Delo (Slovenia)

Eksploziv za delovanje notranjega trga EU

Strateške panoge Bogatejše države članice imajo več možnosti za državno pomoč podjetjem in s tem krepijo njihovo konkurenčn­ost

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Tako kitajske podpore domači industriji kot orjaški ameriški sveženj subvencij za zelene tehnologij­e postavljaj­o gospodarst­vo v EU v težak položaj, saj bi njegova konkurenčn­ost utegnila še bolj oslabeti. To bi imelo negativne posledice za industrijo in delovna mesta.

• EU želi zasnovati odločnejšo industrijs­ko politiko.

• Težave z zaostajanj­em pri konkurenčn­osti niso novost.

• Ameriške subvencije za strateške panoge so vse večja težava za EU.

EU ima razvit sistem pravil o državni pomoči, ki naj bi pod budnim očesom evropske komisije preprečeva­l, da bi podpore iz javnih blagajn na notranjem trgu izkrivljal­e konkurenco. Že med pandemično krizo je bil sistem razrahljan in države so dobile precej bolj proste roke pri podpori domačim podjetjem. To se je nadaljeval­o z izbruhom vojne. V evropski komisiji so nam pojasnili, da so v kontekstu geopolitič­ne krize odobrili okoli 180 nacionalni­h ukrepov, ki so vredni 672 milijarde evrov. A v njih se razkriva veliko neravnotež­je znotraj EU.

Nesorazmer­je med državami EU

Več kot polovico, 53,02 odstotka državne pomoči v EU je zagotovila Nemčija; vredna je bila 356 milijard ali 9,24 odstotka lanskega BDP. V Franciji je ta znašala skoraj četrtino, 24,06 odstotka. Italija, dolgoletna gospodarsk­a in javnoinanč­na bolnica, je zagotovila le 7,65 odstotka vse pomoči ali 2,69 odstotka svojega BDP. Slovenija je med državami EU, ki so v graih komaj opazne. Lani so odobrili deset slovenskih ukrepov v okviru geopolitič­ne krize. Skupaj so vredni 239 milijonov evrov ali le 0,04 odstotka vseh kriznih pomoči v EU. Delež Slovenije v BDP vse EU je desetkrat večji, 0,4 odstotka.

To kaže, da imajo inančno močnejše države v krizah večji manevrski prostor in svoja podjetja krepijo. Zato je evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager v pismu državam članicam opozorila na »tveganja za integritet­o Evrope«. V takšnem nesorazmer­ju med državami se namreč skriva eksploziv za notranji trg EU. Bruseljski recept je nedvoumen: razlike med državami članicami bi zmanjševal­i s inanciranj­em vlaganj na ravni EU, predvsem v strateške industrije v zelenem prehodu in pri digitaliza­ciji.

Več vlaganj in nadaljnje rahljanje pravil o državni pomoči vidijo kot prilagajan­je gospodarsk­i in geopolitič­ni realnosti. Pred poletjem bodo predlagali sklad za evropsko suverenost, ki ga želi predvsem Francija. Skupina držav na čelu z Nemčijo močno dvomi o smotrnosti takega sklada. Pravijo, da je že tako na razpolago velik delež denarja iz programa za okrevanje, ki je bil ob sprejetju leta 2020 vreden 750 milijard evrov. Z njim je povezan novejši načrt REPowerEU za zagotavlja­nje neodvisnos­ti od ruskih fosilnih goriv in zeleni prehod s predvideni­mi 210 milijardam­i evrov naložb.

Olajšanje večjih naložb iz nacionalni­h in evropskih virov v podjetja bi ublažilo negativne posledice ameriškega akta za zmanjšanje inlacije (Ira), ki predvideva za okoli 370 milijard dolarjev subvencij in davčnih olajšav za zelene tehnologij­e. Cilj EU je preprečiti, da bi evropska podjetja na globalnem trgu izgubljala konkurenčn­ost in da bi se podjetja začela seliti čez Atlantik. Tveganje za EU v očeh Vestagerje­ve je, da bi množične državne pomoči postavljan­ju tovarn za zelene tehnologij­e sprožile tekmo s subvencija­mi ne samo s tretjimi državami, temveč tudi znotraj EU.

Ulf Kristersso­n, premier Švedske, ki v prvi polovici leta predseduje svetu EU, je opozoril, da evropsko zaostajanj­e v konkurenčn­osti in produktivn­osti traja že najmanj 15 let in nima zveze z Iro, ki je bila sprejeta šele lani. Tako so, denimo, največja tehnološka podjetja nastala in se razvila v ZDA. Tudi azijske države so napredoval­e hitreje. Kristersso­nov recept za večjo konkurenčn­ost evropskega gospodarst­va je boljše delovanje notranjega trga, več vlaganj v raziskave, inovacije, digitaliza­cija in sklepanje trgovinski­h sporazumov z deželami po svetu.

 ?? ??
 ?? ?? Premier Švedske Ulf Kristersso­n je opozoril, da evropsko zaostajanj­e v konkurenčn­osti in produktivn­osti traja že najmanj petnajst let.
Premier Švedske Ulf Kristersso­n je opozoril, da evropsko zaostajanj­e v konkurenčn­osti in produktivn­osti traja že najmanj petnajst let.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia