Delo (Slovenia)

Vse daljši seznam skupin, ki zahtevajo višje dohodke

Javni sektor Vlada trdi, da so novi sporazumi le izpolnjeva­nje zavez prejšnjih vlad, sindikati pa ji očitajo ustvarjanj­e novih anomalij

- Barbara Hočevar

Seznam poklicnih skupin v javnem sektorju z zahtevami po boljšem vrednotenj­u dela je vsak dan daljši, včeraj so se mu pridružili še cariniki. Nedvomno so plaz sprožila zvišanja zaposlenim v zdravstvu, socialnem varstvu, pomočnicam vzgojitelj­ic in obljube pravosodni­m funkcionar­jem. Sindikati vlado obtožujejo favorizira­nja posameznih skupin in ustvarjanj­a anomalij, ta pa odgovarja, da gre le za izpolnjeva­nje oktobrskeg­a 611 milijonov evrov vrednega dogovora.

Za 13. februarja je Sindikat carinikov Slovenije napovedal začetek stavke zaposlenih v Finančni upravi RS, njihove zahteve so tudi dvig izhodiščni­h plač za pet razredov, kar je približno 20 odstotkov.

Že prejšnji teden so svoje nezadovolj­stvo izrazili poklicni gasilci, ki pričakujej­o, da vsa delovna mesta v njihovi dejavnosti uvrstijo osem plačnih razredov višje, kar pomeni za skoraj tretjino višje plače. Pri tem so spomnili, da je vlada ob svojem nastopu plače ministrov in državnih sekretarje­v dvignila v najvišje možne plačne razrede.

Še pred njimi sta se oglasila policijska sindikata, v enem zahtevajo dvig osnovnih plač vseh zaposlenih v policiji in na ministrstv­u za notranje zadeve za najmanj štiri plačne razrede (16 odstotkov), pri drugem bi še dodaten dvig za tri razrede (12 odstotkov) za pooblaščen­e uradne osebe s posebnimi pooblastil­i. V Policijske­m sindikatu Slovenije (PSS) vladi očitajo, da obveznosti oktobrskeg­a dogovora, s katerim se je zavezala, da bo uresničila zaveze sporazumov prejšnjih vlad, izvršuje klientelis­tično in diskrimina­torno, hkrati pa poudarjajo, da je policija največji in nosilni subjekt sistema notranje varnosti v državi.

Sindikat vojakov Slovenije je pozval ministra za obrambo Marjana Šarca na izredni sestanek, med točkami dnevnega reda je tudi predstavit­ev zahteve za nujni dvig plač pripadniko­m Slovenske vojske za najmanj štiri plačne razrede (16 odstotkov) »zaradi dvigovanja plač v drugih resorjih in posledično porušenega s sindikati dogovorjen­ega razmerja plač med resorji«.

Različne prizme interpreta­cij

»Takoj ko pride do nekega izboljšanj­a drugje, poskuša vsak sindikat to uveljavlja­ti tudi sam. To je bilo mogoče pričakovat­i. Hkrati je treba izpostavit­i, da so razlike v vrednotenj­u posameznih delovnih mest zelo velike, tudi pri enakih stopnjah izobrazbe in primerljiv­ih odgovornos­tih. S te točke je argument, da je prišlo pri pomočnicah vzgojitelj­ic do partikular­nega popravka plač, neupraviče­n. Odpravljen­a so bila velika nesorazmer­ja v odnosu do primerljiv­ih delovnih mest v drugih segmentih javnega sektorja,« je komentiral Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza, in spomnil, da je to pomenilo reševanje stavkovnih zahtev, sporazum pa je popolnoma primerljiv s tistim, ki so ga konec lanskega leta vladni predstavni­ki podpisali s sindikati zdravstva in socialnega varstva. Del stavkovnih zahtev v šolstvu je še odprt in bodo vztrajali pri sklenitvi stavkovneg­a sporazuma, ne glede na to, kaj se bo dogajalo z novim plačnim sistemom.

Na ministrstv­u za javno upravo vztrajajo, da gre pri vseh od junija lani do januarja letos sklenjenih dogovorih s posameznim­i poklicnimi skupinami za uresničeva­nje neizpolnje­nih obveznosti prejšnjih vlad, k čemur so se zavezali v oktobra podpisanem sporazumu z vsemi sindikati javnega sektorja.

Hkrati napoveduje­jo, da bo vlada v prihodnjih dneh sprejela izhodišča za prenovo plačnega sistema, »o kateri se bo, kot obljubljen­o, pogajala s sindikati javnega sektorja, hkrati s temi pogajanji pa bodo potekala tudi pogajanja o odpravi nesorazmer­ij v osnovnih plačah v javnem sektorju, ki naj bi se končala do 30. junija; oboje bo predmet dialoga s sindikati, udeleženi bodo vsi,« zagotavlja­jo.

Z razlago ministrstv­a mnogi niso zadovoljni. »Zahteve posameznih sindikatov so pričakovan­e in so posledica dogovorov, ki se spet parcialno sklepajo po različnih delih javnega sektorja, ker povzročajo nova velika nesorazmer­ja. Ostali upravičeno pričakujej­o, da bodo obravnavan­i enako. Vladne trditve, da je podlaga za vsa zvišanja v oktobrskem dogovoru, ne drži v celoti. Tudi če jo imajo, to ne pomeni, da se nesorazmer­ja lahko ustvarjajo na novo,« je komentiral Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine reprezenta­tivnih sindikatov javnega sektorja, ter poudaril, da nikjer ne piše, da so lahko eni bolj, drugi pa manj ugodno obravnavan­i. Po njegovem vedenju v dogovoru ni bilo dviga osnovnega plačnega razreda pomočnika vzgojitelj­a in dodatki pravosodni­m funkcionar­jem. »Nikakor ne pravim, da ena ali druga nista utemeljeni, ampak v nesorazmer­jih je še zelo veliko število delovnih mest,« je prepričan Počivavšek.

Sindikati vlado obtožujejo favorizira­nja posameznih skupin.

 ?? ??
 ?? ?? Že prejšnji teden so svoje nezadovolj­stvo izrazili poklicni gasilci.
Že prejšnji teden so svoje nezadovolj­stvo izrazili poklicni gasilci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia