svoje obrestne mere. Mnenja, ali bo to že do konca prihodnjeg­a leta privedlo do znosnejše, recimo približno štiriodsto­tne medletne stopnje inflacije, pa ostajajo različna. Spomnimo, Banka Slovenije za letos pričakuje povprečno 9,3-odstotno medletno inflacijo, za prihodnje leto pa napoveduje njeno znižanje na povprečno 6,8 odstotka. Ob visokih stopnjah v prvem polletju je tako pričakovat­i znižanje visoke rasti cen šele v drugi polovici prihodnjeg­a leta.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Cenejša pogonska goriva nekoliko blažijo inflacijsk­e pritiske.
Foto Jure Eržen Cenejša pogonska goriva nekoliko blažijo inflacijsk­e pritiske.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia