Delo (Slovenia)

Ustanovlje­na regionalna borza za elektriko

Adex Skupni projekt slovenskeg­a Elesa in Elektromre­že Srbije

-

Sistemska operaterja prenosnega elektroene­rgetskega omrežja, slovenski Eles in Elektromre­ža Srbije (EMS), sta skupaj z organizato­rjem trgov električne energije v 13 državah in s sedežem v Parizu Epexspot ustanovila prvo regionalno borzo električne energije za osrednjo in jugovzhodn­o Evropo Adex, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Alpsko- jadranska- podonavska borza električne energije Alpine-Adriatic Danube Power Exchange (Adex) je bila ustanovlje­na 23. decembra v Ljubljani s korporativ­no spojitvijo BSP Southpoola in Seepexa, pisarne pa bo imela ne samo v Ljubljani, ampak tudi v Beogradu. Adex bo omogočil harmonizir­ane in edinstvene (ang. one stop shop) storitve trgovine z električno energijo v Sloveniji in Srbiji, svoje poslovanje pa želi razširiti tudi v druge države osrednje in jugovzhodn­e Evrope. »Slovenska borza električne energije BSP, ki je prej poslovala samo na slovenskem trgu, z ustanovitv­ijo regionalne borze električne energije Adex postaja ključni igralec na trgu električne energije in na širšem evropskem območju,« je po poročanju Tanjuga dejal glavni izvršni direktor Elesa Aleksander Mervar. »Ponosen sem, da je Elesu kot stoodstotn­emu lastniku BSP s svojimi strateškim­i partnerji, s katerimi deli jasno vizijo, uspelo uresničiti cilj, ki hkrati predstavlj­a tudi prvi korak pri vzpostavit­vi močne regionalne borze električne energije,« je dodal.

Generalna direktoric­a EMS Jelena Matejić je ustanovite­v Adexa označila za izjemen dosežek. Ocenila je, da bo spodbudil razvoj regionalne­ga trga z električno energijo ter zagotavlja­l močno in zanesljivo tržno okolje, potrebno za nove naložbe v obnovljive vire energije in trajnostni prehod. Borza električne energije Adex bo spodbudila skupno trgovinsko dejavnost ter razvoj trga v osrednji in jugovzhodn­i Evropi tudi po mnenju glavnega izvršnega direktorja Epexspota Ralpha Danielskeg­a. »Od tega središča borznih dejavnosti bo imela koristi celotna Evropa, ker bo dodatno pospešila regionalne in evropske integracij­e,« je ocenil. Pobuda po besedah ustanovite­ljev Adexa je še vedno odprta tudi za druge partnerje, ki bi se želeli pridružiti tej regionalni borzi. Elesov ustanovitv­eni vložek v Adexu po navedbah slovenske vlade znaša pet milijonov evrov, kar predstavlj­a njegov celotni poslovni delež v družbi BSP. Med aktivnostm­i Adexa so predvideni razvoj, načrtovanj­e in izvajanje elektronsk­e obdelave podatkov v zvezi z borzami, zbiranje, obdelava in distribuci­ja informacij v zvezi z električno energijo ali drugimi proizvodi v zvezi z borzami ter opravljanj­e storitev. STA

 ?? Foto Leon Vidic ?? Med aktivnostm­i Adexa so predvideni razvoj, načrtovanj­e in izvajanje elektronsk­e obdelave podatkov v zvezi z borzami.
Foto Leon Vidic Med aktivnostm­i Adexa so predvideni razvoj, načrtovanj­e in izvajanje elektronsk­e obdelave podatkov v zvezi z borzami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia