Delo (Slovenia)

Rim moli in se poslavlja od Benedikta XVI.

Vatikan Papež Frančišek je odšel še enkrat pozdravit hudo bolnega Josepha Ratzingerj­a, svojega predhodnik­a zaslužnega papeža

- Tone Hočevar

Papež Frančišek je šel včeraj še enkrat pozdravit svojega predhodnik­a, 95-letnega Benedikta XVI., malo pred tem pa je katoliškem­u občestvu oznanil, da je Joseph Ratzinger hudo bolan, vernike pa pozval, naj molijo zanj. Prosite Gospoda, naj ga tolaži in podpira vse do konca, je med avdienco pozval vernike Jorge Mario Bergoglio, ki je lahko postal Frančišek prav zato, ker je Benedikt XVI. leta 2013 nenadoma odstopil.

Ratzinger je po krajšem obdobju rahle vatikanske zmede zaradi obstoja dveh papežev zadnjih devet let živel kot zaslužni papež v samostanu Mater Ecclesiae znotraj vatikanske­ga obzidja. Pisal je knjige, živel pa samotno življenje.

Ratzinger je bil po 600 letih prvi, v vsej zgodovini Cerkve pa drugi papež, ki ni počakal konca svojega papeštva, ampak je odstopil po svoji volji. Februarja leta 2013 je pretresel katoliški svet, ko je oznanil, da zaradi šibkega zdravja odhaja in da svoje mesto prepušča nekomu drugemu, ki bo to delo zmogel. Verniki, ki so prej dolgo spremljali hiranje in odhajanje Janeza Pavla II., so težko doumeli, da Benedikt res odhaja zaradi slabega zdravja. V primerjavi z Wojtyło se je namreč laiku lahko zdel ves mlad in poln energije. Zapomnili si ga bomo tudi po tem, da je izbral in imenoval prvega slovenskeg­a kardinala Franca Rodeta.

Časi vatileaksa in velikih škandalov

Joseph Ratzinger, ki je bil desna roka Karola Wojtyłe in je v resnici zaokrožil in sklenil njegovo dolgo papeško obdobje, je bil dolgo prefekt dikasterij­a za doktrino vere, njegovo papeško obdobje pa je bilo sorazmerno kratko. Samo osem let je vladal kot papež, v njegovem času se je začela prva, še negotova in neodločna čistka proti duhovniški pedoiliji, ki je takrat že nevarno najedala moralno podobo Cerkve in še bolj njeno gmotno osnovo. Ratzinger je ukazal prve resnejše preiskave, ni pa si upal poseči po odločnejši­h ukrepih. Lotil se je tudi urejanja inančnih škandalov, vendar so ga tudi pri tem hitro onemogočil­i.

Ratzingerj­evo obdobje so zaznamoval­i veliki škandali, ki so jih avtorji zapisov in knjig obelodanil­i v tako imenovani aferi vatileaks. Še danes ni jasno, ali je vse skupaj sprožil Ratzinger sam, ko je ugotovil, da v Vatikanu v resnici vlada vsemogočna kardinalsk­a rimska kurija, ne pa papež, ki formalno edini odloča o vsem.

Ugibali so, da je sporne dokumente prav Ratzinger predal raziskoval­cem, ki so pozneje odkrili svetu stanje duha za obzidjem. Ko je uvidel, da se ne zmore spopasti z vzporedno oblastjo, je nemočen odstopil, še danes trdijo raziskoval­ci razmer v Vatikanu.

Frančišek in čas reform

V Rim je potem iz Buenos Airesa prišel Jorge Mario Bergoglio, postal je papež Frančišek, šele z njim so se začele reforme papeške države in Katoliške cerkve, ki trajajo še danes. V katoliškem občestvu še naprej vzbujajo nasprotujo­če si odzive.

Ko so se čez nekaj let, v času novega papeža Frančiška, začele resne in odločne hajke proti pedoilom in tistim, ki so prikrivali prestopnik­e in zločince, je palica kmalu udarila tudi po Ratzingerj­u. Vedel naj bi namreč, tako so trdili preiskoval­ci, za vrsto duhovnikov, ki so zlorabljal­i otroke ali mlade semeniščni­ke, pa tega kot nadrejeni nadškof na Bavarskem ni preprečil.

Zaslužni papež je vse obtožbe odločno zanikal, žrtve pa je vendarle prosil odpuščanja, sporočil jim je, da čuti globok sram in hude bolečine. Prizadelo ga je, pravijo, ko so preiskoval­ci dokazovali, da je bil med storilci ali vsaj tistimi, ki so prikrivali, tudi njegov brat Georg.

 ?? Foto Andrew Medichini/AP ?? Ratzinger je zadnjih devet let živel kot zaslužni papež v samostanu Mater Ecclesiae znotraj vatikanske­ga obzidja. Pisal je knjige, živel pa samotno življenje.
Foto Andrew Medichini/AP Ratzinger je zadnjih devet let živel kot zaslužni papež v samostanu Mater Ecclesiae znotraj vatikanske­ga obzidja. Pisal je knjige, živel pa samotno življenje.
 ?? Foto Handout/AFP ?? Jorge Mario Bergoglio je lahko postal Frančišek prav zato, ker je Benedikt XVI. leta 2013 nenadoma odstopil.
Foto Handout/AFP Jorge Mario Bergoglio je lahko postal Frančišek prav zato, ker je Benedikt XVI. leta 2013 nenadoma odstopil.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia