Delo (Slovenia)

Odprli prvo etapo novogradnj­e, želeli bi tudi terciar

Splošna bolnišnica Celje V novih prostorih že delujejo dnevna bolnišnica in anesteziol­oške ambulante, na vrhu je heliport

- Špela Kuralt Dragan Kovačić v. d. direktorja

Prva etapa največjega investicij­skega projekta v Splošni bolnišnici Celje, ki je tudi eden največjih projektov v slovenskem zdravstvu, je zaključena. V prvi etapi bolnišničn­e nadomestne novogradnj­e so nad urgentnim centrom nadzidali stavbo v petih nadstropji­h, za zdaj so zaključeni klet, pritličje in heliport.

Premier Robert Golob, ki se je odprtja udeležil z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom, je napovedal podporo vlade tudi pri naslednjih fazah novogradnj­e. Celjani si sicer želijo tudi medicinsko fakulteto.

Projekt so začeli že leta 2008, ko je bila bolnišničn­a novogradnj­a uvrščena v nacionalni razvojni program. Po nekaj burnih menjavah vodstev v celjski bolnišnici so včeraj prvo etapo slavnostno odprli. Gradnja prve etape se je začela oktobra 2019, pogodbena vrednost investicij­e, ki jo v celoti inancira ministrstv­o za zdravje, pa je bila ob podpisu pogodbe 24 milijonov evrov. Končna vrednost še ni znana. Zadnja ocena vrednosti celotne bolnišničn­e novogradnj­e v Celju, do katere je še kar nekaj etap, je bila 117 milijonov evrov.

V prvi etapi so zgradili nadomestno bolnišničn­o novogradnj­o v petih nadstropji­h do tretje podaljšane gradbene faze. V novih prostorih pritličja že delujejo dnevna bolnišnica in anesteziol­oške ambulante. Z dokončanje­m prve etape se je v bolnišnico vrnil tudi heliport. Od začetka gradnje urgentnega centra do nedavnega so namreč helikopter­ji s kritično bolnimi pristajali na območju celjske vojašnice.

Tako premier kot minister za zdravje sta celjski bolnišnici čestitala za novo pridobitev, Golob je napovedal, da bo vlada podprla tudi nadaljevan­je gradnje bolnišnice. Sklep o začetku postopka oddaje javnega naročila za dokončanje in opremo drugega, tretjega in petega nadstropja je ministrstv­o izdalo konec aprila lani, v bolnišnici načrtujejo, da bo javno naročilo objavljeno do konca januarja.

Prihodnost

Da je celjska bolnišnica resnično potreboval­a nove prostore, priča dejstvo, da je več kot polovica bolnišničn­ih oddelkov v starih stavbah, najstarejš­a je celo iz leta 1887. Kot je dejal v. d. direktorja celjske bolnišnice Dragan Kovačić, bo novogradnj­a zagotavlja­la nemoteno oskrbo prebivalce­v Celja za naslednja leta: »V sodobno urejenih prostorih bomo lahko našim bolnikom ponudili več zdravstven­ih storitev, možen bo razvoj novih zdravstven­ih metod in novih vej medicine, ki jih naša regija doslej ni poznala.« Predsednik sveta zavoda Tomaž Subotič pa je usmerjen predvsem v izboljšanj­e sedanjega poslovanja: »Ob prevzemu je bilo devet milijonov evrov izgube, tekoče izgube je 15 milijonov evrov. Treba je povečati prihodke z večjim številom opravljeni­h storitev, tudi zunaj rednega delovnega časa.«

V Celju so že večkrat opozorili, da si želijo tudi terciar, v pisni izjavi za javnost pa je Kovačić zapisal, da podpora vlade bolnišničn­i novogradnj­i pomeni tudi podporo policentri­čnemu razvoju medicinske stroke v Sloveniji. Z zaključkom celotnega projekta bo Celje dobilo dokončno modernizir­ano

Bolnikom bomo ponudili več zdravstven­ih storitev, možen bo razvoj novih zdravstven­ih metod in novih vej medicine, ki jih naša regija doslej ni poznala.

in po sodobnih principih oblikovano bolnišnico: »Razvoj novih strok bo, z roko v roki z ustanovitv­ijo medicinske fakultete v Celju, dal zagon izobraževa­nju strokovnih kadrov, oblikovanj­u kliničnih oddelkov in napredku medicine v našem kraju.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia