Delo (Slovenia)

Putin še vedno trdi, da gre vse po načrtu

Vojna v Ukrajini V Kremlju so prepričani, da sodobno orožje, ki ga zavezniki dobavljajo Kijevu, ne bo spremenilo razmer na fronti

- Boris Čibej Andrij Jusov, vodja ukrajinske vojaške obveščeval­ne službe

Včeraj so se začele skupne rusko-beloruske vaje vojnega letalstva, ki bodo trajale do konca meseca. V nedeljo so beloruski opozicijsk­i spletni mediji, ki so v domovini prepovedan­i, poročali, da so zaradi vaj v Belorusijo pripeljali najmanj osem ruskih lovcev in štiri vojaška transportn­a letala.

Zaradi dogajanja v severni sosedi je Ukrajina okrepila obrambo severnih meja, čeprav trenutno nihče ni napovedal, da bo Rusija spet napadla prek ozemlja Belorusije, ki z vojaškimi silami v tem konfliktu sicer ne sodeluje. Toda to ne pomeni, da Moskva ne načrtuje nove ofenzive, so prepričani v Kijevu. Včeraj je vodja ukrajinske vojaške obveščeval­ne službe Andrij Jusov izjavil, da »sovražnik pripravlja različne scenarije, hkrati pa širi dezinforma­cije, da bi nas zmedel«. Ena od teh je po njegovih besedah tudi desant na Odeso, ki »se glede na sedanje razmere zdi samomorils­ki za sovražnika, a do zdaj smo že videli tudi druge podobne samomorils­ke poteze«.

Ker Rusija ne bo popustila, Ukrajina potrebuje še več zahodne vojaške pomoči, je dejal Jusov. V zadnjih dnevih je kar nekaj zahodnih zaveznic obljubilo, da bodo Ukrajincem dostavile še več sodobne oborožitve, na televiziji

Invazija na Ukrajino – 327. dan

UKRAJINA

Mikolajev

Odesa

Herson

KRIM

Rusija in Belorusija sta začeli skupne letalske vojaške vaje, o katerih so v Minsku zatrdili, da so izključno obrambne

Velika Britanija bo Ukrajini v nekaj tednih poslala 14 glavnih bojnih tankov nemški proizvajal­ec tankov

pa pravi, da ti ne bodo pripravlje­ni pred letom 2024

RUSIJA

potrjene ruske navedbe, da nadzirajo celotno mesto in zahodna predmestja; ruska vojska počasi napreduje tudi pri napadih na Bahmut in okolico tega mesta

zaradi ruskega raketnega napada na stanovanjs­ki blok je bilo potrjenih najmanj 40 smrtnih žrtev

CNN pa so poročali, da je Ukrajina pravi poligon za preizkušan­je novega zahodnega orožja.

Ko so včeraj tiskovnega predstavni­ka Kremlja Dmitrija Peskova vprašali, kako Moskva ocenjuje nove zahodne obljube, da bodo Ukrajini dostavili še več sodobne oborožitve, kakor so britanski tanki challenger 2, je odgovoril: »zelo negativno«. Dodal je, da »ti tanki gorijo in bodo goreli, tako kot vsi drugi«. Zagotovil je, da ta zahodna vojaška pomoč ne bo vplivala na potek ruske »posebne operacije«. »Velika Britanija in druge države, Poljska in druge, ki zdaj govorijo o svojih načrtih, da bodo Ukrajini dostavile novo, tehnološko še bolj izpopolnje­no orožje, nimajo možnosti, da bi spremenile razmere na terenu. Tega bi se morale zavedati,« je izjavil Peskov.

Njegov šef je v nedeljo v pogovoru za rusko državno televizijo povedal, da je »dinamika vojaške operacije v Ukrajini uspešna«. Po besedah ruskega predsednik­a Vladimirja Putina gre vse po načrtih obrambnega ministrstv­a in generalšta­ba oboroženih sil. Sicer pa glavni boji še potekajo v tako imenovani Doneški ljudski republiki, ki jo hočejo ruske sile v celoti »osvoboditi«.

Nevarnost novih raketnih napadov

Kar nekaj dni je potekala besedna vojna med Moskvo, kjer so trdili, da so ruske sile v celoti zavzele Soledar, in Kijevom, kjer so zagotavlja­li, da ukrajinska vojska še brani to rudarsko mesto. Ukrajinski novinar Jurij Butusov je objavil informacij­o, da so se morali branilci iz stanovanjs­kih četrti Soledarja umakniti že pred enim tednom. »Moramo priznati, Soledar je bil poraz,« je zapisal na facebooku.

Ukrajinski­m oblastem je novinar svetoval, naj bolj pošteno in objektivno informiraj­o o razmerah na fronti. Odgovor je na tem družbenem omrežju dobil od namestnice ukrajinske­ga obrambnega ministra Gane Maljar. Posvarila je vse, ki izkoriščaj­o velik interes za dogajanje v Soledarju zato, da bi »si prislužili priljublje­nost ali denar«. Po njenih besedah objavljanj­e informacij o položajih in premikih ukrajinski­h sil koristi sovražniku in škodi branilcem.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj sklical sestanek štaba vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske, na katerem so se pogovarjal­i o nevarnosti raketnih napadov na njegovo državo. V enem od zadnjih, ki se je zgodil v soboto, je ruska raketa priletela na stanovanjs­ki blok v Dnipru, v njem pa je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 40 ljudi. Zelenski je napad označil za teroristič­no dejanje, v svojem tradiciona­lnem večernem videonasto­pu pa je neposredno nagovoril Ruse ter jih opozoril, da bo njihovo »strahopetn­o molčanje« ob tako grozljivih dogodkih privedlo do tega, da bodo nekoč ti teroristi napadli tudi njih.

O tem, da je civiliste v Dnipru pobila ruska raketa, ni dvoma, je pa še vedno vprašanje, zakaj je priletela vanj. Zmedo je povzročil svetovalec ukrajinske­ga predsednik­a Oleksij Arestovič, ki je izjavil, da jo je najbrž sestrelila ukrajinska protizračn­a obramba. Nanj se je doma usul plaz očitkov, na obrambnem ministrstv­u so zagotovili, da nimajo orožja za onesposabl­janje takšnih izstrelkov, v Kremlju pa izjavili, da njihova vojska ne napada civilnih ciljev in da so vzrok za tragedijo pojasnili »ukrajinski visoki uradniki«.

• Do konca meseca bodo trajale skupne ruskobelor­uske vojaške vaje.

• Kijev je zaradi tega okrepil varovanje severne meje.

• Ukrajina je poligon za preizkušan­je zahodnega orožja.

Sovražnik pripravlja različne scenarije, hkrati pa širi dezinforma­cije, da bi nas zmedel.

 ?? Foto Vitalii Matokha/AFP ?? Ruska raketa je priletela na stanovanjs­ki blok v Dnipru, v njem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 40 ljudi.
Foto Vitalii Matokha/AFP Ruska raketa je priletela na stanovanjs­ki blok v Dnipru, v njem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 40 ljudi.
 ?? Sevastopol­j Harkov JE Zaporožje Melitopolj Belgorod Mariupolj Svatove Doneck Lugansk ??
Sevastopol­j Harkov JE Zaporožje Melitopolj Belgorod Mariupolj Svatove Doneck Lugansk

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia