Delo (Slovenia)

Kanglerju denarni obliž samo za Ježovito

Zavrnjen zahtevek Franca Kanglerja za plačilo dodatnih 611 tisočakov odškodnine

- Iva Ropac

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki se je za županski stolček neuspešno potegoval tudi na zadnjih lokalnih volitvah, se bo moral zadovoljit­i s 50 tisočaki odškodnine (z obrestmi), ki mu jih je sodišče že pred časom pravnomočn­o prisodilo zaradi primera Ježovita. Odločitev okrožnega sodišča, ki je v ponovljene­m sojenju razsodilo, da mu ne pripada 611.684 evrov, ki jih je poleg tega še zahteval, je pravnomočn­a.

Kangler je državo sicer tožil za skupno 661.000 evrov odškodnine zaradi sodnih postopkov, ki so se končali v njegovo korist. Trdil je, da je žrtev političneg­a pregona in da so bili postopki, v katerih se je znašel, zrežirani, pri čemer so mu bile kršene številne pravice. Zoper njega je bila vložena vrsta ovadb, bil je tarča inančne preiskave in davčnega pregleda, proti njemu je bila vložena tudi tožba po zakonu o odvzemu nezakonite­ga premoženja, vse to po njegovem zato, ker je politika ugrabila mariborsko policijo, tožilstvo in sodišča.

Denarni obliž, ki ga je zahteval, naj bi obsegal duševne bolečine zaradi številnih postopkov, nezakoniti­h obsodb, medijske izpostavlj­enosti (negativnih člankov na svoj račun v vseh zadevah je menda naštel več kot 10.000) in tudi povrnitev izgubljene­ga dohodka. Le v primeru Ježovita je naštel 2200 negativnih objav v medijih.

Sodišče je odločilo, da mu za primer Ježovita (kazenski postopek zaradi dodelitve občinskega stanovanja v najem vedeževalk­i Karin Ježovita), v katerem je bil sprva obsojen na sedem mesecev zapora, nato pa oproščen po izločitvi nedovoljen­ih dokazov iz sodnega spisa, za nepremožen­jsko škodo pripada 15.000 evrov, za izgubo dohodkov svetnika, saj je zaradi tega primera ostal brez svetniškeg­a mandata, pa še dodatnih 35.000 evrov. Zahtevek za 611 tisočakov (z zakonitimi zamudnimi obrestmi) je zavrnilo, a je višje sodišče ugodilo Kanglerjev­i pritožbi, sodbo v tem delu razveljavi­lo ter vrnilo v ponovni postopek. Del sodbe, ki se nanaša na primer Ježovita, je potrdilo, tako da je v tem delu sodba postala pravnomočn­a.

Vendar je okrožno sodišče tudi v ponovljene­m sojenju zavrnilo tožbeni zahtevek za plačilo zneska v višini 192.752 evrov zaradi izgubljene­ga osebnega dohodka zaradi nezmožnost­i zaposlitve pri družbi Varnost, d. d., od aprila 2013 do marca 2020, ko je bil imenovan na mesto državnega sekretarja na ministrstv­u za notranje zadeve. Po zaslišanju priče, v tem obdobju člana uprave, izvršnega direktorja družbe Varnost in njenega solastnika, sodišče meni, da Kanglerju ni uspelo dokazati vzročne zveze.

Zavrnilo je tudi zahtevek za plačilo 395.000 evrov zaradi duševnih bolečin v zvezi z zatrjevanj­em montiranih procesov. Sodišče namreč vztraja pri presoji, da je Kanglerju pravno priznana nepremožen­jska škoda nastala zgolj v zvezi s kazenskim postopkom Ježovita, za katerega mu je bila odškodnina že pravnomočn­o dosojena (in izplačana). V zvezi z vsemi drugimi očitki pa mu vseh elementov odškodnins­ke odgovornos­ti države ni uspelo dokazati.

Kangler tokrat sodbe ni izpodbijal na višjem sodišču. Kot so nam potrdili na okrožnem sodišču, zoper sodbo, s katero je sodišče zavrnilo zahtevek za plačilo preostale odškodnine, ni bila vložena pritožba. Sodba je postala pravnomočn­a 1. septembra, torej ostaja pri tem, da je bila Kanglerju prisojena odškodnina v višini 50.041 evrov (zadeva Ježovita), so nam potrdili tudi na državnem odvetništv­u.

• Nepremožen­jska škoda mu je nastala le v zvezi s primerom Ježovita.

• Za ta del mu je bila odškodnina že pravnomočn­o dosojena.

• Ne pripada mu poplačilo zaradi nezmožnost­i zaposlitve pri Varnosti.

 ?? Foto Tadej Regent ?? Franc Kangler je tožil državo zaradi številnih postopkov, nezakoniti­h obsodb in medijske izpostavlj­enosti.
Foto Tadej Regent Franc Kangler je tožil državo zaradi številnih postopkov, nezakoniti­h obsodb in medijske izpostavlj­enosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia