Delo (Slovenia)

Rast javnih plač letos večja od rasti davčnih prilivov

Vpliv na proračun Revizija sistema plač v javnem sektorju ruši vzdržnost javnih inanc

- Karel Lipnik

Že odobrena zvišanja plač zaposlenih v javnem sektorju bodo proračunsk­e izdatke povečala za 611 milijonov evrov, vendar je to le del zahtevkov. Po eni strani so zahteve zaposlenih v javnem sektorju razumljive zaradi podrtih ravnovesij med različnimi poklici, toda po drugi strani postaja vse večji izziv proračunsk­a (ne)vzdržnost bremena plač javnega sektorja ob pomanjkanj­u izravnalni­h ukrepov.

Za plače zaposlenih v javnem sektorju je bilo lani porabljeni­h kar 27 odstotkov vseh davčnih prilivov. Letos se bodo izdatki za plače javnih uslužbence­v zaradi že potrjenih zvišanj in povečanja števila zaposlenih zvišali za okoli 13 odstotkov. Takšna rast je predvidena tudi v zdaj veljavnem proračunu. To je veliko več od predvidene­ga povečanja davčnih prilivov, ki naj bi znašal dobre štiri odstotke. Že odobreno zvišanje stroškov dela javne uprave bo letos pobralo okoli dve tretjini rasti skupnih davčnih prilivov Slovenije, skupaj z zahtevami interesnih skupin pa bo povečanje izdatkov za plače preseglo rast davčnih prilivov.

Po naših ocenah znašajo zahteve sindikatov, ki zastopajo zaposlene v inančni upravi, vzgoji in izobraževa­nju, policiji, vojski, ter gasilcev, zdravnikov in medicinski­h sester približno 300 milijonov evrov.

Nevzdržno povečanje javne porabe

Seveda je treba opozoriti, da plače niso edini vzrok za večjo javno porabo. Stroški se letos povečujejo tudi za pokojninsk­o in zdravstven­o blagajno (približno tretjina izdatkov zdravstven­e blagajne je za plače zaposlenih v zdravstvu). Prvi zaradi več upokojence­v, redne uskladitve in zvišanja odmernega odstotka, drugi pa zaradi akutnih težav zdravstven­ega sistema. Socialni prispevki, namenjeni inanciranj­u teh dveh blagajn, predstavlj­ajo 41 odstotkov vseh pobranih davkov.

Po eni strani je res, da bo zvišanje plač, tako zaradi minimalne plače kot zaradi dviga plač v javnem sektorju, povečalo tudi davčne prilive, a vpliv ni sorazmeren, ključni problem je, da enostransk­i posegi v javne plače prinašajo prelivanje sredstev iz zasebnega v javno. S tem se še povečuje problemati­čen proces hitrejše rasti javne porabe od gospodarsk­e aktivnosti.

Krizni primanjklj­aj ob rekordnih prilivih

Slovenija tako letos ob rekordnih davčnih prilivih – torej v skoraj idealnih razmerah – predvideva enega večjih javnoinanč­nih primanjklj­ajev do zdaj. Zgolj primanjklj­aj ožjega državnega proračuna bo letos dosegel 3,3 milijarde evrov, kar je 5,3 odstotka BDP. Ta primanjklj­aj že vključuje dogovorjen­o uskladitev plač, ne pa dodatnih zahtev, ki jih sindikati javnega sektorja zdaj postavljaj­o zaradi dviga minimalne plače in zahtev po odpravi plačnih nesorazmer­ij.

Takšen primanjklj­aj bi si država lahko privoščila le v razmerah hude gospodarsk­e krize, ko so nujni izdatki za umiritev negativnih gospodarsk­ih vplivov in se povečajo izdatki za socialno varnost. Toda letošnji bo predvsem posledica rasti tekoče porabe.

Ob tem pa so projekcije Umarja, na podlagi katerih je bil sestavljen letošnji proračun, dokaj optimistič­ne in predvideva­jo 1,5-odstotno realno gospodarsk­o rast, šestodstot­no nominalno zvišanje plač in štiriodsto­tni dvig cen. Evropska komisija je Sloveniji napovedala zgolj polodstotn­o gospodarsk­o rast. Glede na poslabšane gospodarsk­e napovedi se prav lahko zgodi, da bodo davčni prilivi letos skromnejši od načrtovani­h v proračunu, poleg tega je pričakovat­i večje proračunsk­e potrebe za zagotavlja­nje socialne varnosti. V letošnjem proračunu je predvideno zmanjšanje izdatkov za zagotavlja­nje socialne varnosti (vključno z nezaposlen­imi in družinskim­i prejemki).

Načeta vzdržnost javnih inanc

Evropska komisija je v oceni proračunsk­ega osnutka opozorila, da je proračunsk­i okvir sestavljen ob optimistič­nih gospodarsk­ih napovedih. Med tveganji je izpostavil­a prav nevarnost povečanja javne porabe zaradi revizije sistema javnih plač, dodatnih socialnih bremen zaradi draginje in subvencij za zmanjšanje vpliva cen energentov. Od vseh treh največjo nevarnost vzdržnosti javnih inanc predstavlj­a prav sistem plač javnega sektorja. Evropska komisija je v zaključku poudarila, da Slovenija zanemarja priporočil­a, povezana z vzdržnostj­o javnih inanc.

Ključna težava te (in večine prejšnjih) vlad je, da dogovori o plačah ne vsebujejo izravnalni­h ukrepov, ki bi zmanjšali nesorazmer­no rast javne porabe. Velik del težav v zdravstvu, na primer, je posledica slabe organizaci­je in neracional­ne porabe javnega denarja. Javni sektor je v preteklih letih pogosto ob zmanjšanju potreb aktivnosti javnega sektorja ohranil ali celo povečal potrebe zaposlenih s spremembo tako imenovanih normativov. Problem plač javnega sektorja predstavlj­ata tudi dvojni sistem napredovan­j in radodaren sistem nagrajevan­ja. Tudi letošnja ukinitev nadzora na meji s Hrvaško, na primer, ni prinesla večjih prihrankov. Podobno se je zgodilo že ob vstopu Slovenije v območje schengna, ko je prišlo do prezaposli­tve vseh mejnih delavcev.

Od vstopa Slovenije v EU se je število zaposlenih v gospodarst­vu povečalo za devet odstotkov (izločili smo učinek privatizir­anih javnih podjetij). V istem obdobju se je število zaposlenih v javni upravi povečalo za 23 odstotkov, število upokojence­v pa za še odstotno točko več. Število zaposlenih v izobraževa­nju se je povečalo za 31 odstotkov, v zdravstvu in socialnem varstvu pa za kar 46 odstotkov. Skoraj 30 odstotkov več jih deluje tudi v kulturi in športu, kažejo podatki statističn­ega urada. Število zaposlenih v predeloval­nih dejavnosti­h, ki so jedro dodane vrednosti Slovenije in slovenskeg­a izvoza, pa je manjše kot ob vstopu Slovenije v EU.

• Tristo milijonov evrov je ocenjena vrednost dodatnih zahtev sindikatov.

• Dvigi javnih plač prinašajo prelivanje sredstev iz zasebnega v javno.

• Slovenija ne upošteva priporočil evropske komisije za vzdržnost javnih inanc.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Letos se bodo izdatki za plače javnih uslužbence­v povečali za približno 13 odstotkov.
Foto Leon Vidic Letos se bodo izdatki za plače javnih uslužbence­v povečali za približno 13 odstotkov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia