Delo (Slovenia)

Niki se je odprlo v pravem trenutku, Ema s tetovažo

Smučarski skoki Križnarjev­a le dočakala prve stopničke v sezoni, smola Klinčeve – Silvestrsk­o turnejo najbolje začela Avstrijka Eva Pinkelnig – Timi Zajc tretji v kvaliikaci­jah

- Miha Šimnovec

Potem ko so slovenske smučarske skakalke na uvodnih štirih tekmah poolimpijs­ke zime v Visli in Lillehamme­rju neuspešno lovile stopničke, se jim je slednjič vendarle odprlo. Na prejšnji postaji svetovnega pokala v Titisee-Neustadtu je s tretjim mestom in prvo uvrstitvij­o na zmagovalni oder v sezoni navdušila Urša Bogataj, na včerajšnji uvodni preizkušnj­i 2. silvestrsk­e turneje v Beljaku pa je uspeh svoje prijatelji­ce in sostanoval­ke na tekmovanji­h ponovila Nika Križnar.

Simpatična skakalka iz Delnic v Poljanski dolini je na srednji napravi v t. i. Alpski areni (HS-98) obakrat doskočila pri 93,5 metra in se s šestega mesta, ki ga je zasedala po prvi seriji, zavihtela na tretje, potem ko je za pičle 0,4 točke odbila napad komaj 18-letne Kanadčanke Alexandrie Loutit (91,5 m in 91 m).

Na veliko veselje domačih navijačev je prepričlji­vo zmago slavila Avstrijka Eva Pinkelnig (91,5 m in 95,5 m), ki je bila v obeh serijah najboljša. Na koncu je imela 9,5 točke naskoka pred drugouvršč­eno Norvežanko Anno Odine Strøm (93,5 m in 92,5 m), medtem ko je tretjeuvrš­čena Križnarjev­a za 34-letno skakalko iz Predarlske­ga zaostala za 14,4 točke.

»S tokratno predstavo sem zelo zadovoljna. Končno sem dosegla tako želene stopničke, na katere sem že nestrpno čakala. V pravem trenutku se mi je odprlo, vesela sem tudi zaradi najzvestej­ših navijačev, ki so si izbrali pravi dan, da so me prišli podpirat,« je bila nasmejana 22-letna članica SSK Norica Žiri, potem ko je vknjižila že 23. uvrstitev med najboljšo trojico v svetovnem pokalu.

Širok nasmeh ji je za trenutek izginil z obraza, ko se je spomnila smole svoje klubske kolegice Eme Klinec (95 m in 90 m), ki je v inalu med smučanjem v izteku izgubila ravnotežje in padla, zaradi nižjih ocen za slog pa je s tretjega mesta, ki ga je držala po prvem »polčasu«, zdrsnila na končno osmo. »Upam, da je z Emo vse v redu. Res mi je žal zanjo. Ker pa vem, da je borka, verjamem, da bo že na drugi tukajšnji tekmi spet pokazala super skoke,« je še dejala Križnarjev­a.

Klinčeva, ki je pri padcu staknila odrgnine po obrazu, se je pošalila na svoj račun. »Zdaj imam novo tetovažo,« je izjavila 24-letnica iz Poljan nad Škojo Loko, ki je bila sicer zadovoljna s prikazanim do padca. »Uspela sta mi dva zelo lepa skoka, zaradi česar sem zadovoljna. Škoda le, da se mi je zgodilo, kar se mi je. Če ne bi imela težav po doskoku, bi si po mojem z Niko delili tretje mesto,« je obžalovala Klinčeva.

Med dobitnice točk so se prebile tudi preostale štiri Slovenke: Urša Bogataj je zaokrožila elitno deseterico, Nika Prevc je z osmega nazadovala na 16. mesto, lep ekipni uspeh pa sta dopolnili Katra Komar (24.) in Maja Vtič (27.). »Zares sem zadovoljen s tem ekipnim duhom in bojem, ki so ga po dolgem času spet pokazala dekleta. Če bomo nadaljeval­i v takšnem slogu, bomo še močnejši,« je prepričan glavni trener naše ženske reprezenta­nce Zoran Zupančič, ki je že pred odhodom na avstrijsko Koroško priznal, da so njegove varovanke zaradi lova na stopničke skakale v krču.

Že danes (13.00) bo v Beljaku naslednja tekma, po njej pa se bo karavana preselila na Ljubno ob Savinji, kjer bosta konec tedna še dve preizkušnj­i silvestrsk­e turneje.

Zajc dolgo vodil v kvalifikac­ijah

V Oberstdorf­u, kjer bodo danes ob 16.30 prižgali zeleno luč za uvodno tekmo 71. moške novoletne turneje, so včeraj pod streho spravili kvaliikaci­je, v katerih je bil razred zase Halvor Egner Granerud. Norveški as je s skokom, dolgim 133,5 metra, za 8,9 točke preskočil favorizira­nega Poljaka Dawida Kubackega (132 m) in si prislužil ček za 3000 švicarskih frankov.

V spremenlji­vih razmerah se je s tretjim mestom izkazal Timi Zajc (133,5 m), ki je dolgo sedel na položaju za vodilnega skakalca. Z njega ga je zrinil šele Granerud, ki je imel sicer v zraku občutno slabši veter.

Glavni slovenski adut Anže Lanišek (124 m), ki je v tej sezoni že šestkrat stal na zmagovalne­m odru, je bil dvanajsti, tri mesta pred Petrom Prevcem (130 m), kvaliikaci­jsko letvico pa so bolj ali manj zanesljivo premagali tudi preostali trije naši reprezenta­nti Lovro Kos (124 m/28.), Žiga Jelar (117,5 m/40.) in Domen Prevc (118 m/41.).

 ?? Foto Barbara Gindl/AFP ?? Nika Križnar ni skrivala navdušenja po včerajšnji­h stopničkah v Beljaku.
Foto Barbara Gindl/AFP Nika Križnar ni skrivala navdušenja po včerajšnji­h stopničkah v Beljaku.
 ?? Foto Christof Stache/AFP ?? Timi Zajc je v kvaliikaci­jah Oberstdorf­a opozoril nase s tretjim mestom.
Foto Christof Stache/AFP Timi Zajc je v kvaliikaci­jah Oberstdorf­a opozoril nase s tretjim mestom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia