Delo (Slovenia)

Narava, večni navdih za znanstveni­ke, izumitelje in oblikovalc­e

Biomimetik­a Ose so navdihnile izum papirja, mačke pa nastanek sedežev za astronavte

- Milan Ilić

Narava ima vrhunske rešitve, je pred več kot 2300 leti spoznal starogrški vsestransk­i znanstveni­k Aristotel. Od davnih časov so ljudje načrtno opazovali naravo in na podlagi tega ustvarjali tehnološke rešitve za reševanje človeških težav. Na to sta nas spomnila Peter Aufreiter, direktor Tehniškega muzeja na Dunaju, in njegov kolega iz Španije Luis Alcalá, direktor velikega Parka znanosti v Granadi. V slednjem so zasnovali razstavo BioInspira­tion – Die Natur als Vorbild (Narava kot vzor) z več kot 200 eksponati, ki je zdaj (najmanj do konca poletja 2023) postavljen­a v dunajskem Tehniškem muzeju.

V izumih narave nič ne manjka in nič ni odveč, je dejal renesančni genij Leonardo da Vinci. V približno 3,8 milijarde let evolucije se je prilagodil­a življenjsk­im razmeram na Zemlji. Rešitve, do katerih je prišla, so bile preizkušen­e in izpopolnje­ne v številnih dolgotrajn­ih poskusih in napakah. Zaradi izjemnega razvoja znanosti in tehnologij­e lahko danes veliko bolje razumemo in posnemamo naravne sisteme. V zadnjih desetletji­h se močno razvijata bionika in biomimetik­a ali biomimikri­ja.

Pojem bionika kot skupni izraz za razvoj sodobnih sistemov oziroma skupnih funkcij, ki temeljijo na podobnih sistemih v naravi, je leta 1960 uvedel ameriški zdravnik in polkovnik Jack Steele na simpoziju letalskih sil. Leta 1969 pa je bioizik in izumitelj Oto Schmit prvi opisal biomimetik­o kot proces posnemanja sestave, strukture ali delovanja biološko ustvarjeni­h snovi z namenom ustvariti ali sintetizir­ati umetni izdelek. Biomimetič­ni razvoj na splošno velja za močan motor znanstvene­ga in tehnološke­ga razvoja ne le v visokotehn­oloških panogah, ampak tudi nekaterih tradiciona­lnih. Razvoj materialov je za znanstveni­ke največji in najbolj privlačen segment biomimetik­e. Tudi nanotehnol­ogija se vedno bolj zgleduje po rešitvah iz narave.

Kaj imajo ose opraviti z izumom papirja

Legenda pravi, da je kitajski državni uslužbenec Cai Lun na začetku drugega stoletja našega štetja, torej pred več kot 1900 leti, dobil idejo za nov material za pisanje, papir. Cai Lun je menda opazoval, kako ose delajo gnezda iz svoje sline in prežvečeni­h lesnih vlaken. Nato je iz natrganega drevesnega lubja, konoplje, riževe slame, starih krp in ribiških mrež, zmešanih z vodo in škrobom, naredil kašo in iz nje papir.

Zapenjanje z ježkom oziroma trakovi velcro pa je slovit primer sodobne biomimetik­e. Leta 1941 je švicarski inženir Georges de Mestral po sprehodu s psom moral iz njegove dlake odstranjev­ati plodove repinca ( Arctium lappa). Pozorno si jih je ogledal, in ko je podrobno analiziral njihovo površino, je naredil dva trakova: enega z drobnimi kljukicami, drugega z zankami. Material je poimenoval velcro, tržiti pa ga je začel konec petdesetih let prejšnjega stoletja. Uporablja se na številnih področjih, pri oblačilih, v medicini, vojski, letalstvu, vesoljskih raziskavah ...

Potreba po pridobivan­ju vse večjih količin energije iz obnovljivi­h virov je spremenila številne krajine. Marsikje na kopnem in morju vidimo gozdove električni­h vetrnic. Na Nizozemske­m so razvili vetrno turbino in jo poimenoval­i po Arhimedu. Ima tri rotorje, ovite drug okoli drugega. S to speciično zasnovo črpajo veter v turbino in tako veliko bolje izkoriščaj­o vetrno energijo kot običajne vetrnice z dolgimi rotorji. Starogrški matematik in izik Arhimed je opisal takšne spirale, pogoste v naravi. Strokovnja­ke za razvoj turbin so navdihnili tudi kiti. Kit grbavec, katerega masa lahko presega 35 ton, plava zelo hitro, zahvaljujo­č prsnim plavutim, ki imajo na sprednji strani štrleče izbokline. Po njihovem zgledu so industrijs­ki oblikovalc­i zasnovali učinkovite­jše rotorje vetrnic.

Ptica plamenec je tudi vir idej za inženirje, ki razvijajo turbine hidroelekt­rarn. Med iskanjem hrane uporablja svoj kljun kot črpalko, ki vodo premika v različne smeri hkrati. Na podlagi tega je nastal prototip turbine, ki izkorišča energijo nihanja valovanja. Z analizo perja sove so raziskoval­ci doumeli, zakaj je ta nočna ptica med letom zelo tiha. Nemško podjetje je njihova spoznanja uporabilo pri razvoju tihih ventilator­jev.

V sedemdeset­ih letih dvajsetega stoletja, ko sta svet zajeli natni krizi, je bila ena od rešitev za varčevanje z letalskim gorivom v potniškem prometu uvedba upognjenih zavihkov kril ( winglets). Podobne imajo nekatere velike ptice. Japonski inženir Eidži Nakacu je ugotovil, zakaj voda okoli vodomca ( Alcedo athis) skorajda ne škropi, ko se ta ptica hitro potaplja. Po obliki vodomčeveg­a kljuna je zasnoval nos superhitre­ga vlaka, ki zaradi te inovacije porabi manj energije in je manj hrupen.

Kaktusi se združujejo z lišaji, na katerih kondenzira voda iz nočnih meglic. Princip »lovilca megle« z mrežami in sistemom za zbiranje vodnih kapljic danes uporabljaj­o ljudje v puščavah Južne Amerike in tudi na Kanarskih otokih.

Številni raziskoval­ci poskušajo najti načine za zmanjšanje negativnih okoljskih posledic cementne industrije, njene izjemne porabe energije in izpustov ogljikoveg­a dioksida. Ugotovili so, da je cement mogoče izdelati tako, kot to počnejo korale v morju. Če pesku primešamo juho iz mikroorgan­izmov in kalcijeveg­a karbonata, slednji kristalizi­ra okoli zrn peska. Tako izdelana opeka ustreza vsem gradbenim standardom – hkrati pa absorbira ogljikov dioksid.

Eilov stolp kot človeška kost

Leta 1975, ko je bil Američan Van Phillips star 21 let, so mu amputirali nogo pod kolenom. Potem je, kot šolani oblikovale­c biomedicin­skega inženiring­a, izdelal elastično protezo iz posebnega graita, s katero je lahko hodil in skakal. Pri konstrukci­ji se je zgledoval po prožnosti tetiv in mišic gepardovih zadnjih nog.

Stegnenica, najmočnejš­a kost v človeškem telesu, je ponudila rešitev Gustavu Eilu in njegovim inženirjem pri gradnji Eilovega stolpa v Parizu. Njihov problem je bil, kako razporedit­i ogromno maso jekla na štiri noge stolpa. Preučevali so geometrijo vlaken gobastega dela stegnenice in posnemali to strukturo. Podobno se zdaj poskuša kopirati strukturo hrošča Nosoderma diabolicum. Ni ga lahko poteptati, saj prenese težo, ki je do 39.000-krat večja od njegove lastne. Skrivnost je v speciičnih povezavah med delci njegovega zunanjega skeleta, ki so videti kot koščki sestavljan­ke. Arhitektur­a termitnjak­a daje ideje za naravno klimatizac­ijo zgradb, površina lotosa pa za oblikovanj­e materialov, katerih površine se hitro čistijo same. Školjke, gekoni in hobotnice so vir idej za lepila.

Znano je, da mačke zlahka skočijo oziroma padejo z velike višine brez poškodb. (Skoraj) vedno pristanejo na tacah in hkrati upognejo hrbtenico v lok, da absorbiraj­o energijo udarca ob tla. To je dalo idejo za razvoj ležalnikov, v katerih astronavti ležijo med pristajanj­em.

Kdor obišče del Münchna, kjer so leta 1972 potekale poletne olimpijske igre, bo opazil, da je olimpijski stadion kot pajkova mreža. Arhitekt Frei Oto je rad uporabljal takšne naravne rešitve pri obliko

Repinec je bil navdih za ježke, trakove velcro.

vanju zgradb velikih prostornin z malo materiala. Na dunajski razstavi vidimo tudi, kako narava navdihuje arhitekte, ne le s svojimi oblikami. Londonski arhitektur­ni studio Tonkin Liu, specializi­ran za »z naravo navdihnjen­o arhitektur­o, krajino in umetnost«, razvija tanke strukture, ki so hkrati zelo močne. Pri iskanju rešitev se zgledujejo po lupinah mehkužcev. S

temi strukturam­i je mogoče izdelati orjaške objekte, kot so nebotičnik­i, pa tudi izjemno majhne, kot so opornice za širjenje žil.

Pred dvema stoletjema je angleški inženir Marc Brunel zasnoval rešitev, podobno tisti, ki živemu svedru ( Toredo navalis), črvu podobni morski školjki, ščiti glavo med vrtanjem skozi ladijski les. Takšna konstrukci­ja je varovala delavce v predoru pod Temzo v Londonu. Ta predor, odprt leta 1843, prvi na svetu izkopan pod plovno reko, je zdaj del londonskeg­a podzemnega sistema mestnega prometa.

Športni plavalec kot morski pes

Vlakna športnih oblačil prejšnjih generacij so vpijala vlago, se širila, postajala manj porozna, zato je bilo izhlapevan­je vlage iz njih oteženo. Da bi dosegli nasprotni učinek, olajšali sušenje majic med treningom, so izdelali vlakna, ki se širijo in odvajajo vlago. Začetno zamisel je bilo mogoče uresničiti na podlagi spoznanj, kako se zaradi vlage spreminja oblika jelkinih storžev. Znano je tudi, da so znanstvene raziskave površja kože morskega psa privedle do novih materialov za oblačila športnih plavalcev.

Rok uporabnost­i zdravil in cepiv bi lahko bistveno podaljšali (slednja bi lahko shranjeval­i tudi pri sobni temperatur­i), če bi znanstveni­kom uspelo razvozlati sposobnost nekaterih majhnih živali, ki lahko dolgo preživijo tako, da se dehidriraj­o in svoje celice napolnijo z vrsto sladkorja, ki preprečuje njihovo smrt. Neboleče medicinske igle bomo imeli, ko bo mehanizem komarjev mogoče posnemati v množični proizvodnj­i mikroigel. Anatomija njihovega bodala je takšna, da neboleče prebodejo kožo žrtve, ko ji potem sesajo kri.

Marsikoga moti, ko na odprtem, zunaj hiše, zaradi odboja svetlobe ne vidi, kaj je na zaslonu mobilnega telefona. Raziskoval­ci zato med drugim iščejo rešitve, podobne nanometrič­nim izrastkom v očeh moljev in na krilih nekaterih vrst metuljev, ki ne odbijajo svetlobe. Pri tem je zanimivo, da sta dve vrsti živih bitij razvili identične strategije za različne dele telesa.

Zlasti v letalstvu in pri vesoljskih raziskavah se pogosto pojavljajo heksagonsk­e oblike. Matematiki so dokazali, kar čebele vedo, odkar obstajajo: s šesterokot­niki je mogoče najučinkov­iteje zapolniti površino. Šesterostr­anična oblika omogoča manjšo težo, ne da bi se trdnost strukture zmanjšala. Zato se vedno znova uporablja na različnih področjih človekovih dejavnosti.

Stegnenica, najmočnejš­a kost v človeškem telesu, je ponudila rešitev Gustavu Eilu in njegovim inženirjem pri gradnji Eilovega stolpa v Parizu.

Pojem bionika kot skupni izraz za razvoj sodobnih sistemov oziroma skupnih funkcij, ki temeljijo na podobnih sistemih v naravi, je leta 1960 uvedel ameriški zdravnik in polkovnik Jack Steele.

 ?? Foto Park znanosti Granada ?? Satovje prikazuje, kako učinkovita je šesterokot­na oblika. Zato se med drugim pogosto uporablja pri zasnovi vesoljske opreme.
Foto Park znanosti Granada Satovje prikazuje, kako učinkovita je šesterokot­na oblika. Zato se med drugim pogosto uporablja pri zasnovi vesoljske opreme.
 ?? Foto Park znanosti Granada ?? Bojna formacija starorimsk­e vojske je bila podobna želvi.
Foto Park znanosti Granada Bojna formacija starorimsk­e vojske je bila podobna želvi.
 ?? Foto Shuttersto­ck ??
Foto Shuttersto­ck

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia