Delo (Slovenia)

Preplah v Evropi

- Peter Žerjavič o evropski industriji

Če blažitev posledic kriz ne bo uravnoteže­na in finančno šibke države ne bodo mogle slediti tempu bogatih, notranjemu trgu grozi razkrajanj­e.

VBruslju je v zadnjih tednih črnogledos­ti manj. Gospodarsk­i komisar Paolo Gentiloni je na zasedanju finančnih ministrov evrskih dežel razlagal, da je vrh inflacije za nami, cene energije so se znižale in globlja recesija je vse manj verjetna. Kljub temu je pred Evropo, v kateri poteka velika vojna, ki ji še ni videti konca, težko obdobje.

V globalni tekmi s Kitajsko in ZDA, ki z vsemi močmi branita domače gospodarst­vo in mu omogočata osvajanje trgov, se je EU začela bolje zavedati, da so ogroženi njeni industrijs­ki temelji. Drugače kot Donald Trump, ki je netil trgovinsko vojno, se je ameriška administra­cija Joeja Bidna odločila za orjaška vlaganja v čiste tehnologij­e.

Subvencije in davčne olajšave ne pomenijo le, da bodo privilegir­ani le domači proizvajal­ci zelenih avtomobilo­v, temveč bo z milijardam­i dolarjev iz državne blagajne pospešen tudi razvoj strateških panog prihodnost­i. Za EU, ki samo sebe vidi kot globalno pionirko zelenega prehoda, je odločno delovanje Washington­a kot znamenje za preplah. Boji se za konkurenčn­ost na globalnem trgu.

V Uniji s 27 članicami kljub močno prepletene­mu trgu države pogosto vidijo le svoj lastni interes. Statistike evropske komisije kažejo, da sta med geopolitič­no krizo Francija in Nemčija zagotovili več kot tri četrtine vseh državnih pomoči v EU. Če blažitev posledic kriz ne bo uravnoteže­na in finančno šibke države ne bodo mogle slediti tempu bogatih, notranjemu trgu grozi razkrajanj­e.

Zato mora biti ravnotežje pri pomočeh vzpostavlj­eno na ravni EU. Najbrž ni prava pot ponovno odpiranje mukotrpnih političnih razprav, ali naj se Unija skupaj zadolži, da si zagotovi vire za financiran­je. V različnih bruseljski­h blagajnah ostaja na razpolago več sto milijard evrov tako za zeleni prehod kot za digitaliza­cijo, ki morajo biti usmerjene le v konkretne projekte.

Naloga za prihodnje mesece bo postaviti smerokaz na področju industrijs­ke politike, ki je bila dolga leta zanemarjen­a. Ena od frustracij je, da Evropa pri spletni industriji zaostaja za ZDA. Vlaganja v razvoj baterij, polprevodn­ikov in uporabe vodika mora spremljati razvoj umetne inteligenc­e in drugih tehnologij. Zgolj zapiranje vrat s protekcion­izmom ni pot razvoja.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia