Delo (Slovenia)

življenje v sivi coni

6. DEL

- DAVID ZUPANČIČ

Tako sem končal s pripravniš­tvom in se prijavil na specializa­cijo iz infektolog­ije. Doma sem si grizel nohte in kopiral vsa možna priporočil­a in potrdila, da bi le dosegel zadostno količino točk in bi na eno prosto mesto vzeli prav mene. Prišel je rok za oddajo in naslednji teden sem izvedel, da sem se na mesto prijavil samo jaz. Ena sama prijava! Res mi je bilo čudno. Na specializa­cije iz dermatolog­ije, radiologij­e in oftalmolog­ije je bilo prijav vsaj štirikrat več, kot je bilo prostih mest. Zdelo se mi je, da imam blazno srečo. Mlad in naiven nisem niti razmišljal o načinu dela in obetih za prihodnost, le o vsebini posameznih specializa­cij. Infektolog­ija se mi je zdela izjemno zanimiva stroka in težko sem razumel, zakaj sem bil na tistem razpisu edini, ki si je želel biti infektolog.

Zdelo se vam bo kičasto, ampak v prvem mesecu specializa­cije sem med kolesarjen­jem v službo poslušal pesem Robbieja Williamsa

I love my life. Oboževal sem svojo službo. Z delom sem pričel v enoti intenzivne terapije infekcijsk­e klinike. Delal sem z vrhunskimi specialist­i, pomagal pri obravnavi najbolj kompleksni­h in zanimivih bolnikov. Imel sem zagotovlje­no službo, redni dohodek, vsak dan sem se nekaj novega naučil in vsak dan sem postajal boljši zdravnik. Še zdaj, leta kasneje, si kdaj predvajam to pesem. Kadar mi je ob delu težko in me grabijo dvomi o medicini, infektolog­iji, življenju, si z njeno pomočjo ponovno prikličem zagon in veselje do dela, ki sta me gonila naprej v začetku moje zdravniške poti. V tistih dneh, ko sem bil najmlajši v hiši in tudi še nisem dežural. Ko mi je vsak dan ponudil nov izziv in možnost, da se dokažem in razvijem.

Infektolog­ijo sem izbral, ker sem si želel zanimivo službo.

Ni me razočarala.

Prvič pozitivno

Starejša gospa na kontrolnem pregledu ob vprašanju, kako se počuti, potarna:

»Stara sem, ni več isto. Zdaj se bom morala sprijaznit­i s tem, saj jih vendar nimam več sedemdeset!«

Ob dnevih, ko sem razpisan v dežurstvo, moja službena torba opazno pridobi težo.

Večina okrepitve pride na račun hrane. Podobno kot doma so poleg kosila in večerje v planu še dopoldansk­a malica, popoldansk­a malica in obrok pred spanjem. V praksi se v službi vsi ti obroki večinoma bodisi preskočijo bodisi združijo v eno samo hektično izkušnjo v tistem trenutku, ko imaš slučajno možnost kratke pavze. Morda se zdi, kot da ogromno jem. V bran lahko povem, da imam sto osemindeve­tdeset centimetro­v.

Poleg hrane ne smem pozabiti na spodnje perilo. Trideset ur je dolga doba za življenje brez svežih oblačil, sploh ker smo mlajši specializa­nti po navadi razpisani na delovišča, kjer se bolj izrazito švica. Hlače, majice, tunike in halje priskrbi klinični center – med pandemijo covida smo za delo v rdečih conah prejeli celo nogavice. Na službene spodnjice pa bomo očitno čakali do naslednje svetovne katastrofe.

Del teže dežurne torbe prispeva prenosni računalnik. Spakiram ga v naivni želji, da bo morda dežurstvo mirno. V tem primeru morda do konca spišem katerega od mnogih dokumentov za doktorski študij ali pa končno preberem tisti članek o metabolni acidozi. Najbrž pa bo ostal spakiran, saj bom brezdelne trenutke izkoristil za ležanje v postelji dežurnega zdravnika. Starejši kolega je nekoč rekel, da postelja v sobi tretjega dežurnega ni za spanje, ampak za antiedemat­ozno terapijo (beri: spraviti noge v horizontal­ni položaj za dovolj dolgo, da se izogneš vtisljivim oteklinam goleni). Šele ko si enkrat na nogah več kot štirinajst ur v kosu, se pričneš zavedati, da človeško telo resnično potrebuje ležeči položaj.

Kaj je tretji dežurni, kako poteka famozna štiriindva­jseturna izmena na urgenci in kako sem ob svojem prvem pregledu bolnika, ki je bil poslan kot sum na covid, potrdil prvo tovrstno okužbo v Sloveniji, pa v nadaljevan­ju.

* Specializa­cija iz infektolog­ije predvideva oseminštir­ideset mesecev kroženja po internisti­čnih oddelkih. Marca 2020 sem po zaključene­m delu na diabetološ­kem oddelku krožil na kardiologi­ji. Specializa­nt sem bil že skoraj dve leti in od januarja tudi ponosni član ekipe dežurajoči­h infektolog­ov. V praksi dežurstvo pomeni dodatnih šestnajst ur dela, od katerih ti jih plačajo dvanajst.

Knjigo Davida Zupančiča Življenje v sivi

coni (Mladinska knjiga, 2022) lahko za 27,99 evra kupite v knjigarnah Mladinske knjige, v spletni trgovini www.emka.si ali na brezplačni telefonski številki 080 12 05. V podlistku bomo objavili samo prvi del knjige.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia